KARÁCSONY KÜLFÖLDÖN

Igen, én sem maradhatok ki a nagy karácsonyi dínom-dánomból, de csak mértékkel! 60%-os házi pálesz helyett nem vodka lesz, szimplán csak egy kis sör adag. Őszinte leszek: én is láttam, hogy már októberben kikerült a mikulás-csoki, novembertől már mindenki karácsonyi lázban égett, de ez számomra kicsit túlzás. Az év 1/6-od részét 3 napra összpontosítjuk: legyen minden tökéletes, menü, lakás, meg azért mi is nézzünk úgy ki, mintha épp most libbentünk volna ki egy katalógus karácsonyfája mellől.Nem szeretnék felesleges köröket futni, hogy miről szól a karácsony. Mindenki tudja, valaki úgy is áll hozzá, valaki meg rágörcsöl, és veszett egérként járja a boltokat a „mi a faszt keresek én itt?”-kérdéssel a fejében. Azt a fajta álszenteskedést pedig hagyjuk, hogy az ajándék nem kell. Most gondoljunk bele, hogy azért adni szeretünk, akkor a másik félnek miért nem adjuk meg az örömöt, hogy lássa az arcunkon, hogy igenis eltalálta álmaink piciny rózsaszín felhőjén ülő sminkszettet, telefont, könyvet?! Igenis kurvára boldogság, amikor valaki gondol rád, mert valószínűleg te is órákig ültél az ajándék felett, aztán végül nagy nehezen be is csomagoltad.
Egyik barátomat idézném csak: Take it easy, azaz vedd könnyedén. Nem csak az élet hatalmas igazsága, de az ilyesfajta rástresszelésnél is hasznos. Én szeretem kihúzni a végére a dolgokat, mert ez a kisebb fajta stressz egészen feltuningol, így egy délután alatt minden meg van :D

Éljünk ebben a mai világban, igenis úgy gondolunk a szeretteinkre, hogy asztalhoz ülünk, ajándékkal is készülünk (tök mindegy mit vettél/csináltál – jó esetben gondoltál rá és próbálsz örömöt okozni neki), és persze a várva várt együtt töltött időt is végre együtt töltjük - remélhetőleg nem sztereóba tolva a fészbúkot és 90 percenkénti instagram fotófrissítéssel.
Személy szerint ma, 23-án csináltam mindent, mondjuk nincs is nagyon kire-mire főznöm, takarítanom. 1 óra elég volt a kis kuckómra: egy konyhapolc, egy kis szekrény, szoba. Hú de sok embert sem fogok megajándékozni, bár bejártam a várost és már gyűjtöm az ajándékokat hazafelé (gazdasági híreink: januártól drágul minden 15-20%-kal). Ezen a szép napon nem hogy csak havunk van, de sütött egy kis nap is és már befagyott a Fontanka.És persze a város is már díszkivilágításban. Imádok itt lenni, és örülök is hogy elkerül az a forgatag, ami gondolom otthon megy. Igen, itt is rohangálnak az emberek, már mindenki ünnepi lázban ég.A címre utalva pedig azért lett Karácsony külföldön, ugyanis nem csak azt szerettem volna bemutatni, hogy én mit csinálok, hanem hogy az oroszok mikor és hogyan ünnepelnek. Az egyik couchsurfinges találkozón említette egy orosz srác, hogy Oroszországban a legnagyobb ünnep a szilveszter és a szülinap. Ezt valahogy nem értettem, de most hogy ilyen közel vagyunk, kezd világossá válni. Nos, mint sokan tudjátok az orosz karácsony januárban van, de kevésbé nagy ünnep, mint a szilveszter.
Itt nem karácsonyfa van, hanem „újév-fa” (na hát ez jól hangzik :D). Hasonlóan a mi szentesténkhez, ők is családdal ünneplik, van vacsora finomságokkal, éjfélkor pedig jön Gyed Maróz és unokája Sznyegurocska és hozzák az ajándékot a jó gyerekeknek. Természetesen a barátok sincsenek hanyagolva ilyenkor, bár elsődlegesen családi ünnep.
Amit én látok: sehol sincs kinn, hogy boldog karácsonyt, mindenhol a boldog új évet felirat köszönt minket (képeslapokon is:)). A következő év a kínai horoszkóp szerint kecske lesz, így mindenhol kecskés dolgok vannak, plüssök, cukorkás dobozok, könyvek, szobrok …


Zárásként pedig szeretnék mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket kívánni elsősorban karácsonyra, hiszen az ünnepek alatt is fogok jelentkezni :) Pihenjetek sokat, élvezzétek ki a családdal töltött időt, értékeljétek az évet, töltsétek fel a bejgli-tartalékokat és gondolkodjatok az újévi fogadalmakon (new-year new-me bullshit coming soon,  haha).


8 megjegyzés

 1. Nagyon örülök, hogy írtál egy ilyen bejegyzést, egyszer utána olvastam valamennyire, hogy más országokban hogyan ünnepelnek, de az orosz szokások valahogy kimaradtak. A befagyott folyó pedig gyönyörű *.*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett :) Nem volt valami részletes, de majd ha ideje lesz itt is, akkor a valós élményeket megírom :)

   Törlés
 2. Tiszta szégyen, hogy míg a fél családom orosz (én csak negyed vérig) számomra minden új volt amit most írtál.:) Köszi a gyorstalpalót :'D Boldog Karácsonyt! (Végre valaki aki nincs úgy bezsongva ettől a vásároljunk meg mindent ünneptől ^^")

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor pacsi, én a "félvérek" táborát erősítem :D Nekem is sok minden új volt, sosem kérdeztem erről Anyut, de most jött el az ideje :)

   Törlés
 3. Boldog Karácsonyt és irigyellek hogy máshol Ünnepled a karácsonyt biztos jó lehet :) :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. boldog karácsonyt neked is! :) Az ünneplésnek nincs vége, pláne, hogy az itteni karácsony még később lesz :)

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.