MERRE TOVÁBB ÉRETTSÉGI UTÁN AVAGY A "GAP YEAR"

Szinte már mindenhol véget értek a szóbelik (ezzel együtt az érettségi bizonyítványos képeket is felváltja a nyári bulizós/nyaralós képek hada), de talán többe izgulva várják a júliusi napot, amikor az egyetemi ponthatárok kiderülnek. Feltehetően viszont vannak olyanok is, akik nem tudják, hogy pontosan mit akartak, esetleg az érettségi nem úgy sikerült, ahogy számítottak rá, vagy a felvételi pontok lettek túl magasak. Hakuna matata, nem kell kétségbe esni, a gap year talán kifizetődőbb is lehet :)

MI IS AZ A GAP YEAR?

Nálunk annyira talán nem elterjedt, pláne nem ilyen néven, de lényegében egy hosszabb „szünetről” beszélünk az egyetem előtt (vagy inkább az érettségi után). Nem hiszem, hogy sokan 100%-ban biztosak abban, mit szeretnének tanulni, és az egyetem elvégeztével foglalkozni is az adott szakmával. Nagy a nyomás, a gimnáziumokban végzettek nagy százaléka veszi az irányt rögtön az egyetemre, a középiskolákból is szép számmal készülnek, de vajon tényleg ennyire kell sietni?MIÉRT JÓ?

Kiszakadni az iskola falai közül már egy nagy adag teherlevétellel jár, megízleljük a szabadság édes ízét, közben pedig dolgozik bennünk egy kis stressz is, hogy mihez is kéne kezdeni. Ha nem jelentkeztél egyetemre, vagy nem vettek fel, akkor sem kell aggódnod. Nem lesz könnyű feldolgozni persze, ha egy régóta dédelgetett álmodról volt szó, de ez az egy év a javadra válhat. Csinálhatsz bármit, amihez kedved van, kicsit kipróbálhatod magadat az igazi felnőtt életben.

MIHEZ KEZDJ?

Több opció is rendelkezésre áll szerencsére. Rengeteg OKJ-s képzés található, ha biztosan egyetemre szeretnél menni, akkor jó ötlet a szakhoz kapcsolódó OKJ-s képzésbe belevágni (ha emelt szintű, akkor akár krediteket is el lehet fogadni). Egy egyéves képzés sem rossz, nem kell semmibe venni, ha tényleg érdekel az a pálya, akkor csak megbizonyosodsz róla ebben az évben, ha pedig mégsem annyira tetszik, akkor módosíthatsz a pályádon és úgy adhatod be az egyetemi jelentkezésedet.

Persze nem kell feltétlenül tanulni menni, ki lehet próbálni magadat a munka világában. Nem garantálhatok vezető pozíciójú többszázezres munkát, de kezdetnek (és tapasztalatnak) megteszi. Végre a saját pénzedből gazdálkodhatsz, gyűjthetsz bármire: jogsira, nyelvvizsgára, autóra.

Ez az év arra is jó, hogy hódolj a hobbidnak, vagy előre felkészülj az egyetemre. Akik nem szereztek nyelvvizsgát a középsuli alatt (nem hiszem, hogy olyan sokan, de ki tudja :)), azoknak végre lesz ideje ráállni. Sokan halogatják, de kevés nagyobb szívás van, mikor a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapod képhez a diplomát. Sokan húzzák-halasztják, míg végül sosem csinálják meg. A nyelvvizsgára való felkészülést lehet meló mellett, vagy akár OKJ-s tanfolyam mellett is végezni, vagy akár önerőből is, ahogyan már írtam róla itt.

