DAY 18 - A TESZT #The4WeekChallenge

Hupsz, mire túllendültem az egész zabarohamon, már el is telt két nap. Kedd reggelre egyébként boldogan konstatáltam, hogy a leadott kilók nem jöttek vissza a nagy zaba ellenére, a hormonok is normális működésen vannak (értsd: havi lavina veszély elmúlt). Minél többet figyelünk a testünkre, annál több mindent leszűrhetünk: mennyivel változunk testileg a havi ciklusunk során, mennyi vizet tartunk vissza, és ugye jöhetnek a lelki oldalról is a kérdések: mennyit rinyálunk, lelkibazdmegolunk, bőgünk… Van egy szép szisztémája az egésznek, némi megfigyelés és még jobban megismerhetjük magunkat.

A megismeréshez pedig még az egyetem is hozzásegít. Az egyik (ugyanis négy darab van) gyakorlat során „lehetőség” van (full kötelező, haha) terheléses tesztet elvégezni. Edzőcuccban indulunk neki. Egy vérnyomás teszt, majd magasság (szerencsére még mindig a 180-asok táborát erősítem)  és tömeg  (aminél meg már volt szarabb is). Testzsír százalékot is mértek, ezt a nemtudomkiután elnevezett kis műszer segítségével a test 4 pontján összecsípik a bőrt (meg a hájat, ugyebár) és ezeket összeadva egy táblázat után megkapjuk a megközelítőleges testzsír-százalékunkat. Egyébként ez a négy hely: a bicepsz, tricepsz, lapocka alatt és a csípőcsont felett.Hogy miért fontos a testzsír-százalék mérés? Nos,  a BMI-ről talán már mindenki hallott. A testtömeget elosztjuk a méterben vett magasságunk négyzetével, ahol az eredmény 19-24 között a normál (ha esetleg nekiállnál számolgatni). Természetesen húszmillió BMI-kalkulátor van a neten, szóval már ezzel sem kell erőlködni. Na de mi van akkor, ha valaki izomagy (jó értelemben) és mint tudjuk az izom nehezebb, mint a zsír, ezért elég magas BMI-t kapunk az alanyuknál. Mondjuk egy 30 feletti eredményt, ami már az elsőfokú elhízást jelenti. Ez így ugyebár nem annyira mérvadó, de ott van a másik véglet: nemcsak ránézésre normál testalkatú, hanem a BMI szerint is a normál tartományba tartozó alanyunk van. Viszont a testzsír-százalékmérés során rá kell döbbenteni az alanyt, hogy bizony magas a testzsír-százaléka, így hiába normál testsúlyú, bizony izmot is fel kéne szedni, mert hasonlóan küzd, mint egy erősen elhízott ember az úszógumijával.

A terheléses tesztet én biciklin csináltam, 3*3 percet kellett tekerni különböző fokozatokon. Mindegyik fokozat az előző tartomány végén leolvasott pulzus nagyságától függött. Szerencsére a „bekamuzott” sportolási múltam nem hagyott cserben: elég magas ellenállással kellett tekernem, és a végén kikalkulált oxigén felvételi ráta is épp a jó tartományba esett (VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg – thanks to Wiki).  A legvégén persze meg volt  a kiértékelés is, és bár semmi újat nem tudtam meg, mégis kaptam egy kis motivációt. A lényeg persze, hogy fogynom kell (you don’t say), mert például a fenti mutatószámot is tudnám javítani, mert a bálna testemhez képest kurvajó a cardiovascularis rendszerem :DEhhez képest ma sem edzettem, azóta persze hazateleportáltam, és sütőtök-krémlevesbe fojtom bánatomat. Most már nem csak a lustasággal, de a hideggel is fel kell venni a harcot, mert engem például eléggé nyomaszt ez az esős idő – ahhoz képest 5 hónapot végigéltem ilyen körülmények között és rettenetese vágyom is vissza :)

Túllépve a kihívás életmód részén, boldogan jelenthetem be, hogy nekiálltam a szakdogának, és kérdőív is készült. A témám amúgy eléggé aktuális és teljesen passzol a bloghoz (na meg a #The4WeekChallenge-hez is), ugyanis az internetes, sporttal kapcsolatos dolgok hatását figyelem meg a mi drága motivációnkra hatva. IDE kattintva lehet még töltögetni, és megszabadítani engem a gonosztól :D

Végszóként pedig mindenkinek ajánlom, hogyha van lehetősége, akkor elmenjen egy ilyen körű kivizsgálásra, mert sok mindent megtudhat és árnyaltabb képet kaphat magáról!
5 megjegyzés

 1. Én kiesek a kérdőívben meghatározott célcsoportból :( Amúgy elbuktam a kihívást, össze-vissza eszek mindent, de a reményt nem adom fel, lesz ez jobb is! :) Hajrá!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne add fel, vannak buktatók (nálam is voltak :D), de utána vissza kell térni. Ez egy több évtizedes challenge, szóval hajrá! :) És köszönöm! :)

   Törlés
  2. Egy életen át tartó challenge ;)

   Törlés
 2. Egy ilyen teszt mindenkinek kéne, én is megcsináltam nem rég. Tényleg sokkal részletesebb képet kap ilyenkor magáról az ember lánya, illetve megcsillan a remény is, hogy lehet még sokkal többet is kihozni magunkból, mint gondoltuk volna.
  További sok sikert! :)

  VálaszTörlés
 3. Nekem sem ártana most már odafigyelni magamra, szerintem valami nagyon nincs rendben az emésztésemmel egyébként...

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.