NO COFFEE NO WORKEE?!

Kávé? Stop? Nálam egy helyen? Nos, igen. Nem fogadásról volt szó, semmi szekta nem várt rám az egyhetes kávémentes élet után és sajnos pénzesőt sem rendelhettem a szobám felé 168 óra leforgása után. Mondhatni megtehettem, hogy tesztbábuvá váljak és megnézzem, hogy mit is tesz velem egy kis koffeinelvonó kúra.

Kávémániám lassan már előbb megjelenik, mint ahogy én tenném személyesen, mindenesetre erősen kapcsolódik hozzám és le sem tagadhatnám magamat, ugyanis napi szinten termelt a kis bögrényi drogot (elég csak jobbra tekinteni a profilképre). A reggel nem is indulhat szebben, elkészül a kávé és némi étek, bevágódom a laptop elé és 20 perc alatt kezdek felébredni, relaxálok és totális zen-állapotba kerülök. Ezt a szokást délután is szeret(t)em fenntartani: 20 perc kuss és kávé, átpörgetek néhány cikket/blogposztot, vagy megnézek néhány videót youtube-n.Aztán gondolataimba beférkőzött a wanderlust-feeling (mindig ott bujkál a kis köcsög), ezért hamar áldozni kellett a munka oltárán. Minden vizsgám meglett így pár hét alatt belevágtam az éjszaka világába, ahol még több koffeint éreztem szükségesnek. Lehet, hogy csak bemeséltem magamnak, hogy kell a délutáni ébredésnél, a meló előtti „vacsorához”, valamint a szünetekben is (szám szerint kettő). Mindenesetre másfél hét után soknak éreztem, hiába tartottam 1-2 kávémentes melót, azért a koffein nagy dózisban nem egészséges (még én is belátom, aki intravénásan tolja magába :)).Miután kibírtam egy éjszakát, aztán valahogy egy napot is, kitaláltam, hogy akkor ez menne akár egy hétig is, meglátom hogy bírom és mi lesz velem utána. A „reggeleket” egy 7 decis nagyságú bögre gyömbéres teával kezdtem, inni is ittam hasonlóan nagy mennyiségeket, mint eddig (vizet, of kórsz).

Lelkibazdmegoltam-e?

Hát, először nem voltam automatikusan teakészítő, volt, hogy azon kaptam magamat, hogy fogom a kávés bögrét és cuccokat, aztán felébredek és visszarakom őket. De sikerült megszokni. A teát is imádom egyébként, Oroszországban egészen kijött rajtam a fanság, ugyanis 10 doboz teát vásároltam legalább, minden reggel ittam – kávé mellé – csak arról nem olyan menő posztolni Instagramon (haha). Szerintem sok emberben összefonódik a kávé és a reggel fogalma (ugye nem cigizel? mert az rossz –köpd kiiii).

Mi változott?

Mivel ezt én egyedül csináltam, nem 1000 emberrel karöltve, továbbá lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, ezért messzemenő következtetéseket senki ne vonjon le, én sem fogok. Egy-egy ilyesfajta „kúra” pont azért jó, hogy kicsit helyrebillenjünk és akár le is szokjunk egy-két felesleges dologról. Sokszor veszem azt észre magamon, hogy beállok egy napi ritmusba egy-egy helyen és ráállok valami cuccra. Hakuna matata, eddig még nem drogoztam és ezután sem tervezem :)

Ilyen példa volt még az egyetem elkezdésénél, hogy a büfében mindennap vettem dobozos jegeskávét. Én hamar rá tudok kapni 1-1 dologra, így volt ezzel is. Aztán egyszer csak financiális témára csaptam át és rájöttem, hogy feleslegesen költök el havi 3 ezret dobozos jeges kávéra. Ami azért nem egy kávézói minőség.
Spanyolországban a szokásos utamon a tengerpartra menet rászoktam a mekis fagyira. Kár, hogy csak a pénztárcámat fogyasztotta és nem engem :D Péterváron egy időben egy csokifajta került elő, szóval tény, hogy egy idő után az agy unatkozni kezd és rááll hülye szokásokra. Sokszor már észre sem vesszük, hogy mit csinálunk, mit rakunk a szánkba, milyen pótcselekvéseket végzünk, mert megszoktuk.

