FUTÁSI RITUÁLÉ

Futni, kocogni, joggingolni: hívhatjuk bárhogy a tempós kétlábú ügetést, egyre több ember életébe kúszik be hobbiként, kikapcsolódásként vagy éppen zsírromboló őrületként. Pláne, hogy itt a nyár, amikor is szállingózik a kérdés: beachbody-e vagy?
A mi kapcsolatunk 4 éve kezdődött, előtte csak szertartásszerű kínzások alá vetettek az iskolában cooper címszóval. Elhihetitek mennyire imádtam… Aztán 4 éve tavasszal rájöttem, hogy ez nem is annyira rossz, sőt már kifejezetten jóféle szenvedés, amit még kamatoztatni is lehet. Futkároztam hol többet, hol kevesebbet, általában kiegészítőként az egyéb mazochista edzések mellett, ahogyan ezt mostanság is teszem. Ismét bevezettem a rendszeresebb futást (bár ha azt vesszük, akkor az év első felében is az volt: rendszeresen futottam havi háromszor). Legújabb mérföldkövemet elérve (5 km – egyperces néma olvasás, köszönöm) végiggondoltam, hogy mégis hogyan működik nálam a rendszer, már ha futásról van szó.Figyelem! A következő 4167 karakter esetenként szarkazmust tartalmazhat!

Hozzávalók: némi akarattal rendelkező megfelelő berendezésű futóegyed kellemesen kialakított futócipővel; szexin tapadós nadrág és szellőzőrendszerrel ellátott felső, sztereóhatású hordozható zene-bona, néhány zsebkendő az esetleges többlábú, repülniképes kisköcsögök ellen, illetve ha rájönne az emberre a sírás egy-egy szép teljesítményétől.

Reggel: felébredsz és már azon gondolkodsz, hogy ma este bizony te, mind az x kilóddal futni fogsz. Automata tuning indul, kifogás elleni kifogások gyártása folyamatban
.
Délután: Nagy gondot fordítasz, hogy a késői esti futásodhoz elegendő kalóriamennyiséggel lásd el a tested, hogy ne másnak kelljen húznia téged, ezzel egyetemben készülsz a vízháztartásodat is doppingolni vagy 2 liter vízzel – mert délelőtt nagyon el voltál merülve a melóban.

19.00: Beléptél a 120 perces előjátékba, mely során kellemes belső vívódásaidra kommentelgetsz néha hangosan is:
 • „Igen, meg tudod csinálni”
 • „Emeld már meg a segged!”
 • „Húzzál el futni, mindenkinek jobb lesz”
 • „Ugye te sem gondoltad, hogy egy doboz fagyi eltüntetéséhez elegendő lesz a futás? De kezdésnek nem rossz”

19.30: További motivációként elkezdesz átvedleni, ha már a sportmelltartó-felső kombó meg van, onnan gáz lenne „visszafordulni” – még ha csak saját magaddal is bizniszelsz.

19.55: Utolsó nagyobb mennyiségű biztonsági folyadéktöltés, hogy legyen mi nedvesítse a szájpadlást 1500 méter után

20:15: Holtpont a kifogások tárházában, ellensúlyként irány a jóseggek portálja Pinterest, Instagram, Tumblr tárházában. Minden ami running, run, fitspo, squat, ass címkéjű, az landolhasson a gépeden.

20.25: Miután beletörődtél, hogy nem a futástól lesz kerek segged, de zsírtalanításban jól jöhet, addigra mint egy felfuvalkodott kisdisznó fújtatsz, és átöltözöl az ultra menő (= amit már otthonra sem vennél fel, de a sötétben senki sem látja, és izzadni is jó) ruhádba.

20.40: Induláshoz készen, utolsó simítások, GPS bekapcsolása a futó apphoz, zenelista beállítása, hogy kellemes mellringató basszus dübörögjön perceken belül a füledben.

