TANÁCSOK 18 ÉVES KORI ÖNMAGAMNAK

Bár ez már megjelent vendégposztként máshol, de hátha valaki nem olvasta még és pont a célcsoporthoz tartozik (éljenek a fiatalatok, haha). Szögezzük le még az elején, hogy bár még csak 6 év telt el a 18. szülinapom óta, és teljesen elégedett vagyok az eddig elért „eredményeimmel” az élet minden területén, bizony-bizony egy-két dolgot mégiscsak jobb lett volna előbb megtapasztalnom. Ezek leginkább az információhiányból származott és abból, hogy a lehetőségek széles tárházának címét nem fedeztem fel akkoriban. Bár akkor sem voltam egy szobában ülős, zárkózott ember, ebben a 6 évben szinte 360°-os látószöget kaptam.

KONCENTRÁLJ A NYELVEKRE

A nyelvtanulás mindig is a szívem csücske volt, de pont egy olyan nyelvet kellett tanulnom – német – amit valamiért nem szerettem meg azóta sem. Az angolt próbálgattam önerőből tanulni - kedvenceim voltak a dalszövegek nyomtatott verziójával való nyivákolás esténként -, viszont azt most még inkább nyomnám. Az angol mindenhova szükséges már, ha külföldre mennél akár csak nyaralni, vagy bármi mást, biztos vagyok benne, hogy az angol lesz az elsőszámú közvetítőnyelv.

TANULJ

A középiskola után 1 év csúszással én is eljutottam az egyetemre és bár az az egy év csodálatos volt (hiszen elvégeztem egy OKJ-s képzést, sikerült az angol nyelvvizsga), ugyanakkor 1 év kiesését annak tudnám be, hogy nem tudtam milyen lehetőségek várnak rám az egyetemen. Nem erőszakolok senkire semmit, az egyetem nem egy kötelező dolog, viszont rengeteg olyan lehetőséget ad, amit mindenkinek ki kellene használnia: én is így jutottam el Amerikába és Oroszországba is.

UTAZZ

Ki nem szeretne utazni? Rövid időre, akár hosszúra, egy kis kalandvágy mindenki vérében ott van. Személy szerint már akkor megszállott voltam, de rengeteg lehetőségről akkor sem tudtam. Ha most újra kezdhetném és lenne egy felesleges évem az érettségi és az egyetem között, akkor biztosan elmentem volna önkénteskedni egy évre, ahol nem csak rengeteg élettapasztalatot gyűjthettem volna, de akár új nyelvet is elsajátíthattam volna. Nem beszélve arról, hogy ezekhez lényegében nem kell pénz, az EVS önkéntes munkái szállást és étkezést is biztosítanak, valamint némi költőpénzt is. Az élmények mellett pedig meg kell említenem a kapcsolati háló kialakulását, hiszen rengeteg embert (és ezáltal történeket) lehet megismerni, amiből szintén építkezhet az ember.

PRÓBÁLD KI MAGAD

Bármi, ami kreatív, vagy éppen szíved vágya, de mindig van valami kifogásod. Amíg fiatal az ember és könnyebben mozog, nincsenek szinte korlátai, addig bármi belefér. És bár a következő példa is utazáshoz köthető, ez mégis kicsit más: szintén az Európai Unió által támogatott tréningek kipróbálása. Bánom, hogy csak most jutottam el oda ebben az évben, hogy menjek, mert olyan szintű dózist kaptam a 10 napos olaszországi tréningen, hogy még mindig érzem a hatását. 8 országból érkeztek fiatalok, akikkel egy érdekes témát jártunk végig abban a másfél hétben (diszkrimináció, migránsok, xenofóbia) a legkülönfélébb eszközökkel tágítottuk a tudásterünket. A már említett nyelvi és környezeti hatásokat nem is említem.
Viszont még ide sorolható a kreatív hobbik bármelyike: tetszenek a szép képek és úgy gondolod, hogy van érzéked a fotózáshoz? Vágj bele! Nem kell felvásárolnod a fél Media Marktot, használd azt amid van és mélyedj el az internet erre vonatkozó oldalain. Szeretsz főzni, esetleg barkácsolni, írni, zenélni? Kezd el most, aztán ha nem jön be, akkor még mindig kereshetsz mást. Minden embernek szüksége lenne némi időre, amikor saját maga lehet és kreatív lehet valamiben :)

LÉGY MAGABIZTOS

18 évesen az ember lényegében már a felnőtt világ küszöbén áll, bár remegő lábakkal és azt sem tudja legtöbbször, hogy mihez kezdjen. Sokan pont ezért kevésnek érzik magukat 1-1 dologhoz, pedig a kiállás nagyon fontos. Legyen szó diákmunkáról vagy éppen egy teljes munkaidős állásról – és az interjúról – te ismered magadat a legjobban, tehát mutasd is úgy be magad. A magabiztosság jól jön új társaságokban is, vagy bármilyen új helyszínen, ami egyre gyakrabban fog előjönni ettől a kortól. Nem lesz egy fix maroknyi csapat körülötted (mint az osztályod), mindennap új szituációkba csöppenhetsz, ahol helyt kell állnod. A szürke egereket nem veszik észre, határozottnak kell lenni és tudni, hogy mit akarsz. Légy magabiztos! :)


 Ti mit tanácsolnátok a 18 éves kori önmagatoknak? :)2 megjegyzés

 1. Jó téma, örülök neki. :) A mostani életemmel többnyire elégedett vagyok, de van pár dolog, amit máshogy csináltam volna.
  1. Ne vegyél fel meggondolatlanul diákhitelt - vagyis ne vegyél fel olyan nagy összeget, de ha már felvetted, ne költs meggondolatlanul, tegyél félre, vagy fordítsd olyan dologra, ami maradandó (a két költségtérítéses félév most nem számít).
  2. Utazz - egy dolog, amit megbántam, hogy nem tettem. Ne hallgass a pasidra, vagy bárki másra, aki azzal zsarol, hogyha elmész pár hétre, hónapra, a dolgok nem lesznek már többé a régiek. Az a pasi már régen az exem; nem éri meg a lehetőségeidet elszalasztani egy olyan dolog miatt, ami nem maradandó. Kihagytam Amerikát, kihagytam az Erasmust - ezeket örökké bánni fogom.
  3. Próbáld ki magad minél több dologban - szerezz diákmunkát, önkénteskedj, gyakornokoskodj. Sose tudhatod, mi az, ami később jól fog jönni. :)
  4. Ne keseredj el, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan előre eltervezted - nem ott tartanék most, ahol, ha nem csúsztam volna két évet az egyetemen, hiszen nem azt csinálnám, amit most, és sok baráttól megfosztottam volna magam. Szóval, kitartás, ha valami nem jön össze, ahogy szeretted volna, akkor lehet, hogy valami sokkal jobb sül ki belőle. :)

  Ennyi lett volna tömören, persze oldalakat lehetne írni a témáról. Szóval csak lazán, és használjátok ki a lehetőségeiteket, mert nem fogjátok megbánni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A négyes ponttal teljesen egyetértek, én is csúsztam az egyetemmel, most télen végre sikerül otthon lenni a záróvizsga idején, de az a sok tapasztalat kellett ahhoz a valakihez, aki most vagyok és örülök, hogy minden úgy történt, ahogy (még ha sokszor szenvedés is volt). Nagyon örülök, hogy írtál, okosodtam én is :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.