A HAJÓS MUNKA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Jó néhány poszt szólt már a hajós munkáról, de egy pozitív-negatív mérleg még elfér melléjük (a beérkező levelekből legalábbis úgy látszik, hogy sokakat megmozgat a vízen ringatózás a nap 24 órájában). Az összes eddigi hajós tapasztalatomat egybevéve bő fél év van mögöttem, ami nem sok, de pont elég arra, hogy még frisshúsként elmeséljem, hogy most hogy látom a dolgokat. Másrészt pedig nem garantálom, hogy ezek ugyanúgy és ugyanolyan mértékben igazak az óceáni hajókra, mivel ott (még) nem jártam (nincs is tervben perpill).

Pénz és spórolás

Kár tagadni, de 99, 9%-ban a hajón dolgozók a pénz miatt dolgoznak hajón, ez a legnagyobb motiváció. Az alapbér legrosszabb esetben is háromszorosa a magyar minimálbérnek, de erre még jön az osztott borravaló (más helyeken fix napi borravaló van, ami számlára jön) és a vendégektől kapott borravaló (ezekkel szinte felér még egy fizetés mennyiségével). Külföldi munkák közül talán ez az egyik legjobban spórolásra ajánlható munka: a hajón laksz, és bár a kajára is vonnak le valamennyi pénzt, de azzal már nem kell foglalkoznod, mire megkapod a számládra a fizetésedet. Szóval a kajád is megoldott a munkahelyeden, csak a saját szórakoztatásodat és egyéb szükségleteidet kell állnod. 
A munkahelyre való utazást sok esetben állja a cég, valamint a szabadságolás során is fizeti az utat (ahány cég, annyi szokás). Ezek általában a szezon végén kerülnek megtérítésre, sikeres szezon esetében.


Utazhatsz

Külföldre mész, nem egy helyben laksz, minden nap más helyen ébredhetsz. Akár több országba is eljuthatsz egy út alatt. Mivel te is ugyanoda utazol, mint a vendégek, ezért te ingyen és bérmentve, méghozzá kajával, szállással és fizetve mész utazni (nagyon pozitív szemlélet, haha). Ha még mázlid is van, akkor van néhány szabad órád az adott városban, így körül tudsz nézni, beleférhet egy kis városlátogatás, vagy shopping.

Nyelvgyakorlás

Jó hely, hiszen külföldi vendégek vannak, akikkel nem árt kommunikálni, valamint a kollégák is több országból érkeztek. Bár az is igaz, hogy rengeteg magyar dolgozik hajókon, ami megnehezíthetni a nyelvgyakorlást. Ha valaki pedig nagyon szorgalmasnak és tettre késznek érzi magát, akkor akár felszedhet egy másik nyelvet is.

Nemzetközi csapat

Ami lehet pozitív és negatív is. Én szeretem pozitív oldalról megközelíteni, mert úgy gondolom, hogy kicsit toleránsabbak vagyunk, ha international a csapat, de ettől függetlenül nagyobb lehet a súrlódások száma, hiszen különböző kultúrák, szokások találkoznak.

Kevés szabadidő

Szabadnapokról nem beszélek, mert kevés cégnél van heti szabadnap, tehát ez azt jelenti, hogy mindennap meló van. Az egyes melók különböző beosztással működnek, szabadidőből lehetséges pár óra naponta. Nekem körülbelül 4 órám van naponta, kivéve, ha délutáni „szolgálat” van, ilyenkor csak 2 óra, és egész napos meló.

Hajós időszámítás

Szabadnapok nincsenek ugyebár, de szabadságok vannak (óceánon felejtős), a szezon alatt ez cégenként változó. Eddigi tapasztalataim szerint van olyan, ahol a szezonban csupán egy kéthetes szabadság van (6-7 hónap a szezon körülbelül, hajónként/cégenként változó), de van ahol 2-3 havonta van szabadság (2-3 hét). Viszont szezonos szerződéssel a szezon csak addig tart, ameddig, és utána hosszú téli szünet, ha valaki nem kíván dolgozni. Ez akár azt is jelentheti, hogy novembertől márciusig az ember éli az életet és gazdálkodik a megkeresett pénzéből. Aki munkamániás, annak persze van lehetősége téli szezonra, karácsonyi utakra, vagy cégen belüli szervezett „partikra”, amik a téli hónapokban vannak.

