WELCOME ON BOARD! - A HAJÓS MUNKÁRÓL

Gondolom sokak fejében megfordult már a hajózás, ami általában egy gigantikus óceánjáró valahol Amerika partjainál, kellemes éghajlattal és két Piña coladával a kezünkben. Ha ezt az idilli képet nem is tudom elmesélni, de a folyami hajós életről igen, így ha érdekel, hogy milyen az élet a folyami hajón, milyen a munka, vagy éppen te is beleugranál, akkor tarts velem :) A következőkben az én tapasztalataimból merítkezve szedtem össze az induláshoz szükséges infókat, hogy némi képet kaphassatok a hajós életről. Welcome on board!

Ahogy a legtöbb vendéglátós helyen, úgy itt is vannak szezonok, méghozzá egy hosszabb (körülbelül március-november) és egy téli szezon valamikor novembertől februárig (természetesen mindenhol változik, akár hajónként is). Persze nem muszáj egy egész szezont lehúzni, lehet menni helyettesítőként (relief) is, én is így voltam. Jelentkezni magánál a cégnél, vagy különböző közvetítőirodákon keresztül lehet, például KG International, Crew Agency , Duna Rapszódia

Mivel én közvetítőirodán keresztül mentem, így ezt részletesebben el tudom mondani. Jelentkezés személyesen, nyelvi interjúval, ami után lehet izgulni, hogy mikor hívnak (ugyanis sok hajó van, még több melóval, mindenki megy szabadságra, így van lehetőség helyettesíteni). A közvetítésért díjat számolnak fel, ez függ a hajón töltött időtől, 1 hónapra körülbelül 10-15.000 Ft, ha teljes szezonról beszélünk, akkor körülbelül 80.000 Ft.

Fontos úgy nekiállni, hogy van útlevél a kezünkben, ugyanis időt spórolunk és nem kell kapkodni, ha tényleges ajánlatot kapunk. A helyettesítésnél nagyon gyorsan pörögnek az események. Egyik nap hívhatnak és másnap már a hajón lehetsz (megtörtént eset). Sok esetben az „anyacég” is interjúztat, csak hogy biztosak legyenek, hogy meg tud mukkanni az ember lánya, semmiképp sem egy gyilkolós nyelvvizsga elbeszélgetésről van szó.
Én szobalánynak mentem, ehhez sok esetben szükséges előzetes gyakorlat, de ha nincs, akkor van lehetőség egy egynapos tanfolyamra. A tanfolyamon 8 óra alatt ledaráltak egy szemeszternyi anyagot, én személy szerint úgy éreztem magam, mint akit megvertek, mert hihetetlen mennyiségű információt kaptunk. A takarítás ugyebár nem porszívózásból és WC-sikálásból áll csupán.

A szerződés megkötése után szükség volt még egy banki kivonatra, amin a bankszámla szám állt (nem mindenhol kérik, viszont ahol igen, ott nem elég a postán érkezett számla), orvosi igazolás (hogy nem vagy gethás, és nem fertőzöl végig egy teljes hajót), az említett útlevél és a jegyed, amit repjegynél előre vásárol meg a cég, más esetben sokszor először saját költségen lehet eljutni az adott helyre, amit később térítenek vissza (én így jártam, ugyanis Pozsonyban szálltam fel a hajóra).

MUNKA

A crew fő részei a konyha, pincérek és bárosok, szobalányok/fiúk, recepció és a matrózok. Mindennap dolgozni kell, ugyanis a turnusváltások között nincs szabadidő: amelyik nap kipateroltuk az egyik turnust, aznap már jön a következő. Napi 10-12, de van hogy 16 óra munka is van. Szabadnap nincs, maximum szabadidő, ami néhány óra és attól függ, hogy hol melyik területen dolgozunk.

SZOBALÁNYKODÁS

A.k.a housekeeping. A szobalányok nem csak az ágyakat vetik be reggel és este, hanem mindent takarítanak, ami a hajón belül van. Reggeli és esti szerviz van: a reggeli során nagy pucolás portörtléssel (minden zugot, képkeret tetejét, szegélyt, stb), az ágy bevetése,  fürdő takarítása – mosdókagyló, zuhanykabin, WC) és végül porszívózás. Kabinonként 15-20 perc, mindennap van egy kis extra job, néha kell hajtogatni valami finomságot törölközőből (elefánt, virág, kutya – ami néha disznó :D). Az esti szerviz során kimarad a portörlés és a porszívózás, és persze ilyenkor szépen előkészítjük az ágyakat a lefekvéshez. Hajótól függően változnak a kitakarítandó kabinok, az én hajómon full house esetén 16-17 kabin. Reggel 6 órai kezdés a side job-bal, ez a recepció körüli és különböző közösségi helyek takarítását jelenti, ami beosztás szerint működik, reggel a kabinok előtt, majd a kabinok után délben és az esti szerviz után is. Ezenkívül a Crew folyosó takarítását is a housekeeping –team végzi. A reggeli szerviznek délután 2-kor vége legkésőbb, ezután jön néhány óra szabadidő, és a vacsora kezdésénél folytatódik a munka az esti szervízzel (ez 2-3 óra maximum). Ha különleges este van (gála esték, Crew show stb.), akkor polírozással koronázzuk meg az estét: a vendégek által elhasznált poharakat törölgetjük el közösen.

