2016 ÉVÉRTÉKELŐ

Nagy évzáró poszt lesz, nem szeretnék 20 különböző 2016-os posztot írni, így lesz itt éváttekintő, az év elején megfogalmazott 12 pont átnézése és éves kedvencek. 2016 kétségkívül húzós év volt mindenféle tekintetben (és ezt nem csak a magam nevében mondhatom szerintem, legalábbis a social media átpörgetése során csak ez jött velem szembe, de inkább az év lehúzása). Don’t fos, itt nem lesz évlehúzás, mert milyen lenne már, ha minden összejött volna, nem?! Akkor le is zárhatnám az életemet, mert minden király, nincs mit javítani, fejlődni. Rengeteg jó dolog is történt (NE FELEJTSÜK EL), én inkább úgy jellemezném az évemet, hogy rengeteg jó dolog történt, de amik rosszak voltak, azok mélyebben érintettek és átlagosan hosszabban elhúzódtak, több kivetülésük volt az akkori dolgaimra.

JANUÁR

Az első négy napot még hajón töltöttük húgommal, utána próbáltam sikeresen túllenni az utolsó vizsgáimon, de ofkórsz elbuktam a saját hülyeségeim miatt. Így – hát ciki vagy nem ciki -, de dékáni kérelemmel oldottam meg a legutolsó vizsgámat. Tanulság: sose higgyétek azt, hogy pont kettesre meg tudtok tanulni valamit, mert nem. Miután arrébb raktam a makacsságomat, és elmentem egyetlen egy darab különórára, rögtön sikerült négyesre a vizsgám, és ezáltal abszolválhattam is. Az más kérdés, hogy a vizsga későn volt, így lemaradtam a záróvizsgáról. Szóval még mindig nincs diplomám.

FEBRUÁR

Izgalmas hónap volt, miszerint: életem utolsó diákmunkája, már félig-meddig normális munkahelyként kezeltem és életem első felmondását is megéltem – húúú de kibaszott jól esett. Ezek után fogtam magam, leléptem Olaszországba két hétre, először egy uniós tréningre, ami a diszkriminációról szólt, majd 2 barátnőmmel bevettük Rómát. Miután hazajöttem még aznap jött a barátom Pétervárról meglátogatni. Kis híján bejártuk fél Magyarországot, nagyon jó volt!

MÁRCIUS

Irány Franciaország a hónap közepén. 3 nap alatt felszámoltam az életemet egy rosszabbért. Egyáltalán nem jött be. Ne feledkezzünk meg a jó dolgokról: edzettem/futottam, írogattam a blogba, emlékeim szerint ekkor jelentem meg a megyei napilapban is, mint blogger.

ÁPRILIS

A cég szerint közös megegyezés szerint, de lényegében leraktak a hajóról. Hakuna matata, nem bántam meg, így kellett történnie, hiszen 3 hét feltöltődés következett otthon. Az utazások mindig ráébresztenek arra, hogy mennyire szeretem a minőségi időtöltést a barátaimmal és a családdal. Kávézások, utazások, találkozók, mozizások, bármi. Jó kis hullámvasút volt az a pár hét, rengeteget stresszeltem a „mi lesz tovább”-on, de nem kellett volna…

MÁJUS

… Ugyanis felvettek egy másik céghez, ami az egyik legjobb a folyami hajós társaságok közül. A sors fintora volt, hogy ugyanoda mentem vissza (Franciaország, Lyon-Avignon a Rhone folyón). Nagyon élveztem az első heteket, szerettem a főnökömet, a második szobatársamat imádtam, a kezdeti félelmeim elmúltak vele szemben, és nagyon elvoltam. Itt volt egy kevésbé kedves sztori, ugyanis volt egy 2-3 hetes lefolyású vírusos betegségem, és mindenhogy kellemetlen volt, sokszor sírva aludtam el, mert akkora fájdalmaim voltak és valamiért csak egyedül próbáltam megoldást keresni – a google fordítóval a létező összes gyógyszertárban az útvonalunkon.

JÚNIUS

Munka, munka, munka. Az a legfurcsább, hogy konkrétan nem tudnám felidézni, hogy mit hogyan csináltam a hajón, szinte nem emlékszem a szobákra sem, pedig mindennap dolgoztam. Egy nagy feketelyuk tátong az emlékeim között, ha nem fotóznék napi százszor, akkor nagyon nehéz lenne bármit is előhozni. Abban biztos vagyok, hogy rengeteget vásároltam a Primarkban, Starbucksban kávéztam – a szar francia kávék helyett – és próbáltam ismét feltalálni magamat, hogy végülis mit szeretnék az élettől.

