NYELVTANULÁS

Úgy két hete nagy unalmamban (egy órán, haha) igénybe vettem a drága mobilszolgáltató 5 gigás internetcsomagját és kilóbájtokat nem sajnálva szörföltem a neten. Leginkább nyelvtanulós posztokra, újdonságokra voltam kíváncsi, bármiféle trükk, ahol 3 hónap alatt meg lehet tanulni oroszul, vagy valamilyen módon belepakolódnak a mondatok a fejembe jöhetett.  Végül ráakadtam az egyik legjobb nyelvtanuló-módszeres oldalra, amit valaha olvastam/láttam! Az előadás időtartama pont elég volt arra, hogy a bejegyzések nagyját elolvassam és totál motiváltam neki állhassak az újfajta nyelvtanulásnak.
Amit bizton merek állítani (és valószínűleg egy posztot is megérne) a magyar nyelvoktatás, de ezt most szeretném félretenni. Annyit talán megjegyeznék, hogy maga az idő, ami általában éveket jelent 1-1 nyelvnél és még azután sem tud az illető beszélni … Hát, na. Nem feltétlenül az emberben van a hiba és lássuk be az ember lusta is a maga módján. Én például utálok szavakat magolni, de Bálint több cikkében is bebizonyította, hogy a nyelvtanulás nem ebből áll. És meg lehet tanulni folyékonyan (ami nem feltétlenül jelent felső fokú folyékonyságot, de mondjuk egy laza középszintet) 3 hónap alatt egy idegen nyelven. Aki igazán érdeklődő, annak ajánlom végigolvasni az egész blogot, akinek sürgős annak is találhat egy gyorstalpalót a legfontosabb posztokból. Ebben a posztban én azokat szeretném bemutatni, amik nekem bejöttek, továbbá 1-2 olyan, amit az én lustaságomra találtam ki :)


Talán a legfontosabbnak azt emelném ki, hogy tényleg nagyon akarjuk azt a nyelvet megtanulni! Legyen belső indíttatásunk, motivációnk, különben baszhatjuk nem ér semmit! Ezután már csak bele kell építeni a nyelvet a mindennapjainkba, ami kicsit olyan, mintha az adott nyelvterületen élnénk.

Ahogy Bálint is írta, a legfontosabb, hogy legyen célunk a nyelvvel, tűzzük ki, hogy mit is akarunk vele elérni. A jól megtanulni nem jelent semmit, viszont felszedni a dögös csirkét a spanyol tengerparton annál inkább. De erről Bálint csodaszép ódákat zengett, KATT!

Amit én először csináltam az a végtelen mennyiségű applickáció letöltése volt a telefonomra. Ma már szinte mindenkinek okostelefonja van, 99%-ban ingyenes appok segíthetnek minket a nyelvtanulásban. Ezek egyrészt nem unalmasak, szinte játékos formában tanulhatunk egyre több szót-kifejezést és észrevétlenül javul a nyelvtanunk. Szerencsére az interneten is vannak hasonlóan jó weboldalak, néha pedig már kéz a kézben jár a weboldal applikáció barátjával.


A best of, kedvenc, halálian jó: DUOLINGO


Én először az magyar-angollal kezdtem, ugyanis még mindig van hova fejlődni és sosem árt néhány plusz új szó megtanulása. Van szintfelmérő teszt az elején, ami után a megfelelő szinten állhatunk neki  a nyelvgyakorlásnak. Magyarról angolra, angolról magyarra, hallás után leírás, valamint mikrofon segítségével a kiejtést is gyakorolhatjuk. A szintek elvégzése nem azt jelenti, hogy soha többet nem látjuk az adott szint szavait, ugyanis frissesség-megőrzésként újra és újra el kell végezni egy ellenőrző tesztet. Napi 1-2 lecke akár 10 perc alatt is elvégezhető, továbbá unalmas utazások, holtidők során a telefonunkon is töltögethetünk. A magyar verzió egyébként meglepően jó, gratula a készítőknek!

Ha valaki pedig tud angolul, de másik nyelvet szeretne tanulni (mint például én az oroszt), az nyugodtan váltson nyelvet. Így én most orosz alapnyelvvel tanulom az angolt, de mivel oda-vissza kell írni (oroszul is), így az alapoktól tanulom az oroszt :)


KEYBR


Ezt a weboldalt elsősorban gépelés miatt kereshetjük fel, így aki nem akar nyelvet tanulni, de mondjuk javítana a gépelés gyorsaságán, esetleg megtanulná a vakírást, annak ez nagy segítséget jelenthet. Még most is mosolygok, ahogy hallom gépírás tanárnőm hangját, amint ceruzával kopácsolva A-S-D-F-J-K-L-É-zik. Nagyon sokat segített anno, mert bár nem úgy használom, ahogy kellene, de gyorsan gépelek. Így aztán amikor elém került a cirill billentyű kis híján agyfaszt kaptam, ugyanis ahogy Enci barátosném mondta: „sasmódszer – köröz-köröz, majd lecsap”. Szerencsére a KEYBR besegített, így most már gyorsabban csapok le a billentyűkre :D


