Szentpétervár, Oroszország

HURRÁ, NYARALUNK! - SZENTPÉTERVÁR

Kétségkívül a legjobb hete volt a nyárnak, amit Szentpéterváron tölthettem a barátommal. First of all most jártam először Péterváron nyáron, másrészt nem csak kulináris élvezetekben volt részünk, hanem ismét felfedeztük a várost, ami minden alkalommal ámulatba ejt. Ahogy leszállt a gép már ámulatba estem a 13 fokos, esős időjárás miatt, ugyanis lelki szemeim előtt egy tavaszi időbe illő smaragd ruhával képzeltem a belibbenésemet az érkező oldalra, ahol Jay-z beájul tőlem. Beájult e nélkül is, csak annyi mázlim volt, hogy addigra pont elállt az eső, mire kiértünk a reptérről. Egyébként az átszállás során Varsóban szintén majdnem lekéstem a gépem, mert rohanni kellett és milliószor ellenőrizni mindent, de mivel kis géppel mentünk, ezért negyed órával az indulás előtt volt a beszállás. Frankfurtban 10 perccel indulás előtt már „lekésettnek” voltam tekintve :D Szóval ott hagytak, de mindegy.


Taxival indultunk a városnak, de először azt hittem, hogy rosszul hallok, mikor a taxis azt mondta, hogy 300 rubel 1 km… Na már most ez alsó hangon 1200 Ft/km (hát nem egy Uber), így az első metrómegállónál kiszálltunk, és inkább magamba szívtam azt a tipikus pétervári metróillatot – másnak lehet, hogy szag, de teljesen a városra jellemző, ja és az orosz tömegközlekedés még mindig olcsó, a metró „zseton” 120 Ft volt :D. 

(és előre is elnézést a sok selfie-ért, de Oroszországban ez annyira elhatalmasodott, hogy a hotelben is, ahol megszálltunk külön szelfizős tükör volt megfordított szöveggel :D)

Esti programunk páros masszázs volt, amin én még sosem voltam, így érthető módon kicsit paráztam, bár a barátom megnyugtatott, hogy nem prostik jönnek, haha. A főutcáról nyílt a többemeletes ház, aminek a második emeletén egy lakás volt kialakítva masszázsszalonnak. Több szobája is volt. A párokat először kényelembe helyezik az előtérben: teát kaptunk, némi rágcsálnivalóval és időt, hogy ráhangolódjunk a szeánszra. A szoba, ahol a szeánsz volt kellemesen sötétített, zenével és a szoba végén található masszázs-sarokkáddal várt minket. Az első fél órában még jobban ellazulhattunk a kádban, ahol két pohár pezsgő és gyümölcsök vártak egy mini csoki-szökőkúttal – megadták a módját, nagyon tetszett. A szeánsz során szerintem háromszor bealudtam az utazás miatt is, és mert jól csinálták, amit csináltak :) Két masszőrnő masszírozott minket végig, volt olajos pakolás, ami után fóliában főttünk negyed órát – a szempillám is izzadt – különböző krémekkel kenegettek, a végére teljesen újjászülettem. 


Mivel mindketten nagyon jól éreztük magunkat, és a következő alkalomra jóval olcsóbban vehettük igénybe a szolgáltatást, ezért 4 nappal később ismét elmentünk. Akkor valami szépség nevezetű masszázsra jelentkeztünk be, amit peelinggel kezdtek, tehát egy peeling-cuccal kentek be minket, majd szintén fürdőzés következett ezekben a csodaszép fürdőkádakban, amik egyszemélyesek voltak és körülbelül 160 centi magasak. Az ellazulást most teával és diákcsemegével oldották meg, majd a masszázs során azon derültek a masszőrök, hogy ugyanazokat a kencéket választottuk sorra mindketten. Na igen, az összhang meg volt :)
Az első három nap során folyamatosan esett az eső, így inkább lazulós, „őszi” programokat terveztünk be, második nap elmentünk moziba, kivételesen angolul néztünk filmet, méghozzá a Tarzant, ami nagyon tetszett. Sok lehetőség van egyébként angol filmeket nézni, jó lehetőség az oroszoknak is az angoltanulásra, mivel orosz felirattal nézhetik meg. A város központjában található Galeria shopping centerben lógtunk aznap a film után is, én meg csak imádkoztam, hogy álljon el az eső :D 

