OROSZ TURISTA VÍZUM EGYÉNILEG

Régóta vágysz Vodkalandra, szeretnéd bejárni a tajgát, vagy a nagyvárosok vonzanak? Kíváncsi vagy milyen az igazi borscs, vagy a vodka savanyú uborkával? Oroszországba jutni bár több energiába kerül, mint az Unión belül, hiszen nem csak a repjeggyel kell bajlódni, hanem a vízummal is. Első körben bemutatom, hogy hogyan lehet a legolcsóbban kihozni a turista vízumot (maximum tartózkodási idő 30 nap)  :)

A vízum költségeiből próbáljunk meg ott lefaragni, ahol tudunk, hiszen a repülőjegy ritkán fapados (Budapestről csak Moszkva jelenleg, bár a sok plusz kiadás - bőröndök -  után majdnem ugyanott tartunk a Wizzair járataival, mintha „rendes” repülővel mennénk). A vízumot persze sokkal egyszerűbb utazási irodán keresztül szervezni, viszont ennek ára 35.000 Ft-tól kezdődik (és ebben nincs biztosítás, stb)

Mi szükséges a turista vízumhoz?

1. Meghívó levél
2. Útlevél (a vízum lejárta után még fél évig legyen érvényes)
3. Biztosítás
4. Vízumigénylő lap
5.  IgazolványképMeghívó levél

A legfontosabb, ami nélkül nem tudjuk megkezdeni a vízumigénylést az a meghívó levél. Szerencsére nem kell hozzá orosz barát/ismerős, aki hosszú heteken át tartó papírozás és ügyintézés után megkapná a meghívó levelet és további hosszú hetek után kézhez kapnánk. A legegyszerűbb, ha keresünk egy ezzel foglalkozó céget, aki kiállítja nekünk a meghívó levelet. 
Az én ajánlatom (amivel én is többször csináltattam), a St Petersburg GuideFacebook-oldal. 20 dollárért készítik el körülbelül 1 napot vesz igénybe. A turista vízumhoz tartozó meghívó levélnek nem kell eredetinek lenni, így e-mailben kapjuk meg. Online megvásárolható, majd néhány órán belül Max – az oldal üzemeltetője – felveszi a kapcsolatot velünk. Adategyeztetés, és újabb néhány óra után kész is a meghívó levelünk. Link a meghívó levélhez

Fontos még: BIZTOSÍTÁS

A Vízumközpont oldalán található listából szemezgessünk, nem kell több millió forintért biztosítást venni, de fontos, hogy ebből a listából válasszunk!


Vízumigénylés személyesen

A vízumigénylő lapot interneten kell kitölteni – link - (fontos, hogy meglegyen a meghívó levél és a biztosítás kötvény, hiszen ezeknek az adatai is kellenek). Ezek után időpontot kell foglalni a Vízumközpont rendszerében (ITT).

Ezután irány a Vízumközpont (Budapesten vagy Debrecenben) és néhány hét után a kezünkbe vehetjük a vízumunkat tartalmazó útlevelünket :) Irány Oroszország!


Költségek

Meghívó levél: $ 20             ~ 5930 Ft
Biztosítás 1 hétre kb            ~ 7000 Ft
Konzuli és szolgáltatási díj     19.025 Ft
Igazolványkép                     ~ 1000 Ft


Amennyiben 7 napnál tovább szeretnél Oroszországban tartózkodni szükséged lesz registration cardra, amit a St Petersburg Guide oldalon szintén elintézhetsz! (LINK). Ez $35, de biztosan kézhez kapod. Van ennek egy hosszabb változata, jóval olcsóbban - de az orosz bürokráciát szerintem nem szeretnéd megízlelni :) 

Amennyiben kérdésed van keress bátran!


2 megjegyzés

 1. Kedves Natalia!
  Augusztus elején utazunk a Balti államokba gépkocsival, és 3 napra átmegyünk Szentpétervárra. Most intézzük a vízumot, ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem: ha van foglalt szállásunk Szentpéterváron ( Booking.com-on keresztül ), meghívólevél akkor is kell a vízumhoz, vagy ennek ( szállás) a visszaigazolását elfogadják helyette?. Köszönöm gyors válaszod, üdvözlettel: Jászberényi Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter! Meghívólevél mindenképpen szükséges, de ha van szálláshely, akkor ők is ki tudnak állítani, tőlük kell kérni. Sokszor ez ugyanannyiba kerül, mint a fent említett oldalon. Ha további segítség kell írj nyugodtan! :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.