Ezt esszük-isszuk

Bár csodálatos küllemű, Instagram-gyanús étkek készülnek, sajnos 99%-ban ezek hűtött, fagyasztott, mirelit „izék”. Minden tartósítva, zsírosan-olajosan készül, amik finoman szólva sem éppen emésztőrendszer-barátok. Van, ahol csak a sütik ehetőek (persze ezek is félig, vagy teljesen készen, hűtve érkeznek), a kenyerek és társaik szintén a fagyasztóból kerülnek az asztalra egy sütőt meglátogatva. Gyümölcs-zöldségek terén sem a nagymama kertjéből idézhetőek fel a paradicsomok és társaik.
Az ivóvíz elvileg szűrt, de elég sokan esküsznek a bolti ásványvízre. Zárójelben megjegyezném, hogy nagyon is szerencsések vagyunk a mi kis magyar csapvizünkkel, mert ami itt folyik a csapokból, az még fürdéskor sem olyan, amilyen otthon. Szárítja a bőrt, hajat.
Mosnak ránk
Még egy probléma, amit könnyen megoldhatunk. Mosóporra, öblítőre nem kell költeni, és szerencsére szárítógép is van, így gyorsprogrammal egy óra alatt frissen mosott ruháink vannak. Ugyanez elmondható az ágyneműről is, valamint a törölközőkről (amit nem is kell hozni, hiszen van külön crew-s részleg ezekre). Hja, és WC-papírért sem kell rohangálni a boltba, és ugyanazt a popsikímélőt kapja, amit a vendégek :D

Lakhatás

Nem lesz álompalotád, kábé 12 négyzetméteren osztozol egy, vagy két emberkével, sokszor emeleteságyas megoldással. Egy-egy szekrényrész fejenként, néha polc, esetleg asztal is jár, a fürdő a beépített panelbódétól kezdve a normál zuhanykabinos kivitelig megtalálható, persze max 2 négyzetméteren WC-vel és modókagylóval együtt.

Extra-szolgáltatások

Az újabb hajókon van konditerem, amit a crew tagjai is igénybe vehetnek (bár szerintem 99%-ban a crew használja). Ezek nem túl nagyok: néhány kardiógép, súlyzók, matracok, fitness-labda.
Elkerített crew-részleg a sundecken (naptetőn), amit sokszor csak kijelölt dohányzóhelynek használnak, de tételezzük fel, hogy akár napozni is lehet rajta (van, ahol medence is van a crew-nak).
A vendégek kirándulásain is részt lehet venni, persze csak munkaidőn kívül.
A 21. században a wifi már nem kéne, hogy nagy szó legyen, de a hajókon mégis az (eddigi tapasztalataim alapján). Nem kell torrenterősségű netre számítani, egy szimpla hírvonal betöltés a Facebookon és Viber-üzenetküldési lehetőség („örüljé’, hogy van”).

Me-time? Felejtsd el

A hajós közösség mindig mindenről tud és mindenhol ott van. Nem azért, mert minden be van kamerázva (mert amúgy be van), hanem mert nincs olyan zuga a hajónak, ahol az ember egyedül tudna lenni. Folyamatos kontaktusba van az ember a vendégekkel, munkatársakkal, munkán kívül a szobában valakivel (kivéve, ha mázlista és egyedül lakik), ezért ajánlatos kiszabadulni a hajóról. Ettől is könnyű begolyózni.

Hajós depresszió


Ezt mostanában fogalmaztam meg magamnak, aztán egy kollégám is helyeselt. A hajós munka eléggé ingerszegény, „annak tökéletes, akinek amúgy otthon nincs élete”.  Maga a tény, hogy az ember nem tud egyben aludni egy kényelmeset, vagy hogy több adagban dolgozza le az óráit (így folyamatos készültségben kell lennie) nem tud kényelmet adni. Másrészt a hajón szinte semmi olyan izgalmas nem történik, ami a kinti világban, bár sokan vannak, akiknek ez mégis hatalmas életszínvonal (azok nem én vagyok). Egy idő után már a látogatott helyszíneken sem lesz semmi izgalmas, mert a legtöbb helyre már úgy megy az ember, hogy tudja mi vár rá: ott jó a kávé, itt lehet olcsón bevásárolni, stb. És bár nem csak kisvárosokba járunk, a nagyvárosokban az a 3-4 óra szabadidő másra nem elég, mint egy lájtos kiruccanásra. Szóval extrém extrovertált embereknek nem biztos, hogy ez a monoton munka kifizetődő lesz.
Megjegyzés küldése

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.