AMI TÉNYLEG KÉZENFEKVŐ


A legegyszerűbb belevetni magunkat egy nyelvbe akkor, ha érdekel minket valami (azon a nyelven). Jöhet a YOUTUBE, blogok ezrei, tv-műsorok, könyvek, minden, ami az adott nyelven megtalálható. Kezdhetünk gyerekkönyvekkel, aztán átnyergelhetünk könnyedebb újságokra (Cosmopolitan nyomtatott sajtóban és Facebookon is – az aktuális posztjuk épp elég arra, hogy mindennap legalább néhány mondatot elolvassak). Ha már Facebook: lájkoljunk mindent, ami a másik nyelven van és TÉNYLEG érdekel minket.

A mindennapokba is bele lehet csempészni egy kis tanulást: bevásárló lista az adott nyelven (elég gáz lenne elfelejteni valamit, így biztosan a fejünkbe vésődnek a dolgok), háttérzajként jöhet mindenféle zene a kedvenc stílusonkból, vagy tv-műsor (éljen a youtube).

Én például X-factort és különböző tehetségkutatókat szoktam nézni, és igyekszem ismerkedni az orosz rappel, bár lehet, hogy inkább átnyergelek valami populárisabb műfajba :D

BESZÉLNI


Amire leginkább rájöttem az ÖT ÉV ÖT NYELV blog olvasása során, hogy későn kezdünk el beszélni egy adott nyelven. Hiába a megannyi nyelvtan és (passzív) szókészlet, ha nem bírunk megszólalni. Pont ezért kell mielőbb beújítani külföldi emberkét, mondjuk ITT.

Egyébként pedig a legfontosabb, hogy folyamatosan foglalkozzunk a nyelvvel. A holtidőnket használjuk ki: játsszunk appokkal, hallgassunk zenét, nézzünk videót. Remélem találtatok érdekes dolgokat a posztban, és ránéztek a fent említett blogra további motivációként! :)
képek forrása: Pinterest


10 megjegyzés

 1. Duolingot imádom, alapokra tökéletes.Nekem az tetszett benne a legjobban, hogy nem nyelvtannal indít, hanem egyből használod a nyelvet. Angolt elvileg három évig tanultam emelt óraszámban, mégis úgy jöttem el gimiből, hogy nem tudtam semmit (pedig ötös voltam angolból...). Nekem a youtube videók segítettek. Vlogokat néztem így észre sem vettem, hogy elkezdem érteni azt, amit mondanak. Blogokat olvastam, angol honlapokat, de egyáltalán nem tanulási célzattal. Viszont eljutottam oda, hogy nem igazán tudok megszólalni, vagy ha mégis, azt olyan akcentussal, hogy azonnal be is fogom a számat. :D Szóval van még mit fejleszteni, erre fogok majd valamit kitalálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A duolingo pont ezért jó, mert ott kiejtést is lehet gyakorolni (bár néha ordibálok a géppel, szóval most már kikapcsolom, mert jónak érzem a kiejtésemet :))
   Nekem ami segített az a dalszövegek kinyomtatása és éneklése (kizárólag egyedül :D). Mivel általában rap-hip hop szövegek voltak ezek, ezért inkább amerikaisabbnak mondanám a kiejtésemet, aminek mondjuk én örülök :D

   Törlés
 2. Remek poszt, én is gondolkodtam ilyesmin, de elvetettem, ez már végképp nem a CLF témaköre :D
  Viszont hadd javasoljak egy sokkal jobbat Youtube helyett: http://lyricstraining.com/
  Függőséget okoz és nagyon jó, szövegértéshez szerintem eddig a legjobb módszer.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaz, hogy orosz eddig még nincs benne, de szerintem idővel fog bővülni a kínálat

   Törlés
  2. uuuuuuuh tényleg!!!!! :D Jajajjjjj rászokom erre is :D

   Törlés
  3. remélem, az jó lenne!! Köszi, tényleg jó oldal :))

   Törlés
 3. Duolingo tényleg nagyon jó :) Én úgy kezdtem el használni, hogy angol-spanyol volt. Tehát a spanyolt tanultam angolul. Meg így az angolt is gyakoroltam legalább. Akkor még nem volt magyar-angol, de nem is baj, mert így rögtön két legyet ütöttem egy csapásra :D Bálintot meg elkezdtem olvasni (a te javaslatodra) és eddig amit olvastam tök jó :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. örülök! :)Ő tényleg nagyon jó dolgokat ír :)))

   Törlés
 4. én most kipróbáltam a duolingot és király :) plusz jó érzés rögtön egy csomó szintet ugrani :D :D
  nekem nyelvvizsga kellene angolból, nem érzem nagyon rossznak magam, de annyira jónak sem. most kicsit megjött a kedvem ettől a programtól, volt egy kis sikerélményem :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hajrá, én imádom! :) Tanultam vele jó pár szót és kezd helyrejönni a nyelvtanom is :) Na meg imádok játszani :D

   Törlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.