JÚLIUS

A várva várt nyaralásom, ami előtt bejelentették, hogy másik hajóra kell mennem. Nagy trauma volt, nem akartam elmenni. A nyaralásom harmadik napján jött az email, hogy mégis Franciaországba megyek vissza.
Eközben eltöltöttem egy hetet Péterváron a barátommal, az év egyik legjobb hete volt! Nem csak azért, mert régen találkoztunk, de rengeteg helyre elmentünk: Nyári Palota, hajókázás, páros masszázs stb. Hazafele lekéstem a gépemet, de a Lufthansa állta a hotel és a taxi költségeit #fabolous. Próbáltam bezsúfolni minden találkozót, szívtam magamba az energiát a drága barátaimtól, ugyanis ebből kellett töltekeznem a következő négy hónapban.
A hónap közepén visszamentem dolgozni a hajóra, és elkezdődött az életmódváltás. Beast módban toltam, nagyon büszke voltam magamra.

AUGUSZTUS

Itt a hónap közepén telt le az első hónapja az életmódváltásnak, mínusz 5 kg eredménnyel. Ezután kaptam a hírt, hogy átmegyek egy másik hajóra – amit már beígértek - , amiről semmi jót nem hallottam. Itt elvágták a motivációmat, depressziós lettem. Még szarabbul esett, mint júniusban, pedig volt 2 hetem felkészülni.

SZEPTEMBER

Irány Frankfurt és a másik hajó. 7 hetet kellett túlélnem, és tényleg szó szerint túléltem. Lelkileg és mentálisan taccson voltam. Leginkább a normális kommunikáció és emberek hiánya miatt, valamint amiért nem volt magamra időm.  Nem volt rutinom, vagyis volt, de csakis hajós sztájlban, mindennap másféle dolog volt, ami miatt nem tudtam tervezni. A főnökkel sem jöttem ki, amikor szabadságra ment, akkor beindult az életmódváltás, szárnyaltam két hétre, utána ahogy visszajött én is visszazuhantam. Számoltam a napokat, leginkább vásárlással és városnézéssel – hajóból menekülés – töltöttem a napokat.
Nagy motiváció volt egyébként, hogy lefoglaltam a barcelonai nyaralást, leszerveztem a madridi és a berlini utat, valamint egy 2017-es nyaralást is elintéztem – kábé sírtam az örömtől.

OKTÓBER

Az első három héten még mindig a hajón voltam, vágtam a centiket, tervezgettem, hogy merre megyek az utolsó alkalmakkor. Szerencsére megálltunk Budapesten is, így tudtam találkozni az egyik legjobb barátnőmmel (a vele való lelkibazdmegolás sokat segített), Anyuval, és egy kisebb blogtalit is összehoztam (köszönöm csajok a részvételt, nagyon örültem nektek!).
Október 21. volt a szabadulás napja :) Emlékszem, hogy tényleg olyan érzés volt, mintha kiszabadultam volna a kalitkából, és mennyire jól esett az első nem rohanós reggelizés a Kölni Dóm melletti Starbucksban. Utána „túlélő ajándékként” megajándékoztam magamat egy táblagéppel, ami jó szolgálatot tett volna a délutáni kávézások során. Az otthoni első hét renoválással telt,  utána indultam Madridba a második uniós szemináriumra.

NOVEMBER

Az utazások hónapja. Madridban kezdtem, nagyon jó társaság verődött össze, számomra egy nagy lelki hullámvasút volt, azért is mentem, hogy agyilag haza tudjak érkezni a hajóról. Másfél nap otthonlét után indultunk húgommal Barcelonába. Iszonyatosan jó volt, remélem a posztok is visszaadták! Ismét pár nap után mentem Berlinbe, ahol nagy shoppingtúrát szerveztem és próbáltam bevenni a várost – azt hiszem sikerrel, még a rossz idő ellenére is.
Újra elkezdtem edzeni és visszatértek az inspiráló emberek az életembe – akikkel sok-sok jót összehoztunk, rengeteg inspiráló kávézásom volt (inspiráló helyeken! :)). Mindeközben intéztem az orosz vízumomat, ami sok-sok időmet és energiámat felemésztette, de szerencsére december elejére sikerült összehozni.