Esti lazulásként egy kedves barátunk bárjában lógtunk. A pétervári posztok során említettem már, hogy szinte mindenhol lehet vízipipázni, a kávézókon kívül a bárokban, de sokszor éttermekben is. Az oroszok nagyon szeretnek shisházni, és egyébként én is, amikor ott vagyok – Magyarországon nem sok helyet tudok, ahol lehet vízipipázni. Vittem a srácoknak pálinkát, amit persze imádnak, és követelik – szerintem anélkül nem is engednének be :D

A kedvenc kávézómról már írtam, de a barátom még nem volt ott velem, így végre eljött az idő, hogy ő is megkóstolja a kedvenc levendulás kávémat a Coffee3 felhozatalában. A város rengeteget változott az elmúlt 8 hónapban, gombamód szaporodtak a new style, újhullámos kávézók, különböző éttermek, amik az egyszerűség jegyében születtek, és a fiatalokat célozzák meg leginkább. Letisztult külső, egyedi ételek-italok, és az a bizonyos feeling, amit talán úgy tudnék leírni, hogy „ valami jóban van részem nagyszerű emberekkel némi kulináris csodával”. A Coffee 3 egy régi épületben található meg, amit végre teljesen felújítottak és több kajálda, kávézó, de kozmetikus bolt és koncertterem is napvilágot látott. Az a bizonyos új illat csapta meg az orromat, amikor beléptünk az épületbe, az eddig romladozó folyosó most minden emeleten más színben pompázott, mire a negyedik emeletre értünk. A kávézó mellett nyílt egy fehérben pompázó vegán kávézó és kajálda, minden részlet kidolgozva és bár nem jutottunk be oda, de következő alkalommal útba fogom ejteni. Hozzá is jutottunk a levendulás kávénkhoz, amit isteni banános és meggyes sütivel ittunk meg a hatalmas fényt adó ablakok előtti kényelmes kanapékon. Jay-z is értékelte a jó kávét, hiába nem akkora fan, mint én :)


Délután "kimenőt" kaptam és találkoztam két barátnőmmel. Anutával anno Tallinba mentünk egyet, így talán ismerős lehet. Először kajálni mentünk egy szintén új, felkapott helyre (Pita's). Minden fából, fehér falak, a rendeléskor a rendelésszámot, egy nagy 22-est fából kaptunk meg. Shaorma volt a fő iránya a helynek – nos igen, a kávé pocsék volt – de a shaorma, ahhhhh! Mentás és meggyes ízesítéssel kóstoltam, és isteni volt.A másik barátnőm nagyon késősre vette a dolgot, így addig el tudtam menni a Dom Knigibe, ami a főutcán (Nevsky) található könyvesbolt – mert ugye minden utcán van egy könyves bolt – és sikerült bevásárolni a képeslapokat, és persze kipipálni a listámról. Ugyanis van néhány olyan hely, ahova mindig, minden körülmények között el kell jutnom. Szerencsére a Dom Knigivel szemben található a Kazansky Cathedral, valamint a Vérző Megváltó Székesegyház is, ami Pétervár egyik meghatározó jelképe. A turisták csak úgy özönlöttek, így csak egy távoli képem van, de ezt kell látnom ahhoz, hogy elhiggyem: Szentpéterváron vagyok!Medinát végül egy hirtelenjében talált újhullámos kávézóban vártuk meg. Az eső elkezdett csöpörögni, és addig még mindig nem adtam fel az esernyőtelenséget, így a szörfös kávézó helyett – ahol Hawaii hangulat volt, de annyira elütött az esős Pétervártól, hogy inkább egy random helyre mentünk, aminek a neve Bazar. Az előbb említettek hatására szintén újhullámos hely, borzasztóan olcsó kávéval és sütikkel. 800 Ft-ból kávéztam és ettem egy cheesecake-t, ami otthon körülbelül álom lenne, Péterváron pedig gombamód szaporodtak ezek a helyek és szerencsére a kávéjuk is isteni, nem úgy mint Franciaországban :D


A napot végül shoppingolással zártuk, no de nem akármilyennel: végre beruháztam egy olcsó esernyőre, erre meg elállt az eső: három napra :D Jött velem egy sál is, aminek szerencsére mindig találtam egy kis munkát, mindenhova jött velem, mert bár voltak 20 fok körüli hőmérsékletek, de a szél nem állt le… A következő 3 napban viszont csodálatos időnk volt és négyhavi randizást ömlesztettünk bele, amiről nemsokára mesélek :)
Megjegyzés küldése

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.