A DAL 2015 DÖNTŐJE - A KULISSZÁK MÖGÖTT

Február utolsó napja nem csak a tél, hanem egy hatalmas megmérettetést végét is jelentette, hiszen vége A Dalnak!

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi küzdelmének utolsó fordulóját, vagyis döntőjét este fél 9-től kezdődően láthatták a nézők az MTV műsorán. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy beleshettem a kulisszák mögé és már délelőtt 11-től trollkodhattam az MTVA-stúdiójának épületében. #woopwoop

Gájer Bálint csapatában vendégeskedhettem többed-magammal, így az egész nap folyamán végigkísérhettük, hogy hogyan s miből lesz az esti produkció. Egy gyors kávé (khm) után jöhetett az eligazítás, majd a főpróba, ahol csupán néhány dalt ültem végig. Végül ismét egy kávé és egy tisztességes nőgyűrű közepén faggathattuk Bálintot, aki már elsőre is szimpatikus volt. Őszinte leszek: évek óta nem tévézem, a mágikus dobozt egy éve átszállítottam öcsém szobájába (a fiatal generáció, hajjajj), én pedig továbbra is az internet széles tárházában kutakodom bármi után is.


Így némi előinformáció után inkább a spontaneitás és tabula rasa-alapon indultam a napnak: nulla elvárással és ráizgulással, így végül egy igazán pozitív élményként marad meg. Bálint egy hihetetlen kedves, jófej fiatalember sztárallűrök nélkül, és „mezei emberként” sem érezheti azt az ember, hogy egy ufóval beszél. Az egész csapat pozitív, életvidám, amit a That’show it goes alapja is lényegében.

Forrás: MTVANémi veszprémi szálat átugorva (ami akár vezérfonal is lehetett volna) rátértünk a tényleges témánkra, a swingre. Előbb Frank Sinatra, majd később Bublé-vonalon tevékenykedő énekes bombaként indította a szinte végig Gatsby-re hajazó műsort. A Great Gatsby-vonal egyrészt Bálint dalával indult, majd a többi versenyző kis videója közben elhangzó Together to be Gatsby-dallal, mint egy összefogva a műsort (nem tudom mennyire volt ez szándékos egyébként) – most kezdjétek is el hallgatni ITT.

A szavazás menetét a zsűri kezdte egy felezéssel, vagyis 4 versenyzőt választottak ki, akik közül a közönség döntött, így a A DAL 2015 nyertese, aki majd májusban Magyarországot képviseli Bécsben Boggie lett, a Wars for nothing című dalával.
Egészen katartikus élmény volt a közönség soraiban végignézni, hiszen teljesen más élőben látni, vagy a tévén keresztül átnyomni az egészet. Próbálom megfogalmazni a gondolataimat, de nehezen megy. Jó produkciókat láthattunk, de a magyarok, Magyarország még nem érett meg egy kis vérfrissítésre, hiába is tenne jót. Az első körben (tehát a zsűrinél) kiesett versenyzők sokkal színesebb és Eurovízióba-valóbbak lehettek volna.

Amennyiben az UNICEF szervezné a Fesztivált, biztosan jó pont lenne egy háborúellenes ének – amit egy portálon „paulo coelho generátornak zenei változata”-nak hívtak -, vagy mondjuk egy főcímdal a következő Miss World Szépségversenyen.

Az Eurovízió véleményem szerint egy szórakoztató műsor, ahol valamennyire a környező országok szeretete, kis politika és még több showműsor játszik szerepet. Piciny országunk évek óta megrendítő, mély dalokat választ, holott egy újszerű, váratlan fordulatú és határozottan VIDÁM dal nem csak, hogy jó választás lenne, de – ahogy az egyik zsűri is megfogalmazta – egy milliók által látható országimázs minifilm is. Gájer Bálint, a Passed és a döntő négyesébe került Spoon is ilyen lehetett volna.


RANDOM


Mit is érnék random-dolgokkal, hiszen valljuk be a fenti szösszenet elmehetne valami béna lájk-oldalon is, de ha már a kulisszáknál tartunk, akkor alapozzunk tényleges, valós és tárgyilagos élményekre:

 • finom a kávé a büfében – és van 5 decis változatban is
 • mindenki emberből volt, jó adag lazasággal megdobva
 • Harsányi Levente jó arc, és tud poénkodni élőben is (ha éppen a folyosón bénázunk)
 • Tatár Csilla hangja eszméletlenül kellemes élőben, kár, hogy ez vizuálisan kevésbé jött át és folyamatosan egy fél tucat nyáladzó bulldog jutott eszembe
 • Gájer Bálint is ember, sőt borotválkozni is szokott

 • Selfie, mert az kötelező

 • a tv-ben nagyobbank tűnik a stúdió
 • van bizony tapsember, aki hangosabban röhög az egész közönségnél
 • a stúdió-közönség részeként valahogy az „egész” részeként érzi magát az ember. A dalok jobban átjönnek, a füst, fények nem csak a jó kameramozgás részei, hanem kisütik a szemedet, vagy megfulladsz félig a füsttől, a nagy háttér szinte körbevesz nem csak kívül, hanem belül is. A hatásvadász hátterek nálunk érvényesülhettek a legjobban …Az első tévés élményeim volt, eddig még sosem voltam élő adás nézője, vagy bármi egyéb. Ahogy már említettem semmi elvárás nem volt bennem, így végül egy hatalmas információ bombával együtt utaztam haza Pestről. Nagyon jó élmény volt, köszönöm az illetékeseknek, hogy részt vehettem ilyen formában A Dalban!

A fotós úriember! :)


Néztétek A Dalt? Volt esetleg kedvencetek? Mit szóltok a nyertes dalhoz?


6 megjegyzés

 1. Nem néztem a műsort, mert szerintem nem valami jó, de így én is biztosan jól éreztem volna magam, mégis élőben más. Szóval jó volt egy picit mögé látni. Magyarán tetszett a cikk :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kommentedet, örülök, hogy tetszett! :)

   Törlés
 2. ok, de mit csináltál? Vagy hogy kerültél oda?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. egy miniverseny nyerteseként jutottam be, lehetőséget kapva, hogy egész nap ott legyek Gájer Bálinttal és csapatával :)

   Törlés
 3. Bálintot régről innen-onnan ismerem, buliztam velük, amikor már énekes volt, csak nem ismert. Nagyon megtalálta a műfaját -és ahogy öregszik, egyre nagyon úriember :) Szupi az élménybeszámoló, nekem ilyen események kimaradtak az életemből.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett! :) Bálink tényleg nagyon jófej, örülök, hogy eddig eljutott és ismertebbé vált :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.