DECEMBER

Az évben utoljára próbáltam a soraimat rendezni otthon. Erre az útra vártam a legjobban, hiszen 4 különtöltött hónap után végre megint a barátommal lehettem Szentpéterváron, és most ide is „költöztem” másfél hónapra. Meglepetésként előbb érkeztem, azóta meg már rengeteg minden történt: sikerült albérletet találnunk, beiratkoztam az itteni kondiba, voltam orosz nyelvklubban, új kávézókat fedeztem fel, megkaptam a 2017-es határidőnaplómat (videó ITT), és betöltöttem a 25. szülinapomat, amiről meg kell jegyeznem, hogy ez volt életem legspontánabb és egyben legjobb szülinapja. Erről hamarosan jön videó :)
 Az év utolsó hetében pedig számvetés, mint ahogyan láthatjátok,tervezés, hiszen 2017 szuper évnek ígérkezik :)

A 2016-ot is a 12 terves listámmal kezdtem. Ez egy olyan lista, amit már 2011 óta írok: akkor 12 dologgal kezdtem, amiket szerettem volna elérni az év végére és azóta megmaradt ez a 12-es lista. Múlt évtől kezdve Éviránytűvel is zárom az évet, de szerintem nagyon különböző a két módszer. Tehát íme az én 2016-os listám mind a 12 ponttal:

1.    Diploma X

Hell noooo, sajnos. Nagyon makacs voltam, és ezért lecsúszás egy vizsgával, amivel kicsúsztam a záró vizsga időpontjáról. Nyáron nem akartam csak ezért hazajönni, plusz ha mar sikerül végezni, akkor ott akarok lenni a diplomaosztón. Ebből nem engedek...

2.  Diploma utáni utazás ü

Hát ahhoz képest, hogy diplomám ne lett, diploma utáni utazás igen, haha. Szerencsére pont úgy alakult, hogy végeztem az utolsó diákmunkámmal, és leléptem az első EU-s tréningekre, Olaszországba, Róma mellé. Az év egyik legjobb döntése volt, rettenetesen jól éreztem magam, többekkel tartjuk a kapcsolatot. A tréning után jött a "hivatalos" nyaralás, két barátnőmmel bevettük Rómát 3 nap alatt!

3. Életmódváltás X

Vegyes érzéseim vannak. Azt ne lehet mondani, hogy nem próbálkoztam, de az édes kevés. A hajózás eléggé megnehezítette a dolgom, pláne ősszel kerültem eléggé padlóra. Év végére sikerült összeszedtek magamat, de meg nagyon az út elején vagyok.

4. Utazás 1 másik kontinensre ÉS/VAGY 10 országba ü

Majdnem mindkettő összejött :) Ennek nagyon örülök, év elején nem gondolom volna, hogy ilyen sok helyre eljutok. Lényegében az egész évet végig utaztam, hihetetlen! A nagy szerelmemnek élhettek és erre csak most jövök rá :) És akkor a lista, hogy merre jártam: Németország, Olaszország, Franciaország, Oroszország, Ausztria, Szerbia, Bulgária, Hollandia, Spanyolország, Horvátország. Összesen 9 hónapot utazgattam és hármat voltam otthon. A másik kontinens pedig már csak egy karnyújtásnyira van, ugyanis februárban utazunk nagyon messzire, amiről persze majd szeretnék beszámolni :)

5. Nyaralás a húgommal ü

Végre összejött! :) Már több, mint egy éve terveztük, ebben az évben novemberbe összejött egy pár napos barcelonai út! Minden pillanatát imádtam, Barcelona különleges helyet foglal el a szívemben, seregnek visszamenni!

6. Költözés X

Ténylegesen vett költözésen nem estem át, lakcímkártyám szerint még mindig otthon lakom, az más kérdés, hogy csak 2-3 hetekre estem haza. Az én otthonom a világ lett, mindenhol megtaláltam a kis otthont magamnak :)

7. Jó meló X

A lista megírásánál nagy hangsúlyt fektettem a jó fizetésre. Nos, ezt megkaptam. Szerettem-e amit csináltam? Hát nem teljesen. A szobalányi meló nem való nekem, bár az tény, hogy legalább angolul kommunikáltam, külföldön voltam. De maga a munka, amit végeztem az nem bejövős.