20.45: A képzeletbeli rajtvonalnál, ami a kapun kívüli 5 centit jelenti. Gps félműködőben, zene rácsíptetve a ruhádra/kezedre, némi fejkörző performansz után boldogan konstatálod, hogy te most aztán nagyon bemelegedtél (a +25 fokban, 80%-os páratartalomban 2 kilégzés után nem nehéz).20.46: A fejedben milliméter pontossággal megrajzolt táv első 150 méterén túl vagy, elég hangos az ellentábor, miszerint: szar vagy és úgy sem fogod bírni.

20.47: A levegővételed inkább hasonlít egy hisztérikus bőgés utáni levegőkapkodáshoz, mint a lépésre kiszámolt futós-szuszogásod, ezért inkább hangosabbra tekered a zenét, hogy még véletlenül se halld magad.

20.50: Igen-igen, ilyenkor még járnak emberek az utcán, bármennyire is félelmetes szörnyetegeknek tűnnek és míg egyik oldalról azt gondolod, hogy éppen a ritmikus hörgéseden röhögnek, addig a másik oldalról kurvamenőnek érzed magad, mert te most teszel valamit magadért.

20.55: Kattogásaid netovábbja: meló; el kell még mosogatni; mit egyek futás után; hánykor kell zombimódból váltanom a reggel; valami birizgálja a homlokomat – hopp egy légy ; és további monológok lefolyása másodpercek töredéke alatt.

20.59: 2 kilométer után már buddhaként mozogsz (egy kevésbé buddhához hasonlító testben és pozícióban), és felveszed a tempódat a következő néhány kilométerre.

21.10: felezed a távokat, minden pont valaminek a fele; "ha még ennyit lefutok, akkor a harmadik kör utolsó harmadába érek; ezzel a tempóval már csak 13 percet kell futnom; már 25 perce futok; még két kör és akkor jók leszünk"

21:20: Az utolsó fél kört már majdnem hátra fele teljesíted, a 0.1%-os emelkedőt is érzékeled minden egyes sejteddel és valószínűleg egy komplett lóistállót versz fújtatásban.

21.22: utolsó energiáddal is azon vagy, hogy átszakítsd a képzeletbeli célszalagot, euforikus állapotban jönnek a dallamok, már mindened fáj, de gáz lenne itt feladni.21.23: Igen, megcsináltad, végeztél, fáj a lábad, szúr az oldalad, a lábad vinne még előre, nem bír leállni, a szájpadlásod szárazabb, mint a 78 éves macskás néni bugyija, de Colgate-reklámot meghazudtolóan vigyorogsz a világba.

21:25: Általában ilyenkor jössz rá, hogy mekkora szívás liftmentes lépcsőházban lakni.

21.30: Fél liter vízzel locsolgatod nem csak a nyelőcsövedet, de szinte minden egyes porcikádat és tuningolod magad a következő néhány gyakorlatra, amit még le kéne tolnod

21.33: Rájössz, hogy bármiféle guggolás és kitörés tökéletes kínzóeszköz lenne számodra, így némi hasprés és fekvő után már csak szappanbuborékokkal teli álomvilágot látsz magad előtt és alig várod, hogy a zuhanyzóba ess.

22.00: Némi elemózsia és a szükséges egészségügyi tisztálkodás után fellövöd a pizsit magadnak és örülsz, hogy egyáltalán még járni tudsz. Cserébe hamar bealszol, yay!Nektek van futási-rituálétok? Hogyan élitek meg ezt a fajta önstresszt?! :D


18 megjegyzés

 1. Hát ez nagyon jó volt :) Én lehet valami mutáns kivétel vagyok, mert alapból is imádok futni, és van is atlétikás múltam :D :D Szóval megy a heti 20 km alapjáraton, néha több, de teljesen átérzem azt, hogy nem mindenkinek ilyen egyszerű, akár elkezdeni, akár kitartani... Amúgy pont most fogok indulni egy esti kardióra, hogy kiszellőztessem a tanulástól szétrobbanni akaró agyacskámat, 10 kili a cél, majd meglátjuk... ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyre könnyebb, de azért néha a hátam közepére se kívánom :D Engem jobban lenyugtat, ha erősítő edzésre megyek (pl Hot ironra), de ilyen is kell :D Mára nekem is van egy laza futás,meglátjuk mennyit bírok :) Jó futást! :*

