A CUP OF SAINT-PETERSBURG

Mivel írással nem jelentkeztem a kint töltött két hét alatt, ezért most megosztanám a pétervári élményeimet néhány poszton keresztül. A képek többségét láthattátok már Instagramon, most pedig kommentelek is mellé :D Az utazás 16.-án vette kezdetét, mikor is nem emberi módon hajnalban felkeltem és indultam Bécsbe. Szerencsére sikeresen elkeveregtem a transzferhez, ami kivitt a reptérre, ahol pedig már simán ment a felszállás, sőt a bőröndöm is befért a súlylimitbe #hihetetlen.
Már írtam a bennem kavargó érzésekről odafele menet, és most visszagondolva is csak annyit tudok mondani, hogy bizsergetően kellemes visszatérni valahova. Vagy éppen valakihez :) Szerencsére a rémálmaim nem keltek életre, így nem késtem le a gépet és a pétervári reptéren is volt, aki várt rám :D Innentől pedig kisebb kép-bombákkal szórakoztatnám a nagyérdeműt :)


#PartyTime

Már eléggé ki voltam éhezve egy kis fekazenére valami kulturáltabb helyen, így adta magát, hogy az első szombat estéjén becélozzuk az egyik kedvenc clubomat, ami Metro néven fut. Három szinten három zenei stílus kedvelői szórakozhatnak az éjszakák folyamán. Néhány osztálytársam is eljött, internacionális csoporttá alakultunk :D

#SushiLove

Imádom a sushit. Itthon még nem ettem, hiszen drága és kevés helyen is lehet enni, viszont Pétervár a sushi egyik Mekkája lehetne. Minden utcában van valamiféle sushi bolt, így első este nem volt kérdés, hogy mivel indítunk :D Volt egy kisebb kalamajkám a papírokkal is (Natushkakiakad-sztori később), akkor is sushival ünnepeltük az orosz bürokrácia iránti „szeretetemet”. Egyébként a legjobb és legfinomabb sushi a Sushi Shopban található szerintem, így ha ott jártok ezt próbáljátok ki legelőször! :)#ILoveRussianFood

Itt meg kell említenem, hogy a sushi mellett sok-sok orosz palacsinta és borscs is befigyelt, és szerencsére a homemade kosztnál is királynői pompával kellett csak ülnöm a popómon jó néhányszor :)#SaviorOnTheSpilledBlood


A város egyik jelképe a Vérző Megváltó Székesegyház, ahova sikerült bejutnom végre, némi kulturálódásképp. Több tízezer mozaikdarabból rakták ki a belső teret, nem kis munka lehetett ennek a kialakítása. Sajnos ma már csak múzeumként üzemel, és turisták fényképezőgépeinek kereszttüzében modellként tengeti karrierjét. A belépés ingyenes volt orosz barátnőm szerint, most diákjeggyel 50rubel (~250 huf), és csak volt a mázlim, hogy a diákigazolványom még érvényes... Sőt a metrókártyámat is diákként tudtam használni! :D Így azért elég sok pénzt meg tudtam spórolni :)

#ZenitBasketball

Talán az egyik leginkább várt program volt a listán, még ha a játék nem is lenne izgalmas, akkor legalább a zene jó lesz – felkiáltással mentünk. A metróállomástól ingyenes buszok vittek el a stadionhoz. Az aula részében már szólt a hip hop és egy kis táncos kedvcsináló egy táncsulihoz (ahova legszívesebben beálltam volna, ehh). A pétervári Zenit csapat játszott az azerjbadzsáni csapattal, sajnos sikertelenül.
Az oroszok egyébként már nagyon ráálltak a social mediara. A meccs alatt folyamatosan kerültek ki a nagy képernyőre az Instagramra felkerült #zenitbasket hashtaggel ellátott képek, így a miénk is! :D


#Theatre

A nagy csalódás. Kultúrálódás címszóval indultunk neki, örültem is, hogy ide is eljutok. 2 órás extra készülődés, mert mégiscsak színház az egész világ színházba megyünk. A színház nem messze a városközponttól található, kemény 4 sorral(!) és maximum 80 hellyel (ami valljuk be elég kevés). Egy komédiára váltottunk jegyet, de az én szemszögemből inkább tragikomédia volt. 2 óra szenvedés után azt hittem véget ért az előadás, csodáltam is, hogy nincs taps – tuti orosz szokás – aztán ráeszméltem, hogy ez bizony egy 3.5(!!!) órás darab, ami lehetetlen küldetésnek bizonyult számomra, ugyahogy az orosz komédia megértése is. A 20. század elején játszódó sztori nem csavarta magát a szívem köré, így boldogan slisszoltunk ki a szünetben a közeli Csájnájá Lozskába (aka teáskanál oroszul ;)), ahol a szenvedésért járó palacsintákat tolhattam az arcomba.
Mivel fénykép csak rossz minőségben készült, így most nem követnék el vizuális környezetszennyezést :D

#InternationalFestival

A kinti egyetemre is beugrottam, először csak egy gyors pofavizitre, és meglepő módon tartoztam azon emberek közé, akik a megjelenésükkel csalnak mosolyt az arcra, és nem távozásukkal. Olyan emberek ugrottak a nyakamba akiket még én sem bírtam el akikkel néhány szót váltottunk csak a félév során, na meg persze olyanok is, akikkel meg voltak a magunk sztorijai, mint például egy tallinni kiruccanás :)
Az otthoni egyetemről is érkeztek négyen, így hozzájuk csapódva álltam be a magyar kulináris élvezeteket tálaló asztalka mögé, ahol a kajaversenyen versenyeztettük meg a magyar kolbászt, túró rudit, bodzaszörpöt és további magyar finomságokat. Persze utána mi is sáskaként járhattunk a többi asztalhoz, aznapi ebéd körülbelül 10 nemzet ételeinek csipegetéséből jött össze.
#CoffeeTime

Természetesen a kávék most sem maradhattak ki az utazásból, bár eléggé megcsappant a napi kávébevitelem (aminek egyébként örülök), viszont sikerült eljutnom egy Instagramon talált kávézóba, ahova Biankával mentem el, akit mondhatni a blogon keresztül ismertem meg :) Bővebb sztori egy CoffeeTime-os posztban :)


#Peterhof

A nyári palota található itt, mi sajnos kevésbé nyárias időben találtuk, de volt olyan szerencsénk, hogy az egyik kedves baráttól megkaptuk a fényképezőgépét (nem ám holmi telefonos fotók, mint eddig :)), így most csak egy kis ízelítőt tennék fel, mert még várom a képek landolását az email fiókomban :)Összességében tehát nagyon mozgalmas két hét volt, nagyon jól éreztem magam és végre úgy érzem, hogy visszatértem :D Volt egy kalandos hazautam, egy napokon át tartó bürokrácia-sztorim, amit egy kiadós vinnyogásban meg is osztom, mert ez már mindennek a teteje. Remélem tetszett a poszt, és átjött a város feelingje :) 
4 megjegyzés

 1. aaa mééég!! : DDD legközelebb megyek veled!! *-*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :)) Akkor készülj! :D Tervben van már a következő! :D

   Törlés
 2. Tetszett és átjött egy kis feeling. A Vérző Megváltó Székesegyház mozaikjai egyszerűen lenyűgözőek.

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.