8. 10 km lefutása X

Hmmm.... Nope :D Tavasszal viszonylag jókat futottam, - értsd: felemeltem a seggem s elmentem futni - leginkább Franciaországban, de ez édes kevés volt 10 km-hez. Nem tudom miért ragaszkodom ehhez a ponthoz már évek óta, mert a futás nem a kedvenc sportom, sőt! De a kihívásokat meg szeretem. Ez a kulcs!

9. Rendszeres határidőnapló vezetés X

Haha, ha ez azt jelenti, hogy évszakonként új határidőnaplóm lesz, akkor összejött. Amúgy meg nem.

10. #Coffeetimechallenge2016 X

Maga a tény, hogy 25 különböző kávézóba menjek – még számolás nélkül is tudom, hogy – sikerült. Imádok új kávézókba járni, főleg az újhullámos kávézók, szerencsére eléggé megszaporodtak mostanság, így nem volt nehéz dolgom újakat felfedezni. A kihívásról sajnos posztok nem készültek a blogon, csak az Instagramon mutattam be – mert imádom a kávés képeket :D Azt hiszem kéne valami kihívás 2017-re!

11. Szokatlan Szombat X

Ez a fajta kihívás olyan messzinek tűnik, mintha már 2 éve csináltam volna. Készült összesen egy poszt :D Nagyon jó kis kihívás lett volna, miszerint havi 1 szombatot megbolondítok és valami extrém/szokatlan dolgot fogok csinálni: enni, utazni, kipróbálni… Ha így magában nem is sikerült, de voltak új dolgok az évben, például a legutóbbi gyantázás.

12. Angol youtube X

Szedjük rendbe a dolgokat. Meg persze azt hozzá kell tennem, hogy nem működtetek titkos angol youtube csatornát, szóval ez sem jött össze. Úgy látszik már egy éve éreztem, hogy szeretnék még inkább fejest ugrani a youtube világába. Nem szeretném a blogírást abbahagyni, viszont a videókészítés, mint kreatív hobbi teljesen lefoglal és nagyon élvezem. A videók nem megjelenése inkább az önbizalomhiányból adódott, bármennyire is hihetetlen- még számomra is (ezért is készült a kis kérdőív a képeslapos játékhoz). De most meg már úgy vagyok vele, hogy ha csak én fogom generálni a nézettséget, akkor is fogok videózni, mert teljesen más, mint a blogírás. Sokkal életszerűbb, nem is célom bjutigurukat megszégyenítő fake életet bemutatni. Inkább csak amolyan „gyere, utazz velem” – szinten, no meg egyfajta inspirálás azokon a dolgokon keresztül, amiket szeretek csinálni :)
A lista értékelése elég gyatra, hiszen  a 12 pontból összesen 3 sikerült. Konklúzió: vagy teljesen elszálltam a lista írásánál és olyan célokat adtam meg, amelyek túl nagy erőfeszítést igényeltek volna, vagy… szimplán csak balfasz vagyok. Oh igen, szimplán elbalfaszkodtam. Nem mondom, hogy mindegyik összejöhetett volna, de nagyon sokszor elhagytam magam és nem öltem bele annyi energiát, amennyit kellett volna (és amennyi kitelt volna tőlem). A saját magam lustasága, makacssága és bénasága miatt lett olyan az év amilyen. De miből másból tanulnék, ha nem a saját hülyeségeimből?! Szóval nincs semmi veszve, itt az idő, hogy 2017-re olyan célokat tűzzek ki, amiknek a megvalósítására legalább 70% esély van. A maradékot meg ugye nekem kell beleölnöm és beleraknom. 2017-re bölcsebb és céltudatosabb terveket fogok összeírni, amiket hamarosan majd ti is láthattok :)


2016 KEDVENCEK

2016 szava: változ(tat)ás – azt hiszem ez tökéletesen rápasszintható erre az évemre

TOP 5+1 pillanata

februári napfelkelte Poggio Mirtetoban, Rómától 60 km-re


romantikus vacsora Szenpétervár felett, fehér éjszakák miatt 10 órai naplementévelAvignonban megtaláltam az esernyőutcát és ezután rátaláltam a legjobb kávézóra, ahol minden avignoni délutánt ott töltöttem kávéval és a laptopommala hajós szezon vége – október 21.

