FITNESS FRIDAY #5

Manapság már  több tucat edzésfajta áll rendelkezésére a mozogni vágyóknak. A konditermek gombamód szaporodnak, mellette különböző sportklubok, és a magányos farkasok is megtalálhatják a maguknak való mozgásfajtát, akár otthon is.
Személy szerint nem szeretek konditerembe járni, mert egyszerűen megunom. Többször nekiálltam már, de 2 hét után olyan gyorsan elpárolgott a motivációm, mint ahogy jött. Viszont a csoportos edzések mindig is feldobták a hangulatomat, és egy jó csoport kiváló húzóerő is lehet. És igen, jó érzés, ha más is szenved rajtam kívül, pláne, ha az edző is jófej, akkor tényleg jó helyen vagyunk.

Szerencsére sportmúltam van elég, a taekwondo után hip hopoztam (ez sajnos kezd kikopni), de kipróbáltam egy csomó mindent: egyetemen aerobik órák; futás a „telepen”; Crossfit Győrben; Supersculpt és Fitburn Péterváron, és jó sok egyalkalmas sportedzés is.
Amire viszont rájöttem, hogy konditeremben nem bírok megmaradni, viszont egy jó csapatban igen. Másrészt kikopott a „nem edzem nagysúlyokkal, mert férfias izmaim lesznek”-felfogás is, így másfél éve el mertem menni az első Crossfit edzésre. Azóta is hangoztatom, hogy igen, teljes testsúlyos edzéseket kell végezni, mert azzal sokkal többet elérhetünk. Nem mondom, hogy az otthoni edzés nem jó, például a youtube-bal karöltve, de sokkal hatékonyabban edzhetünk, ha szakképzett edző mellett mozoghatunk heti x órában.

Teljes testsúlyos edzések?

Minek vennél súlyokat, ha magaddal is edzhetsz? Mondhatni mindig kéznél vagy, így bármikor és bárhol nekiállhatsz az ilyesfajta edzéseknek. Nagy terhelést kapunk ezektől az edzésektől,tökéletesen segíthet a fogyásban, szálkásításban is. A ma népszerű edzések, amik futótűzként terjednek a világban is ezekre épülnek: guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, négyütemű fekvők stb.
Saját tapasztalatból is mondhatom, hogy a leggyorsabban formálódni ezzel az edzéstípussal lehet. Fejleszti az állóképességet, egyensúlyt és olyan izmokat is igénybe vesz, amit egyébként hanyagolnánk.
Miután hazajöttem Pétervárról és körvonalazódott a májusom (vizsgák, sok tanulás, beadandó), akkor jöttem rá, hogy végre be tudok suvasztani néhány edzést is valahol. Az otthoni edzések egy idő után már nem elegek. El lehet érni velük egy szintet, és szinten tartani is, de valljuk be: kevés ember tud olyan nyomást gyakorolni magára, hogy a legjobbat hozza ki minden egyes otthoni edzés során.

„Most csak 5-tel kevesebb sikerült, de nem baj” – de baj.„Nincs kedvem lefutni még egy km-t, majd máskor” – vagyis soha.

Ha az ember csapatban van, akkor belekerül egy jó kis versenyhelyzetbe, ami persze nem tényleges, de nem akarja cserben hagyni magát és keményebben küzd. Nincs igazam?
Nagy szörfölgetések közepette botlottam bele az N.R.J fitness-be, ami mint kiderült 5 percre található tőlem. Ez már egy jó pont, sokszor meginog az ember, ha nagyon lusta és időt spórolna. Hát ezzel kilőttem egy faktort. 3 hete mentem el az első edzésre, ami Köredzés volt. Majd voltam egy CrossTréningen egy barátnőmmel (aki szintén nagyon élvezte és kicsit bele is halt, de azt hiszem pont ez a lényeg). Valamint ezen a héten – a vizsgaidőszak végének örömködve – beújítottam és kipróbáltam a Hot Iront.


Személyes tapasztalat


Mit vártam el? Először is, hogy kicsit belehaljak és érezzem, hogy még mindig vannak izmaim. Jelentem, ez sikerült, a legelső edzés után egy szimpla székre ülés is komoly kínok között volt átélhető, de örültem is neki, hiszen ezt szerettem volna. A köredzés és a CrossTréning is inkább egyéniben folyt, így a Hot Iron egészen jól esett, hiszen csoportként kellett végigtolni.