A briteknél talán a legnépszerűbb a gap-year jelenség, sokan utaznak Ázsiába, vagy éppen csak szomszédos országokba. Azt hiszem nálunk nem sokan vannak, akikre rászakadt a bank és Tahitire vágynak rögtön érettségi után, de számukra is van néhány alternatíva. Ha külföld, akkor lehet bébiszitterkedni/au pairkedni (google a barátod, rengeteg oldal található ezekről), vagy dolgozni külföldön nyelvtanulásért. Ilyen program az EVS is, ahol Európa-szerte keresnek önkénteseket egy-egy hosszabb expedícióra (nem kevésszer 1 évre). Nyelvet tanulni, dolgozni (na persze csak lazán), és világot látni talán a legjobb dolog. Ezen a linken böngészhettek, ha belevágnátok életetek egyik legizgalmasabb évébe külföldön :)
AZ ÉN SZTORIM

Ha belegondolok így, pár év távlatából, én is láthatom, hogy sikeres gap-yearben volt részem anno, amit azóta sem bántam meg (persze akkor nem tudatosan készültem rá, hanem így jött ki a lépés). Nem jelentkeztem egyetemre az érettségi évében, teljesen ellene voltam (minek a papír, blabla). Így az érettségit is para nélkül csináltam meg, egész szép eredményekkel, de nem különösebben hatott meg. Aztán júliusban valahogy átkattantam, akkor már mindenképp menni akartam. Még a pótfelvételi lehetőségét is fontolgattam, de rájöttem, hogy én így, ilyen formában nem vagyok hajlandó fizetni (mármint hogy szívassanak engem így ilyen formában :D hell no).  Szerencsére Anyut is sikerült meggyőzni, hogy jó lesz az az egy év, mert ő akár még fizette is volna a tandíjat. Jelentkeztem egy egyéves reklám/marketing-képzésre, amit nem bántam meg, ugyanis marketing szakra szerettem volna jelentkezni. Ez ott, abban a formában és valamiféle gyakorlatiasságában nagyon tetszett, de rájöttem, hogy egyetemi szinten nem érdekelne a marketing. Kreatívnak érzem magam, de valahogy lemondtam róla.

Viszont az év elejétől nekiálltam az angolnak, amit előtte 1 évig tanultam egy nyelvsuliban magán-akcióként, ugyanis németes voltam 8 éven keresztül. De valahogy meg kellett értenem a feka-zenét, na :D Pár hónap múlva átváltottam magán-tanárra, és addigra megfogalmazódott bennem egy középfokú nyelvvizsga is, így meg volt a cél is.A februári egyetemi jelentkezés előtt 2 héttel találtam egy olyan szakot, ami eléggé megtetszett, így felkerült a TOP3-ba másodikként. Első helyre egyébként rekreációt jelöltem, ahova nem vettek végül fel, de nem bánom, az egészségügyi szervezés is közel áll hozzá, így nem lőttem nagyon mellé. Az OKJ-vizsgák mellé viszont belőttem egy javítóérettségit magyarból és egy szimplát angolból (amolyan eggyel több, vagy kevesebb nem számít alapon :D).

Lezajlott a nyelvvizsga, az érettségik, és nyáron fel is vettek egyetemre. Egyáltalán nem bántam meg azt az egy évet, bár lehet, hogy inkább kimentem volna valahova önkénteskedni :) Viszont helyette lett nyelvvizsgám, OKJ-szakmám, nem mellesleg volt időm a hobbimra (hip hopozni), és nagyon jól éreztem magamat abban az egy évben. Voltak kihívások, dolgoztam néha, de szabadabban alakítottam ki a programjaimat és tényleg láttam, hogy mit szeretnék. Már nem volt sötétben tapogatózás, vagy „jobb, mint a semmi”-érzések.Sokszor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, de nem feltétlenül rosszabbak, csak mások. Meg kell tanulnunk abból is kihozni a legjobbat, hogy ne a mínuszról álljunk ismét a starthoz, hanem némi előnnyel, tapasztalattal. Volt részetek gap-yearben? :)
12 megjegyzés

 1. Nagyon jó bejegyzés lett! Én fontolgatom, hogy mesterképzés elvégzése után csinálok egy gap year-t a nagybetűs munkás élet és az egyetem között. Leginkább az EVS-ben gondolkodok, mert nagyon szeretnék világot látni, nyelvet gyakorolni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :) Mindenképp ajánlom, pont most futottam bele egy blogba és engem is elkapott az érzés, hogy menni kéne :D De próbálok már komolyabb vizekre evezni a diploma után, de sosem lehet tudni :)