   Törlés
 2. Hahahahaaaaaaa! :D A tanulás miatt kezdtem el futni, szó szerint elfutok a probléma elől. Szombat óta nem voltam (kellemes lúdtalpas görcs után napokig alig bírtam állni), de ma érzem, hogy KELL. A városi pályára megyek bicajjal, ott a salakon 2 km a cél, reméljük sikerül. :D Annál többet egyelőre nem bírok, ami nem megy, azt meg nem erőltetem.
  Kérdés: milyen fülesed van, ami nem pottyan ki a füledből futás közben?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha a tanulás "elől" futottam volna, már olimpiai bajnok lehetnék :DDD Kár, hogy eddig nem ebbe invesztálnom a felesleges energiámat :D Jó edzést mára, ne is erőltesd! A lényeg, hogy haladj, ha megy több, akkor megy :) Emlékszem, hogy amikor kezdtem, akkor 800 métert bírtam lefutni :D Van remény ;)
   Nekem agybadugós fülesem van, Samsungos, baromi jó! Csak ajánlani tudom! :)

   Törlés
  2. Ó, régen olyanom volt (még a telefonomhoz járt), de most a fülem nem bírja, mert sebes. Emlékszem volt a tescoban sport fülhallgató elég olcsón, és egész jó is volt. Holnap meglesem. :D

   Törlés
  3. Mindenképp! Nekem még ami jó és még mindig bírja az Apple-s, bár nem mondom, hogy most azonnal vegyél egy Shufflet, vagy bármi almát :DDD Az már hat éve meg van, nem agybadugós, de már csak otthoni használatra (filmnézés az ágyban), mert kicsit szétjött a drót :D

   Törlés
  4. Dóri! Kicsit drágább ugyan, de van olyan a sporbolokban, aminek mini hangszóró van a vállán, amikor mi "futottunk" olyat használtunk. Először azt hittem, hogy akkor mindenki azt fogja hallgatni, hogy én mit hallgatok, de valahogy úgy van kialakítva, hogy csak ha valaki közvetlenül melletted áll akkor hallja, viszont neked a füled mellett van és tök jó :)

   Törlés
  5. Köszi Réka, majd meglesem. :D Csak jussak el addig... Legyek túl az államvizsgán. :D

   Törlés
 3. Aaanyira ismerős! :D Órákat tudok elvegetálni a menjek vagy ne menjek kérdésen, milliónyi kifogást gyártva, aztán az öltözés a másik kényes pont. Ha ez megvan, onnantól már okés, senki nem állíthat meg :D
  Én csak zenére tudok futni, mert zavar a saját halálhörgésem :D Barátnők próbálkoztak velem ilyen közös futás projekten, de egy alkalom után közöltem mindenkivel, hogy fussanak mással vagy egyedül mert én a saját tempómban, beszélgetés nélkül tudok csak rendes távokat futni, nem akkor kell kibeszéli az aktuális problémákat, örülök ha levegő jut elég a tüdőmbe abban a 30 percben.
  Ja és a Cooper-t gyűlöltem, szerintem az a fa*ság tehet róla, hogy a gyerekek zsigerből rühellik a futást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zene nélkül futni én sem tudok, én is a halálhörgés ellen használnom :DDD Páros futással eddig csak húgommal próbálkoztam, vele csak azért jó, mert elég régóta ismerem (háháháhá), de amúgy senki mást nem vagyok hajlandó elviselni. Beszélgetni futás közben? Kizárt :D
   Amúgy a cooper tényleg f@szság, de a középsuliban jófej volt a tesitanár, mindenkinek magához mérten adott jegyet. De akkor sem volt a kedvencem, mert nuku rákészüléssel nem sok ment...

