HOGYAN vásároljunk repjegyet?

Hey!

Jóóóó régen volt, mikor is kérdeztelek Titeket egy esetleges repülőjegyes posztról, és ahogy elnéztem népszerűnek bizonyult. Végre valahára megpróbálom összeszedni a gondolataimat erről, néhány tippet adni és például szolgálni, hogy okos emberként ne kövessétek el az én hibáimat.
Szeretek kalandosan élni, évek óta a fejemben van egy random utazás. Kiválasztani egy hétvégét, lefoglalni a legolcsóbb repjegyet, ami lényegében tök mindegy hova szól (valószínűleg úgyis egy európai fővárosba vagy nagyobb városba), összecuccolni és menni (hogy még csövesebb verziót kapjunk, használjunk couchsurfinget)! Nos jelen esetben pedig már tudjuk az úticélt, valószínűleg már keresgéltünk is, ha mázlink volt, akkor belefutottunk néhány „hogyan vásárolj olcsón repjegyet” cikkbe. Ha pedig nem, és példákkal alátámasztott cikk érdekelne, akkor megpróbálkozhatom vele…


Talán a legfontosabb szempont, hogy olcsón találjunk repjegyet, lehetőleg minél kevesebb átszállással és minél közelebb az utazási célpontunkhoz. Lehet mondjuk iszonyat olcsó jegyünk egy nagyvárosba, de ha onnan még 6 órát kell vonatozni, akkor bizony sok minden befonódik. Ez persze nem igaz, ha mindenképpen a leghosszabb útvonalon szeretnénk eljutni a célpontig, útba ejtve mindenféle finomságot. Így jártam én is a spanyol célpontomnál, ugyanis Barcelonából kellett még vonatoznom. Meggondolandó…

Na és mit mondanak az okosok?


Repülőjegyet érdemes általában hétfő éjszaka/kedd hajnalban, az utazás előtt 6-8 héttel foglalni. Az indok egészen egyszerű: a repülőtársaságok hétfőről nyomják/tolják fel az árakat, ilyenkor talán könnyű kifogni.

Érdemes inkognitóablakot használni, ugyanis néhány weboldal leköveti, hogy mit csinálunk… Viszont érdemes feliratkozni 1-1 figyelő e-mailre is, ugyanis néha egészen jó ajánlatokat lehet kifogni.

Az is fontos, hogy mivel keresünk: a repülőtársaság oldalán vagy egy „gyűjtőoldalon”. Én általában gyűjtőoldalon kezdek, aztán átmászok a repülőtárság oldalára is, mert van, hogy az olcsóbb. Az én ajánlatom az expedia.com, ahol tudunk pontokat gyűjteni és beváltani későbbi utazások során. Ezenkívül még a skyscannert szoktam csekkolni, ugyanis szépen összegyűjti a gyűjtőoldalakat és sorba rendezi ár alapján. Bár ezek után is az expedia.com-on vásárlok, eddig itt találtam a legjobb árakat.

Ha pengeélen táncolunk a jegyvásárlását illetően, akkor vásároljunk biztosítást a jegyre. Esetleges megbetegedés vagy papírok hiányában elég jól jön, ha 100%-os visszatérítést kapunk, és nem úszik el az összes pénz. Ez 2-3 százezres repjegynél 10-15 ezer, ami már nem oszt, nem szoroz…Az expedia egyik előnye, hogy 24 órán belül ingyen törölhetjük a repjegyet!


Mire figyeljünk?


A legfontosabb tanácsom, hogy a legolcsóbb nem mindig a legolcsóbb. Egészen kecsegtető a tizenpárezres repjegy, de elég sok társaságnál már majdnem hogy a levegőért fizetünk. Csekkolni kell a társaság oldalán, hogy miféle megkötéssel vihetjük magunkkal a fél házat (poggyász súlya, első ingyenes-e vagy nem, időszakonként is különböző árak lehetnek). 

Továbbá fontos a kézipoggyászt (általában 8-10 kg, de nem mindegy, hogy 8 vagy 10 :D) is leellenőrizni, sajnos már láttam olyat emberkét, aki a konkrét gépre szállás előtt jött rá, hogy bizony ezért fizetni kellett volna, és ilyenkor persze még drágább (legolcsóbb, ha neten vesszük persze).

A poggyászok is elég széles skálán mozognak súlyügyileg, 18-23 kg általában, de a Wizzairnél például 32 kg. Otthon érdemes méredzkedni, van ahol 0.1 kg-ért is megbasznak, ha mázlija van az embernek, akkor +1 kg még belefér (a Finnairnél mázlista voltam! :D). A kiszabható áraknál általában jobban megéri, ha egy teljes bőröndöt viszünk pluszban.

Változtassunk!


Ha repjegyet kell módosítani, akkor is ügyeljünk a dátumokra, ugyanis komoly pénzt takaríthatunk meg. Minél közelebb kerülünk az utazás időpontjához, annál drágább a módosítás.

Aki okos, az mások hibájából tanul


Az időben megvesszük a repjegyet nem csak arra igaz, hogy mikor tudunk menni (a drága szabadidőnket/szabadságunkat felhasználva), hanem a fontos papírok meglétére is. Itt most különösképpen a vízumra gondolok. Először a papírok(!) és utána veszünk csak repjegyet! (Ez persze nem lényeges EU-n belül)

Talán most először írom le, de az én amerikai utam pont ezért hiúsult meg, ugyanis nem kaptam meg a vízumot… Persze ezelőtt már meg volt a jegyem, ráadásul kétszer eltolva, ami kábé az eredeti jegy majdnem kétszeresét jelenti…

Ha beütött a krach


Ha már elúszott a jegyünk, akkor küzdeni kell! A legtöbb esetben 0%-os repjegy-visszatérítéssel állunk szemben, ami elég érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. Ha nem saját hibánkból nem tudtunk útra kelni, akkor viszont addig kell menni, amíg nem látunk valamennyi pénzt visszacsordogálni a számlánkra. Ez esetben is meg kell ereszteni pár telefont, vagy bőszen írogatni az emaileket.

Hosszú procedúra


Június elején ért véget az én álmom (egy része), így rögtön megíródott az első email, melyben a repjegy árát kértem vissza szép szóval (és kevés hivatalos angol nyelvtudással). Volt igazolás: nem az én hibám. Ezek után egy valószínűleg automatikus email megy minden hülyének, hogy ez van, beszoptad. Aztán persze én nagyon „upset” voltam, amit persze a repülőtársaság is megkapott egy e-mail formájában.

Semmi válasz. Két hónap múlva CTRL+C – CTRL+V módszerrel elküldtem még egyszer az e-mailt és lássatok csodát: kaptam egy csodálatos e-mailt, melyben tájékoztattak, hogy bizony járni fog egy kis pénz visszafele, ami konkrétan a repjegy 2/3-t jelenti. Tehát küzdeni ér és szabad, persze csak okosan és megfelelő bizonyítékokkal.Amennyiben további kérdésetek lenne a repülőjegy-vásárlással kapcsolatban, keressetek nyugodtan, amiben tudok, segítek :)saját képekMegjegyzés küldése

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.