A nagy plusz, hogy mindezt súlyokkal végeztük különböző intenzitással és be kell valljam régóta éreztem ilyen izomlázat a karomban. Nem mellesleg kezdek végre ráérezni az igazi fekvőtámaszra, ami sosem volt a kedvencem, egyszerűen bénának éreztem hozzá magam, de most mintha a fejlődés útjára léptem volna :)

Két kedves edző óráin vehettem részt: Ricsi és Kata, akiket bátran ajánlanék (leginkább Veszprém és környékbelieknek).  Az edzések egyórásak, mindegyik edzés előtt kaptam némi instrukciót, hogy miről lesz szó, és néhány kérdést is, ami az edzettségi állapotomra utalt (ezt külön kiemelném, hiszen sokan nem veszik figyelembe, ha fáj valamijük, így viszont lehetőség van könnyített gyakorlatokra).
Én kifejezetten szeretem, ha az edző is együtt tart a csapattal, így az első edzésen fura volt, hogy Ricsi nem csinálta velünk, de a végére megváltozott a véleményem: mindenkire ügyelt az edzések alatt, javította, ha valamit nem jól csináltam (itt kezdtem el megérezni az igazi fekvő technikáját is :D), szóval mondhatni félig személyi edzésnek is elment.

A legkorábbi Hot Iron edzéseket Kata tartja, így ismerve magamat minél előbb le akartam tudni az aznapi edzéseket, így még mielőtt meggondolnám magamat bejelentkezem az edzésre. Kata már az első pillanattól szimpatikus volt, és minden gyakorlatsor előtt megmutatta külön, hogy mit és hogyan kell csinálni (és mire kell figyelni). Itt a zenét is bevonjuk, ütemre emeljük a súlyt, vagy éppen guggolunk alatta.Szóval teljesen feltöltődve és némi izomlázzal várom a következő edzést. Aki eddig gondolkodott ilyesfajta edzéseken, azoknak mindenképp ajánlom, mégha csak kipróbálás szintjén is! 

Ti próbáltátok már a teljes testsúlyos edzéseket? :)


6 megjegyzés

 1. Nekem eddig a legdurvább edzésforma a zumba volt... nagy naivan nekiálltam, hogy áááh ez csak egy kis táncikálás.. aha.. nem gondoltam volna, hogy ennyire kemény, az első óra után mindenféle értelemben padlón voltam. A csoportos edzésekkel nekem az a bajom, hogy mások is látják, mit csinálok. Eszméletlen kétballábas vagyok, mindig én voltam az, aki mellélépett, bokát ficamított, nem tudta követni a gyarkolatokat.. úgyhogy inkább a magányos sportok mellett tettem le a voksom, futok (egyre rendszeresebben), szobabringázom (mert igazi bringázni nem tudok), heti kétszer torna itthon, plusz egy 10kilós gyereket tologatok egy kábé ugyanilyen nehéz babakocsiban (és nem komótosan, én nem tudok lassan menni, gyakorlatilag rohanok a gyerekkel is), az is jól meg tud mozgatni :D (meg a Zalán utánni rohangálás)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszer nekem is szerencsém volt egy jóféle zumbához, de én inkább az erősítő csoportedzésekre esküszöm :) Ebből is látszik, hogy egyénfüggő, engem a csapatos edzés feldob, de mondjuk csapatban nem tudnék futni (eddig csak húgomat bírtam elviselni :D). A gyerek pedig jó kondit kíván! :D

   Törlés
  2. Valóban, van akit motivál a csoportos edzés, másokat csak lehúz. Vagy én vagyok ennyire ufo :D Nekem most az elsődleges cél a fogyás, majd némi izomnövesztés, amihez tökéletes (lenne) többek közt a zumba.

   Törlés
  3. Én is fogyó-projekten vagyok, szóval hajráá nekünk! :))

   Törlés
 2. Szia!
  Na, én meg pont az ellentét vagyok; személy szerint megőrülök a csoportos edzésektől, engem mindenki hagyjon békén, ne nézegesse a szenvedésem és a szokásos baromságok... :D
  Nemrég látogattam meg egy crossfit csoportot, az ottani edző nem igazán mérte fel az edzettségi szintünket, úgyhogy bekerültem a haladó csapatba 4 év kihagyás után - a könnyítés csak annyi volt, hogy ha már nagyon nem bírtam, akkor válthattam női fekvőtámaszra... :D Utána minden bajom volt, egyáltalán nem az a jóleső izomláz jött rám, hanem a rosszabbik, belenyilallós fajta, a seggemet nem bírtam kitörölni konkrétan - ráadásul közvetlenül utána jelentkeztek az immunproblémáim is... (Ez nem az edzésforma hibája, mert szerintem mindenki sportoljon azt és annyit, ami jól esik számára, a lényeg, hogy csináljon valamit.)
  Úgyhogy én azóta tökéletesen elvagyok a heti 4-5 kardió+súlyzós edzésemmel és a clean eatinggel és messze elkerülöm a crossfit termeket, mert nem szeretnék úgy járni mint múltkor, hiába lett azóta mérföldekkel jobb a teherbírásom.
  Na kinek mi, ugye. :)

  Amúgy nagyon szeretem a blogodat, úgyhogy csak így tovább! :)
  Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor elég sokfélék vagyunk, halleluja! :D Egyébként az edző kiléte az egyik legfontosabb az edzések során, akkor én jóba nyúltam bele, tényleg nem panaszkodom, így meg is értem, ha úgy csinálod ahogy! :) És köszönöm szépen, örülök, hogy olvasol! :)) :*

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.