   Törlés
 4. Megint nagyon jóó lett! :) motiválás ON!
  Nekem a legnagyobb bajon (=kifogásom) hogy olyan helyen lakunk, ahonnan messze kell menni, hogy fussak... de ezen problémára látok megoldást, így szerintem mostmár előbb utóbb én is a bejegyzés elején említett csapathoz fogok tartozni. Tavaly ilyenkor futottunk amúgy tök rendszeresen Istvánnal, aztán kidöntött minket egy brutális vírus, és azóta csak én mentem el néha... ő nagyon nem szereti, erőltetni meg nem akarom... de sajnos nagyon néha az a néha... pedig nekem az utána időszak annyira euforikus, és fizikailag is annyira jól érzem magam, hogy kb még bármire képes lennék utána... igaz, nem futottam 2-3 km-nél többet még... Nemrég lefutottam a coopert amúgy önszántamból :) És elég szomorú lettem az eredménytől ... 2 km... de aztán rájöttem, hogy 0 kondibanlevéssel büszke lehetek magamra, hogy végigfutottam :D Jah, a zenelistád jön majd velem legközelebb :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és hajrá a futáshoz! Gratula a cooperhez, attól függetlenül, hogy futok én többet, nem biztos, hogy időre jobbat futnék. Szeretek tötyögni :DDD De ki tudja, lehet, hogy egyszer kipróbálom :D
   Fokozatosan kezdj neki, aztán lehet, hogy Istvánt is motiválod majd! :P Hajrááá, a zene segíteni fog ;)

   Törlés
  2. Réka, én itthon a lakótelepen futottam egy kört múlt héten, a beton nem tett jót. Tegnap kibicajoztam a sportpályára, ahol van salakos futókör. Ott lenyomtam 4 kört (1600 méter) és tekertem haza. A bicajozás 2x2 km olt, tök jól éreztem magam utána. :D Bemelegítés is megolt és a levezetés is. :D Ajánlom az ilyen kellemes+hasznos dolgot. :)

   Törlés
 5. Jó poszt volt : )) ismerősek a leírtak. Mondjuk mostanába teljesen megváltozott a hozzáállásom az edzéshez. Nem tudom mitől, de írni akarok róla : D csak jussak el odáig.....
  Nem félsz amúgy ilyen későn futni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ès miben változott a hozzàállásod?:)
   Hát korábban megfulladnék :D Fél kilencnél korábban nem tudok elmenni, nagyon érzem a pollenadagot, és olyan sok az illat a levegőben (allergia hell yeah). Szerencsére nyugis környéken lakunk, kertvárosi rész, kevesen is vannak az utcán :))

   Törlés
 6. :D :D :D
  gyűlölök futni, biztos van olyan ember a földön, aki meg tudná velem szerettetni, de még nem találkoztam vele sajnos..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne aggódj, nem vagy egyedül! :DDD Nem a kedvencem, de be kell vetni! :P

   Törlés
 7. Nagyon jot mulattam igy a reggeli melle! :) En hive vagyok annak, hogy minden fejben dol es, es eszerint is elek - mar vagy 5 eve nagyon kemenyen futok rendszeresen - FEJBEN, mert az istennek sem birom magam ravenni, hogy fizikailag is megtegyem (a gerincem miatt egyebkent sem szabadna). Amikor legutoljara kitalaltam, hogy en most aztan tenyleg nagyon elkezdek futni terepen is (a fej mellett), akkor sikeresen elszakitottam a meniszkuszomat, pedig meg csak a power walking stadiomot nyomtam, azt is inkabb a "gyorsan megyek" formaban. Az orvosok jot rohogtek rajtam, mert operalni kellett, en meg azota inkabb csak tovabbra is fejben nyomom a treninget (latszik is a lotyogo biicsbadimon...) Nemreg elkezdtem fejebn pilatesezni is, amit most probalok a gyakrlatba is atultetni - ami pedig a beach body-t illeti, nekem ezmar tokeletsen megvan, csak iden nem a jo not kepviselem a strandon, hanem a balnat, de hat azt is kell valakinek, az is a strandhoz tartozik :)

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.