BLOG-SZÉPSÉGHIBÁK


A fejembe vettem már, hogy írok egy kis bloggeres „megmondom a szerintem tutit”. Amíg ez gyűlik bennem, addig megosztanék egy kisebb listát az idegesítő dolgokról. Ezek most nem a blog kinézetét, vagy olvashatóságát érintik leginkább (gondolok itt a rikító/cifra betűkre – erről majd máskor), hanem azok a kényelmi funkciók, amit kezdek megszokni, és pont olyankor futok bele 1-1 blogba, ahol ezek a pontok miatt élvezhetetlen a blog. Persze ez egy egyéni lista és biztos, hogy lenne még mivel bővíteni, de most ennyi jutott eszembe – első körben :DTOVÁBB GOMBBloggere válogatja, viszont ad egy kis keretet a blognak. Pláne, amikor valaki – akár szó szerint is – regényeket ír, és kurva nagyon-nagyon sokat kell görgetni az alapjáraton nem létező egeremen. Ez a funkció valami határtalanul frenetikus, ha nem akarjuk az olvasókat „kabbe-ujj”-görcsösséggel orvoshoz küldeni. Fél perc beállítani, határtalan boldogság a másik oldalról!
TO THE TOP


Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik a kis nyilacska, amit legtöbbször a jobb alsó sarokban kap helyet. Ha már van TOVÁBB gombunk és arra kattintva ténylegesen elolvashatjuk a posztot, akkor 5 kilométer után némi posztanyag után keresve ismét csak középsőujj-görcsösséget kaphatunk. Ez viszont egy csapásra megoldódhat, ha beüzemelünk egy kis nyilat. Varázslat.


LÁJKOLJ


Személy szerint 2 oldal után eléggé a plafonon érzem magamat, amikor minden egyes újabb oldalbetöltésnél felugrik az ablak, hogy lájkoljuk az adott oldalt. Ez kábé olyan, mint amikor a nyereményjátéknál ehhez kapcsoljuk a játékba való jutást. Ha valakinek tetszik amit csinál az ember, az úgyis szeretné követni – gondolom én szerényen – az adott blogot, és biztosan meg is fogja tenni. Pláne, ha a poszt alatt feltüntetjük a linkeket, ahol megtalálnak minket.

SOCIAL MEDIA ICONS


Először linkeket akartam ide írni, de valljuk be őszintén sokszor elfelejtődik egy poszton belül. Hogy miről beszélek pontosan? Pont arról a plusz „target_blank”-ról, ami miatt új oldalra dobja át nekünk a social media felületeket. Hányszor, de hányszor – milliószor – kapjuk meg ugyanazon a lapon a közösségi oldalt, aztán akkor már átnézek a sajátomra és két perc múlva azt sem tudom, hogy mit olvastam, vagy hogy hol voltam – mert ugye ott is találok valami érdekeset. Ez is egy félperces művelet, de megakadályozza, hogy az Olvasó elkerüljön a blogról idő előtt!SZÉLESSÉG&KÉPEK


Ezt akár szét is választhatnám, de nem teszem, hiszen ez is egybefügg. A bloggeren beállíthatjuk a blog szélességét tetszőlegesen – fontos információ! Aki vékonykának hagyja és ezt elfelejti a képek nagyításánál, akkor a képek átfolyhatnak az oldalsávba.
És ha a képeknél tartunk: ezt is át lehet méretezni. Nem muszáj mindig batár nagy képeket berakni, viszont ha semmit nem lehet látni belőle, akkor nagyítsunk! Pláne, amikor a fotókról van szó – fotós blogról már nem is beszélek. Nem véletlenül van Előnézet a posztolás előtt – persze ha használjuk is, akkor van értelme.


Ezt a sort bőven lehetne folytatni, viszont most csak kisebb szépséghibákra mentem rá, a velősebbeket későbbre hagyom :) Ha bővítenétek még a sort, várom kommentben!


8 megjegyzés

 1. Na, már olvastam a posztot reggel, de eddig nem jutott eszembe, mit lehetne még ideírni, de most már igen.
  Ha szmájlit rak az ember a mondat végére, tegyen elé írásjelet, mert a szmájli nem egyenlő a mondatvégi írásjellel. Baromi bosszantó javítgatni is. :D (Bocs, a napi kiborulásom volt olvasható. :D)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hmmm... Van benne valami! :D Most látom, hogy én azért szoktam tenni, vagyis remélem! :D Egyébként még egy eszembe jutott: amikor valaki telóról posztol a böngészőből a fb-oldalára, akkor vegye már ki a címből a mobilra vonatkozó részt (m=1, vagy mit). Szegény olvasók sokan azt sem tudják, hogy mi fán terem az internet, erre "hülyén" jön be a kép. Hja nem, csak mobil-módban van :D

   Törlés
  2. Jup, bár már fb-oldalakon is lehet időzíteni posztokat, hála az égnek. :D Lehet kellene erről egy oktató posztot rittyenteni. :D

   Törlés
 2. Jó, hogy említetted a nyilacskát, ezer éve be akarom építeni a blogba. A facebook engem nem érint, a privátot is alig használom, a blognak nincs, és nem is lesz. De másoknál marha idegesítő az állandóan felugró fb widget, van néhány blog, aminek a követését konkrétan ezért állítottam le. Engem még a reklámokkal agyonpakolt oldalsáv tud kikészíteni, és az archívum hiánya. És a címkékkel sem árt óvatosan bánni, az sem jó, ha egyáltalán nincsenek, de amikor agyon van címkézve egy poszt (példa: körömlakkos bejegyzés, a köröm, körömlakk, és az adott szín három nyelven való megnevezésével), nem csak falnak megy tőle az ember, de a gugli annál hátrább sorolja a bejegyzéseket, minél több címke tartozik hozzájuk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a címkézés még jó ötlet! Én sem szeretem, ha túl sok van, pedig nálam is gyűlik rendesen. De ha már én nem találok meg valamit, akkor gáz van :D

   Törlés
 3. Klassz tippek! Halálra tudnak idegesíteni a főoldalon megjelenő teljes posztok!
  A blog indulásánál még én is használtam a felugró FB-ablakot, ugyanis nem annyira evidens, hogy a látogató valamilyen módon "fel is iratkozzon" az újdonságokra (legalábbis eddig ilyen tapasztalataim voltak), mégha tetszett is a tartalom. Sajnos IT oldalról nehéz megoldani, hogy aki már like-olta az oldalt, annak ne ugorjon többer elő a kis ablak. Aztán inkább lassan elhagytam a funkciót, mert tényleg baromi idegesítő tud lenni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bevallom őszintén én is gondolkodtam ezen a fb-widgeten, de annyira felidegesített néha, hogy aztán inkább még se tettem (hála égnek). Én ezért írom a posztok végére az elérhetőséget, bár még az sem biztos, hogy akkor ott kattintanak, de meg van az esély rá :)

   Törlés
 4. Jó tippek! Pont most tervezgetem, hogy hogyan frissítsem, alakítgassam át kicsit a blogomat. Nálam csak a 'tovább' és az 'oldal tetejére' gombok hiányoznak, de be fogom őket tenni. :)

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.