ÉLET A HAJÓN

Lényegében egy mozgó szállodáról beszélünk, a crew a legalsó szinten 2 fős kabinokban van elszállásolva. Van egy közösségi hely, az ún. Crew Messe, ahol van tv, társas, italautomata, hűtő és a reggeli mindig itt van: a reggeliztető előkészít 2 féle reggelit (tojás, virsli, gofri, tejbegríz stb), és a munka előtt itt lehet enni, természetesen a közös hűtőből is (szendvicshez valók). Az ebéd és a vacsora egy órával a vendégek ebédje és vacsorája előtt van (kivéve amikor nagyon korai az étkezés időpontja, ilyenkor a crew a vendégek után eszik). Ugyanazt eszi a crew (másnap), mint a vendégek,  3-4 fogás, leves, desszert, saláták, minden van.
Van egy elkerített dohányzóhely, valamint egy kisebb sundeck napozóágyakkal, így lehet élvezni a napsütést és a tájat, ha van egy kis szabadidőnk. Egyéb közösségi eseményekre pedig ott a Crew-Messe.

valahol Romániában...


A Crew show egy körülbelül 2 órás műsor, amiben a Crew szerepel és adja elő a vendégeknek. Ének, tánc, standup comedy, bármi jöhet. A hajónkon volt egy ún. Piraten-abend, vagyis kalózeste, amikor egy kalózos pólón kívül laza (saját) ruhában lehettünk és nem uniformban. A takaróból hajót hajtogattunk, a pincérek szemfedővel és némi sminkkel jártak (hegek, bajusz :)). Az elutazás előtti második estén pedig van egy gála este, ahol bemutatkozik a Crew a vendégkörnek: név szerint lehet szépségkirálynőket megszégyenítően integetni.
Természetesen ha megáll a hajó, akkor ki lehet menni, és felfedezni néhány új várost, ami talán a legjobban feltölti az embert!

VENDÉGEK

Őszintén és tömören: a vendégek 95%-a 70 és a halál között van és majdnem hogy meghalni jön a hajóra. Lélegeztetőgépek, pelusok és különböző járókeretek mind megszokottak. Az adott hajón van egy fő nyelv, szerencsés, ha az ember beszéli, így a vendégekkel is el tud beszélgetni, ami valljuk be nem utolsó dolog. A legfontosabb persze (mint minden vendéglátó helyen), hogy a vendégnek mindig igaza van. A crew belőlük él, és a hajóhoz híven 4-5-6 csillagos szállodai szolgáltatást kell nyújtania mindenkinek. Rendszerbe van szedve minden, az uniformoktól kezdve a takarítási listáig a szobában található set-upokon keresztül. Minden vendégnek ugyanolyan bánásmódban kell részesülnie.

MOCSKOS ANYAGIAK

Gondolom a legizgalmasabb rész :) Van egy alapbér, ami fix és a számlára érkezik (szobalányként bruttó 800 euró, de minden hajón más!), ezenkívül van egy közös borravaló, amit a vendégek borítékban dobnak bele egy erre kihelyezett dobozba, ez egyenlően van szétosztva (minden turnus után, 100-200 euró között). Valamint jön a kézbe kapott borravaló, amit személyesen a vendégtől kapunk leginkább a szobalányok és a pincérek/bárosok vannak ebben a szerencsés helyzetben. Ez teljesen változó, van aki 100 eurót hagy ott egy hét után és van olyan, aki két darab 50 centet (no candy shop). Így 1500 euró körül lehet keresni egy hónapban.

Amennyiben további kérdésetek van szívesen állok a rendelkezésetekre! További posztok várhatóak úti beszámolókkal és némi lelkibazdmegolással.
9 megjegyzés

 1. Megérte egyébként? Egy hónap 1500 euró, szabadnap nélkül nem tűnik olyan soknak. Legalábbis amit szoktam hallani más külföldön élő barátaimtól, hogy mennyit keresnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok cégnél van több fizetés, de több is a meló... Hát Mo.-n ennyi pénzt nem gyűjtök össze ilyen rövid idő alatt, így jó volt ebből a szempontból, de nagyon megterhelő volt :(

   Törlés
 2. Hú hát tényleg elég húzósnak tűnik. Bár gondolom az utazás miatt azért megérte. :) Esetleg lesz majd beszámoló arról is hogy merre jártál? :) bevallom engem ez jobban érdekel. :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, mindenképp tervezek! :) Csak sokan érdeklődtek, de majd jön utazós meg lelkibazdmegolós poszt :) ;)

   Törlés
 3. Azta,hát bevallom, nekem nem érné meg, szabad napok nélkül meghalnék :) Kemény vagy!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erre a másfél hónapra elment, de nagy kitartás kellett hozzá. Köszönöm :)

   Törlés
 4. Szia, tetszett, hogy ilyen szép és részletes leírást adtál a munkáról. Jó magam is hajózok.
  Annyit azért hadd tegyek hozzá a fizetésről. 'Azrail', nem az a fontos, hogy mennyit keresel, hanem, hogy mennyit tudsz félretenni. Amig Londonban elköltöd a fizetésed 4O%-át a megélhetésre, addig a hajón akár a 1OO%-át is félre teheted, mivel nincsenek kiadásaid.

  VálaszTörlés
 5. Hú jó hogy találtam ezt a posztot:) most készülök kimenni én is. Én a KG International-on (http://kginternational.hu/) keresztül megyek ki. Már nagyon izgatott vagyok. Remélem bírni fogom. Így nem tűnik túl egyszerűnek, de dolgoztam már szállodában, attól nagyon nem különbözik ugye?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztosan kulonbozik, barmeg nem dolgoztam szarazfoldi szallodaban :) De tutira Jo lesz :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.