VIZSGADRUKK

Javában tart a vizsgaidőszak és az érettséginek sincs még vége. De tágabb körben lehet szó még nyelvvizsgáról, jogsiról, vagy bármiféle olyan helyzetről, amikor hónapok/évek során felhalmozódott tudásanyagot kell néhány óra, esetleg percek alatt prezentálnunk. A mai posztban a vizsgadrukkról olvashattok, néhány tippet adnék a vizsgák előtt állóknak.
Én is friss élményekből táplálkozom, hiszen tegnap voltam vizsgázni egy elég húzós tárgyból és próbáltam feltérképezni, hogy mi az, ami segíthet és mi az, ami nem. Mindenki másképpen éli meg ezeket a stresszes helyzeteket: van, aki nem izgul; van, aki túlizgulja; van aki a túlizgulók miatt izgul stb. Nincs tökéletes vizsgadrukk elleni ellenszer, minél többször esik át rajta az ember, annál könnyebb lesz – vagy nem.

Ideális esetben tegyük fel, hogy egy fontos vizsgáról van szó, nem olyanról ami pont becsúszott és egy mosollyal elintézhetünk. Tehát jó, ha készültünk is a vizsgára, elment néhány napunk rá és komolyan vettük a felkészülést. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden tárgy ilyen, őszinte leszek: kevesebb és felesleges idegességgel és készüléssel is „meglehetnek” tárgyak, de most legyünk komolyak.
A vizsga előtti napon – ha tényleg előtte már készült az ember -, akkor egyszerűen teli van a feje mindennel. Számokkal/évszámokkal/definíciókkal/versekkel/különböző rendszerekkel, így felesleges gyakorlati tárgynál még leülni 3 órát gyakorolni. Viszont egy alapos átnézés még szóba jöhet: biztos vannak olyan pontok, ahol elakadtunk a tanulás során, arra ismét emlékeztethetjük magunkat; vagy ha tudjuk, hogy hol van hibázási lehetőségünk, akkor még egyszer nyomatékosítani, hogy mit NEM kéne csinálni.A felkészülés során jó ötlet egy lapra vezetni a főbb dolgokat (ez nem a konkrét kijegyzetelek mindent, amit kihúztam rózsaszínnel). Ez a saját magunk jegyzete, ahogy mi megjegyeztünk dolgokat – akár rajzokkal, vagy mozaikszavakkal. Ezt kell rongyosra szorongatni, míg megyünk a vizsgára.


Vizsga előtti este


Ha az ágyba jön velünk a tanulnivaló, akkor az inkább csak a párna alá kerüljön, hogy a nagy varázslat éjszaka megtörténhessen. Pihenjünk, hagyjuk ürülni az agyunkat: könyv/film, nyugtató fürdő mind-mind jó hatással lehet az alvásunkra, ami persze elengedhetetlen a másnaphoz. Most ne spóroljunk az álommanókkal, 8 órát aludjunk, hogy reggel legalább a látszata – miszerint mindent megtettünk – meglegyen a kipihent fejünkhöz.

Vizsga napja


Reggel-délután, bármikor lehet a megmérettetés, mindenképpen reggelizzünk és persze vigyünk be elegendő táplálékot a nap folyamán és természetesen a folyadékbevitelről se feledkezzünk meg. Dehidratáltságot megelőzően lehetőleg ne a vizsga előtt 1 órával döntsünk magunka 1 liter vizet/fél liter kávét, mert nem éppen azokat a folyamatokat fogja pörgetni, amit mi szeretnénk.  
Ne késsünk el, 10-15 perccel előbb érdemes érkezni, de! Ha el akarjuk kerülni a hatalmas stresszfaktorokat, akkor ezt tartsuk be. 1 órával előtte és a többi szerencsés kiválasztottal folytatott csevegésekből mindig kiderül, hogy:
 • nem tanultál eleget
 • nem azt tanultad
 • nem tudtad, hogy az is benne lesz
És igazából így fogsz érezni:
Ráadásul addigra már annyira pörögsz mindenen, hogy úgy érzed, hogy semmit nem tudsz. Szóval kerüld az olyan embereket, akik „paragépek”, mert nem lesznek rád jó hatással. Személy szerint nyugodt vagyok vizsgák előtt, és inkább az ilyen emberektől kezdek el idegbetegeskedni, akik lerágják a körmüket, „nem tudnak semmit”, majd végül csillagos hatossal végeznek.

Ha megnyugtat, hogy még egyszer átnézd a kigyűjtött fontosabb infókat, nézd át mindenképp. Még ha csak megnyugtatásképpen is, de nem fogsz elpazarolni feleslegesen energiát azzal az idegeskedéssel, amit a „meg nem nézés” okozott.

Legyen nálad elegendő papír, toll; számológép vagy egyéb más eszköz, amit kértek.

Amint kiléptél a vizsgateremből vess véget a stressznek. Megcsináltad, elmentél, a legjobbat hoztad ki magadból, itt már semmi sem múlhat rajtad. Eddig múlt rajtad a dolog. Ne kérdezgess túl sok embert, hogy ki mit írt, mert csak felhúzod magad. Szabad vagy, ünnepeld meg valamivel! :)Ti hogyan készültök fel egy vizsgára?
Sok sikert minden vizsgázónak/érettségizőnek! :)
4 megjegyzés

 1. Minden sora igaz, jó poszt lett.(Melyik nem?! :D) Annyira tipikus jelenség mindenhol a paragép aki tuti ötöst kap, a "nem azt tanultad amit kellett volna" szituáció és "a vizsga után mindenki tudja mi volt a tuti válasz" helyzet. Egy idő után én is tudatosan kerültem ezeket, és láss csodát, meg is látszott az eredményeimen hogy nem stresszelek.
  Egyébként, ha tanulás után (tényleges tanulás, nem füzetbámulás) azt érzi valaki, hogy nem tud semmit, és csak egy nagy káosz van a fejében, na az a jó. A kellő helyzetben minden adat és minden apróság helyrecsúszik :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm! :) A barátnőm is ugyanazt mondta, amit az utolsó bekezdésben írtál, szóval akkor remélem összejön a vizsga :D Holnap meglátjuk :D :)

   Törlés
 2. Jaj én mindig túl laza voltam :D Ráadásul csak késő este és éjszaka fog az agyam, egyetemen sokszor mentem úgy vizsgázni, hogy egész éjszaka tanultam és semmit sem aludtam...aztán persze izgultam, mert nem voltam elég szorgalmas, szóval reggeli helyett ment a hasam (és azóta is, ha stresszes vagyok)...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is a lazákhoz tartozom, sosem értettem mit kell idegbetegeskedni. Ha nem sikerül, hát nem :D Viszont éjszaka nem bírtam tanulni, jól toltad és ezt a stressz-dolgot is megértem. :/

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.