   Törlés
 2. Én nem tartottam gap year-t, eszembe sem jutott. Viszont most, 17 év kemény tanulás után tartok egy gap month-t, pont ma mondtam a barátnőmnek. :D Hazaköltözöm, nyaralok, pihenek egy kicsit és csak utána kezdek el munkát keresni. Jobb benyomást tesz egy kisimult álláskereső mint egy idegbajos, szerintem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan is kell! :D Rád fér és megérdemled! :) Hasonlót tervezek a következő félév után :D Sok sikert az álláskereséshez! :))

   Törlés
 3. Nekem is volt ilyen, igaz már egyetem első éve után két passzív félév.Visszagondolva nagyon kellett az nekem, hogy fejben is ténylegesen eljussak oda, hogy "igen, ezt akarom csinálni!". Nekem megérte, mert egy év pihi és rengeteg új élmény után (igaz, én itthon voltam), sokkal nagyobb tudatossággal vetettem bele magam a tanulásba.

  Nagyon érdekes bejegyzés volt, jó volt olvasni!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett! :) Néha kell a szünet, jól tetted, hogy visszavonultál kicsit. Kell az embernek némi idő, hogy rájöjjön, mit akar :)

   Törlés
 4. Nagyon jó lett ez a bejegyzés is! Egyik barátnőm is kiment gimnázium után három évre Németországba au pair-nek, és azt mondja, hogy élete legjobb évei voltak. Aztán visszajött és most germanisztikát tanul az ELTE-n, mert ott rájött, hogy ez érdekli. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm! :) Jól tette, gondolom a némettel nem volt már baja :)

   Törlés
 5. Szuper kis poszt lett! :)
  Nekem volt ilyenben részem, de most hallok erről először, hogy van konkrét neve.
  Érettségi után itthon voltam egy évet, fősuli-egyetem pénzhiány miatt ki volt zárva. Aztán egy év után jelentkeztem a munkaügyin keresztül OKJ-s szakács tanfolyamra. Ez a közel félmilliós tanfolyam így teljesen ingyen volt, 4 hónap elmélet, 3 hónap gyakorlat, vizsgák, bizonyítvány. Soha a büdös életben nem fogok szakácsként dolgozni, gusztustalan volt az egész gyakorlati hely és maga a szakma is, azt a minimális lelkededésemet is elvesztettem egy életre ami volt ezzel kapcsolatban. Viszont 7 hónapon keresztül kaptam havi 50 ezer forint keresetpótló juttatást, aminek a nagy részét félretettem céltudatosan. Idén év elején elkezdtem ebből a pénzből egy kézápoló-műkörömépítő tanfolyamot, sikeresen elvégeztem, megszereztem az OKJ bizonyítványt és most gyakorlok, mert ezt szeretném csinálni, illetve pár éven belül egyéni vállalkozást indítani, ez az álmom. Jelenleg sem dolgozok, mert nem akarok Tescoba és társaiba, illetve gyárba 3 műszakba menni havi 80 ezerért, szóval ja, majd lesz valami. :D Ez a külföldi program állati jól hangzik és ha egyedülálló lennék tuti megkísérelném, de együtt élek a párommal évek óta, nem hagynám itt semmi pénzért, számomra a párkapcsolat a legfontosabb. Nyelvet nagyon jó lenne elkezdeni tanulni, de magamtól nem megy, tanárra nincs keret, szóval szívás. :D
  Viszont nincs időhiányom, az tuti! :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :) Akkor kimaxoltad a lehetőségeidet :) Én viszont bevállalom a kisebb sz@r melókat is, a mindent vagy semmit alapon játszom és remélhetőleg sikerül is majd előrébb jutni :) Remélem összejön a műkörömépítősdi, sok sikert hozzá! :)

   Törlés
 6. Én még csak jövőre érettségizem, és elmondhatatlanul félek tőle, minden fontosabb dolgot szépen el szoktam szúrni.
  Most ezzel a bejegyzéssel nagyon megnyugtattál, igazából nem is tudom mit akarok írni, de köszönöm! :) Talán mégsem lesz olyan nagy baj, ha mondjuk elsőre nem kerülök be sehova, bár már 12 éves korom óta újságíró szeretnék lenni. Mondjuk az OKJ-s képzés is tervben van, szóval azt is beiktathatom a fősuli elé.. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok sikert az érettségihez! Nem leszel elkésve semmiről, ha másképp folytatod, mint az egyetem! :))

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.