Barcelona tengerpartján mezítláb sétálni november közepén


Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,Meglepni Samet 2 nappal a tervezett találkozó előtt Szentpéterváron 

TOP 5 zenéje (playlist ITT)


 • Tory Lanez – LUV
 • Major Lazer (feat Justin Bieber&MO) – Cold Water
 • Drake – One Dance
 • Big Baby D.R.A.M - Broccoli
 • Tove Lo – Cool girl


TOP 5 tanulság
 • Inkább legyen kevesebb pénzem, de több időm magamra
 • Ha később végzem el az egyetemet, mint ahogy kéne, nem leszek szarabb ember.
 • Mindenki arra „dobja ki” ki a pénzét, amire akarja. Ha lakás/autó helyett utazásra, akkor arra
 • Ha valami nincs fent a social median, az nem azt jelenti, hogy nem történt meg
 • Mindenki úgy b@ssza el az életét, ahogy akarja, nem változtathatom meg a dolgokat, sem az embereket


TOP 5 helyszín

 • Peterhof, Nyári Palota Szentpéterváron
 • Barcelona
 • Berlini fal
 • Colosseum
 • Frankfurt Tv Torony

TOP 10 kávé


Az első tavaszi kávé - Tizen1, Veszprém

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Shasztye (Boldogság), SzentpétervárCoffee Dream, Belgrád

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Brunchelona, Barcelona

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Father Carpenter Coffee, Berlin

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Liberté, Budapest

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Kávé otthon, az év legmenőbb bögréjével! :)Café Smúz, Budapest

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Hugs bar, Szentpétervár

Natalia Kubasi (@natussshka) által közzétett fénykép,


Latteria, Szentpétervár
TOP 5 tárgy

 • Lady Million parfüm Samtől
 • iPad és az új határidőnaplóm
 • bakancs
 • új bőröndjeim
 • sportkamera

TOP 5 új ember 2016-ban (akiket örülök, hogy megismertem :))

 • Gabi, Frankfurti mesék blog: a frankfurti találkozók megmentették a kis lelkemet, nagyon jól éreztem magamat mindkét alkalommal, remélem 2017-ben is tudunk találkozni!
 • Dorota – a szobatársam volt 3 hónapig a második francia hajómon.
 • Saara – ha vannak angyalok a földön, akkor ő az! Madridban találkozunk, és egyszerűen elbűvölő természete van. 8 hónapig önkénteskedett Kenyában, és most szintén ott van 6 hétig (ő egyébként finn).
 • Júlia – az olasz tréningen ismertem meg és tudtunk találkozni még Barcelonában is (ott lakik). Teljesen azonos élethelyzetben vagyunk/voltunk: egyetem után, nem tudja mit akar pontosan, de imád utazni.
 • Ricsi – őt már 2015-ben megismertem, de most került sor kávézásra és beszélgetésre, és ugyebár ő segít a fitness journey-men

TOP 5 kedvenc saját poszt

disConnected in Italy: Sok év után először lettem offline több napig, ami jó kis detox volt az online életből.

Natussshka kiakad - Hello Frankfurt?!: imádok magamon röhögni, és ez tipikus esete annak, hogy ha én utazom, akkor semmi sem megy egyszerűen.

Randevú Szentpétervár tetején: a kedvenc pillanatoknál is ott volt a romantikus vacsora, ez az egész napot leírja, imádtam!

2 év margójára: Távkapcsolat, afrikai szerelem Oroszországban?! Kijutott a jóból nekünk :)

Lehetek-e fitneszmodell? - #myfitnessjourney - őszintén, lelkibazdmeg az életmódváltásról.Hogy telt a 2016-os évetek? Voltak fogadalmaitok, céljaitok? Sikerült őket elérni? :)2 megjegyzés

 1. Ha nem is 10, de az első 5 km-hez itt egy terv.. :) Nagyon sokaknak bevált, nem megterhelő és fokozatosan épít fel, ergó nem fogod annyira utálni a futást. Sőt a kezdőim mind megszerették (konkrétan függővé váltak).

  http://youaremycupoftea.blog.hu/2016/09/30/a_kanaperol_az_5_km-ig

  Sok sikert, már csak el kell indulni! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, elolvasom majd :) Igazából úgy szeretek menni,hogy elindulok és mindig többet és többet menni. Már közel jártam, szóval most már meg kell lennie :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.