FITNESS FRIDAY #4

Mi, csajok lényegesen emocionálisabban állunk a dolgokhoz, mint a hímegyedek. Míg a pasiknál maximum 3 szmájliban lejátszható egy nap, addig lánylétünkre reggelenként felülünk egy érzelmi hullámvasútra és supermarioként gyűjtögetjük az érme alakú érzelmeket – éppen amelyiket sikerül elérnünk, még ha csak véletlenül is. Ding-ding.
Ugyanígy vagyunk az életmódváltással is: egyszerűen érzelmi oldalról kell ezt is megközelítenünk. Ez az a dolog, amit nem a pasinkkal tárgyalunk meg, hanem a BFF-ünkkel 1 kávé/2 üveg bor közben. A fő kérdés, hogy hogyan lehetne beépíteni az „életmódváltósdit” az életünkbe. Nos, ahogyan egy jó párkapcsolatnál, úgy itt is kellenek a jó alapok, amire lehet építeni. Nem árt, ha van egy rendszer az életünkben – még ha csak kezdetleges és/vagy szar is, de legalább van. Mert vannak viszonyítási pontjaink, mint: suli/meló/gyerek, tehát használhatjuk azt a híres kombináló agyunkat végre valami hasznosra: úgy bizony, kombinálni!

Sokan ott rontják el, hogy egyszerűen nem tudják kiépíteni a kötelező köröket, amit le kéne futni az előrejutáshoz – szó szerint is. Sokszor emlegettem a szarból-várat fogalmát, ami néhol meg is állja a helyét, itt viszont túl mélyen van a pöcegödör alja, hogy abból bármi normális is létre jöhessen. Így már nem árt, ha meg tudunk teremteni magunknak fizikai körülményeket is – egy jó kis alapozás a ház aljába, ugyebár. Egy fix rendszer: földrajzilag, időrendileg, hiszen csak ezután tudjuk a rendszert „újrarendszerezni”. Sokszor elfelejtjük, hogy az életmódváltáshoz nem elég fejest ugrani a nagy semmibe, mert akkor cél és használható eszközök nélkül kábé a ló legnemesebb szervét érjük csak el úgy ám lófaszt. Rendszerezni kell:
 • előre feljegyezni az edzéseket (jó motiváció lehet, ha feladatként tekintesz rá, amit végül kipipálhatsz)
 • előre leírni az étkezéseket, akár a főzési időt is: az a bizonyos „nincs időm”. Hát persze. Keresni kell és ötletelni. Használjuk a jó kis kombináló képességünket végre valami hasznosra!

A másik fontos dolog a „fizikai” rész mellett a kis lelki világunk. Van, hogy olyan mély az a bizonyos gödör, hogy minden lépéssel még inkább belecsúszunk. Jó nagy húzóerő kell ahhoz, hogy egy jó fajta és egészséges ördögi körbe kerüljünk. A sport és egészséges táplálkozás sokat ad, de néha nem elég 1-1 intő jel, hogy változtatni kéne.
Rendet kell rakni lelkileg (úgy ám, jó nagy lelkibazdmegolásokról beszélek), hogy káoszmentesen láthassunk neki a rendszertisztogatásnak. Így is-úgy is vannak káosszal teli periódusok, de amíg nem fér be az életbe ez a pár dolog, addig a kettő üti egymást.

Mini tippek:


 • Rakj rendet fejben, aka minden fejben dől el!

  Mintha egy vendéget várnál: még ha csak negyed órád is van összekapni a lakást, akkor is próbálsz egy valamiféle rendet összehozni. Ez mehet a szekrénybe, ez meg az ágy aljába, csak hogy rendezettnek tűnjön a káosz. Jó kezdés, csináld ugyanezt, csak az agyadban. Még ha halvány is a kezdeményezés, legalább már ráléptél az útra és ha belevágsz, akkor a pozitív hatások önmagukat erősítve provokálják ki, hogy még-még-még.

 • Szervezz-tervezz

  Bevásárlólista, edzés-órarend, bármiféle lista. Lista a listaírásról. Nem kihagyva a céllistát, ami megadja az irányvonalat. Nem szabad túlzásokba esni (10 kg 2 hét alatt), ugyanakkor alábecsülne sem magunkat, hiszen mindegyik gátolja a fejlődést. Útközben persze lehet módosítani ezt-azt.

 • Just Do It!

  Igen, belehalsz az edzésbe és remegő lábakkal állsz a tűzhely mellett (na nem az izgatottságtól, amit a pucér csirke csöcse okoz, hanem az izomláztól), de mint tudjuk: áldozat nélkül nincs eredmény!

 • A jóféle ördögi kör

  Az első hét ki fog nyírni, hiszen még friss a rendszer és valljuk be őszintén jó a megszokott dolgoknál lenni, hiszen nem kell megerőltetni magunkat – az a bizonyos komfortzóna. Szerencsére az első héten is lesz néhány pozitív visszaigazolás, úgymint: a sporttól pörgetjük magunkba az endorfint, a jó kajától és folyadékmennyiségtől (amit nem Dankóból származtatunk) elmúlik a lufi-effekt hastájékon, és valamiféle új energia-készlet üti fel fejét piciny testünkben.
Ezek a pluszok jönnek maguktól, úgy gondolom, hogy a lelki egyensúlyra törekvés hozza magával a többi jót, így aztán könnyebben fenntartható lesz az állapot! Akkor edzésre fel! :)

2 megjegyzés

 1. Szerencsére a lufi effektet megszüntettem az étkezéssel, amit mostanában meg is tervezek, így a költségeket is ki lehet kalkulálni. A listás dolog is jó, alkalmazom is, bár még nem az edzésekre, azok majd csak márciusban kezdődnek. (Fél éves bérletre még nem jött össze a pénz. :D)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hajrá a bérlethez, milyen edzés lesz? :) Én most otthon nyomom nagyban :D :D De meg vagyok halva, izomláz, meg a sok meló, ehhh :D Na de majd nyáron visszatérünk rá :D

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.