Én pedig utálom megszokásból csinálni a dolgokat (azért megszokásból naponta fürdök és mosom a fogamat többször is), de ha élvezeti cikkekről van szó, akkor pont hogy élvezetből szeretnénk inni/enni/csinálni.
A kávézás élvezni szeretem, megélni, nyugis hangulatba kerülni, és ezért is jött jókor ez a challenge. Kicsit energikusabbnak érzem magam (bár most keményen edzem mellette, és amúgy is elég vizet iszom, szóval nem feltétlenül a kávéelvonó eredménye), a bőröm talán selymesebb (ez már bebeszélés, haha).

Mindenesetre nem érzem kötelességnek vagy szokásnak, hogy az agyi ébredésemet a kávéhoz szorosan hozzáfűzzem. A kávét eddig is imádtam és most is fogom, nem mellesleg az egy hét letelte után rögtön azzal kezdtem, de például se tegnap, se ma nem kellett. És szeretném is ezt tartani, hogy csak is akkor iszom, ha majd jól esik. Barátnőkkel szinte alap, hogy kávézásnál kávézom, de otthon magamba dönteni nem kevésszer napi 7-8 decit teljesen felesleges. Se kényszerből se szokásból nem sülnek ki jó dolgok („már megszoktuk egymást”), így én élvezetből iszom ezentúl kávét.
Milyen szokásotok van, ami régóta beleivódott a napjaitokba? Bevállalnátok egy egyhetes detoxot? :)

15 megjegyzés

 1. Nekem a csoki ilyen, de csináltam már párszor detox kúrát belőle - nem jutottam el a boltba és mire eljutottam már túl voltam a holtponton (2nap) :D De volt amikor annyira rossz időszakban jött ez ( piros betűs napok előtt) hogy jöttem megőrülni és 2 napig kifordult zombi voltam (Gru - lila minionok :D).
  Amúgy sokkal jobb akkor enni/inni amikor tényleg jól esik és nem megszokás, akkor talán már nem is számít, hogy minőségi, finom, csak legyen..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A csokira érdekes módon annyira nem vágyom, de ha egyszer mégis, akkor én is ölni tudnék érte :D Pláne szar, ha az ember rákattan valami fajtára. Egyetértek az utolsó mondatoddal, pont ezért próbálok most törekedni, hogy tényleg minőségi kávékat igyak (ahhoz el kell menni itthonról) és akkor tényleg vágyjak rá :) :P

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annyira irigyellek..
   Én minden nap kávéval kezdek és ebèd után is iszok egyet. Ez az alap. Ha valaki meghív egy delutáni kávézásra persze szívesen belemegyek és így néha lesz több is mint két adag. Sajnos nekem nincs ilyen nagy önuralmam, már én is próbáltam, hogy szüneteltetem de hát nem jött be. Volt mikor fokozatosan akartam elhagyni, de két adag mindig kellett.

   Törlés
  2. Nekem se az első próbálkozásom, amikor Péterváron voltam nagyon bele akartam vágni, 2 nap után már a falat kapartam :D Most valahogy így jött ki, de kajak nem is kívánom annyira. Tegnap se ittam :D Meg amúgy egy kávés meghívásnak nehéz ellenállni ;)

   Törlés
 3. A reggeli rutinom ugyan nem 'drognak-számító' droggal, de ugyancsak függőséget okozó dologgal: sorozatokkal kezdődik. Amíg volt suli, lyukasórák előtt felkeltem rendesen (hülye fejemmel, inkább aludtam volna még egy órát) és egy-egy húszperces sitcomot lenyomtam kakaó társaságában. Aztán jött az érettségi szünet meg a szóbeli-szezon... és el is úszott, mert nem volt megállj, ha épp olyan rész volt a darálandó műsorból, aminek izgi volt a vége, jött a következő adag kakaó-tea-kávé és az újabb rész.
  Mára már úgy érzem, napi egy rész nélkül nem tudnék meglenni, ezért most példádon felindulva hétfőtől tartok egy minielvonót :) Aztán, hogy hogy sikerül...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyik volt szobatársam is ilyen volt, de ő mindig kajánál nézett meg egy részt. És kezdem átérezni, mert nagyon ellenállok a sorozatoknak, de elkezdtem a trónok harcát. Mindennap néztem 2 részt meló után (reggel), de most azzal is leálltam pár napja. Durván be tudja szippantani az embert :D Hajrá hétfőtől! :)

   Törlés
 4. Nekem egy nagyon csúnya kis szokásom van, mégpedig a körömbör rágása. Mostanra már sokat javult a helyzet, kezdek leszokni. Viszont piszkosul nehéz, mert valamivel az ember pótolja a kiesett pótcselekvést főleg ha az egy vagy több érzelem megnyílványuláshoz kapcsolódik. Én ha ideges vagyok vagy piszkosul szomorú akkor rágcsálok.
  De konkrét italt vagy ételt nem tudnék mondani, mert én időszakos ember vagyok. 1-2 hétig mondjuk reggelire csak gombást tojást eszem mert azt kivánom, majd megunom és váltok. Persze van hogy minden nap mást reggelizek, de vannak ilyen pár hetes "függőségek". :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor egy hajóban evezünk, mert én is szoktam :/ Nem jó, de sokszor rákapok sajnos :S
   A párhetes függőségek meg jók :D Ha már tojásos kaja, én mostanában pogácsaszaggatóval "kilyukasztom" a zsemlét és tojást sütök benne. Kedvencem :D

   Törlés
 5. Én utálom a kávét, úgy hogy nem fenyeget az a veszély, hogy függő leszek :D Viszont néha valami édességre én is hajlamos vagyok ráfüggni, bár szerencsére nem tart sokáig.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Utálni???? :DDDD Na jó, megértem amúgy, nem lehet mindenki oda :) Viszont akkor szerencsés vagy, ha hosszú távon nem függsz rá semmire :)

   Törlés
 6. Míg az államvizsgára tanultam lement napi 4 kávé is, de mióta nem kell napi 14 órában tanulni, azóta van, hogy csak napi 1 kávét iszom. Nekem a csipsz a veszélyes. Szeretem, imádom, de a pattanásokat nem... Ugyanígy a diákcsemege, attól is kipattogok... úgyhogy most a kovászos uborka megy csipsz helyett. Nyammmm :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nincs akkor stressz,nem is kell annyi kávé :D Szerencsére nem vagyok nagy chipszes, nagyon ritkán jön rám, de ha évi egyszer rászánom magam és veszek, akkor nálam sem élvezik a rügyek :DDDDD Kovi ubi mondjuk jobb, bár én azt nem szeretem :D

   Törlés
 7. Hmmm... Most, hogy így mondod,időszerű lesz feltérképezni magam, biztos vagyok benne, hogy rengeteg minden előkerül majd, amiről eddig nem is sejtettem. :D
  A kávé nálam kb. 4 éve fekszik, szeretett nagyanyámtól meg is kapom mindig a szokásos "tönkre teszed a szervezeted, ne igyál kávét, igyál inkább kakaót, csinálok neked teát, ne igyál már annyi kávét" monológot, de nem is nevezném igazán kávénak a fél bögre víz-fél bögre tej-három cukor-egy lapos kanál kávé combot, ami nekem beivódott, mint Kávé. Mondjuk, ha leltáraznom kéne, akkor szerintem kajálási/ivási szokásokból nem is lenne olyan sok (ha csak az nem, hogy nem iszok/eszek, csak talán egyszer-egyszer), inkább a többi. Szétpakolás, lefekvés-felkelés, számítógép, alkalmi megőrülések, mikor a világból is kirohannék (mostanában egyre többször). :D

  Mindenesetre a bejegyzésed nagyon tetszett, én imádom és éljen a (normális) kávézás! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egészen hasonlóan készítek én is a kávét :D fele-fele arányban víz és tej, csapott evőkanál kávé és 2 db édesítőbogyó. Néha pedig tényleg jól esik :DD És köszönöm, élvezzük ki a kávét ;)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.