FIRST DAYS

Megérkezel egy új országba és mindent tanulhatsz elölről. Nem csak a nyelvet, de kezelni a pénzt, vásárolni a boltban, busszal/metróval közlekedni és eközben alkalmazkodni a helyi hagyományokhoz… Abból ugyanis akad itt bőven :)

Minap gondolkodtam el azon, hogy miért szeretek hosszabb időre menni egy-egy országba: ha 1-2 hétre megyünk nyaralni, akkor általában csak a felületes turista-dolgokkal ismerkedünk meg. Ha hosszabb időre jövünk, akkor viszont van lehetőségünk meglátni az adott hely másik oldalát: mondjuk egy unalmas szombat délutánon, vagy egy egészen turista-szezonon kívül eső időszakban. Mindennek meg van a maga varázsa, szerencsére Szentpétervár sosem lesz unalmas :)A keddi nap teljesen elment a papírozással. Fél 10-kor találkoztunk a többiekkel, akiket először láttam és indultunk az egyetemre, ami 1 órányira van metróval. Itt még annyit megjegyeznék, hogy csak és kizárólag franciák vannak rajtam kívül. Hát ez kicsit extrém helyzet, alapból tartottam tőle, hogy ez lesz, erre tessék! :D Velük konkrétan nincsen bajom, de ők is előszeretettel használják édes anyanyelvüket én meg csak nézek ki a fejemből. HARD. Néha úgy érzem, hogy Párizsba mentem tanulni… Ráadásul az itteniek is erre vannak beállítva, hogy ide csak franciák jönnek (gondolom ez a legerősebb testvérkapcsolat), így az hogy egyedüli magyarként létezem, az nem jelent semmit :D Tiszteletbeli francia lettem, szálut, zsömápell Nátáli (kábé ennyi az össze tudásom…EDDIG :D)

Az egyetem egyébként hatalmas, majd készítek néhány képet :) Teljesen új (vagy felújított, nem tudom), érzed azt a tipikus „új épület” szagot. A  papírmeló jó hosszú folyamat volt, szerintem azt sem tudtuk, hogy mit írunk alá. Kezdtünk először is a mágneses kártyával, amit majd lassan megkapunk, addig van egy szexi pink kártyánk, amivel járhatunk be-ki a koliba és az egyetemre.


Voltunk a Nemzetközi Irodában is, nagyon kedves volt a nő, mindenki amúgy totál fel van dobva, hogy itt vagyunk. Az ügyintézés úgy 5-6-ig tartott, ami azt jelenti, hogy 8 órát rohangásztunk. Nos mi az érdekes itt? Hogy IT-suliba járunk és minden papíron megy. Például itt volt a koli-befizetés. Nos húszmillió papír, amit MINDEN évben kitöltenek az idejárók (egy hónap csak a papírmeló). Nincs semmi adatbázis! Ezután elmész egy ATM-automatához, ami tud mindent, például be lehet fizetni a kolit, amit én végig ki szerettem volna fizetni – ugyanis időközben meggazdagodtam, vagyis megjött az ösztöndíjam – de persze ez nem ilyen egyszerű, így végül csak 3 hónapot fizettem be. Egyébként a koli 33.000 Ft kábé, és ezt kapjuk érte (meg persze van konyhánk ami kábé 15 emberre van, és fürdő -wc pedig 7-re, de az semmi izgalmas :D)

Itt még pár megjegyzés:


A koli maga 16 emeletes, mi a 6.-on lakunk. Ez a legdrágább, minden fel van újítva, és mint már említettem van több Bábuskánk (portás néni-szerűség) is. CSAK ez a szint zár be, méghozzá éjjel 1-kor és 6-kor nyit újra. Amikor ezt megtudtam kicsit sokkot kaptam, mert „nekem aztán senki ne mondja meg, hogy mit merre”. Továbbá no alkohol, 1 után nem lehetünk egymás szobáiba (pláne nem fiúk lányokkal :D), tehát itt csend és nyugalom honol.


Visszatérve a papírozásra, borzalmasan hosszú, nyomorékká fejlődsz abban a pár órában. Volt időnk viszont kipróbálni a menzát, ahol levest ettem, és sajtos csirke-izét krumplipürével, plusz egy narancslé. Ez 1400 Ft körül van, próbálom érzékeltetni az árakat… Átlagban minden olcsó. Attól, hogy a világ legdrágább városába jöttem, az persze nem azt jelenti, hogy nincsenek csórók. Vannak, és bizony ők is vásárolnak. Az egyik csaj kifejtette, hogy „fiatalabb” korában mindig is elvágyódott innen, de rájött, hogy Oroszországban a legjobb élni: könnyen gazdagodhatsz és olcsóbb, mint az EU. Igaza van, tényleg olcsóbb. Esetleg egy posztban kitérek majd arra, hogy mi mennyibe fáj :)
Még kedd este kiszabadultunk a városba. Hozzátenném, hogy ezen a héten péntekig minden nap voltam valami gyorskajáldában (a franciák miatt), szóval asszem ezentúl inkább magányos farkast játszom, ha feljönne még egy burgerking, mekdonáldsz, vagy kéjefszí-ötlet. Tényleg eljöttek Oroszországba ezekért a szarokért? :D

Végül este egy vízipipa-bárban kötöttünk ki. 11 után ketté bomlott a társaság, ugyanis a metró elkezd éjféltől bezárni, na meg ugye a koli is egykor. Én maradtam, bár eléggé gondolkodtam azon, hogy mit kezdek ennyi franciával, továbbá az orosz mentorszerűség is totál francia-beállítottságú (így néha le vagyok felejtve), de végülis vettünk vodkát, ami megmentette a helyzetet :D És igen, kurva finom az orosz savanyú uborka. Napi szinten 10 üveggel meg tudnék enni, annyira édes és finom.
Voltunk egy klubban is táncolni, de kábé 5-6 éve rophattam ezekre a zenékre – egynek elment.

SZERDA

Valamiért az alvás nem ment jól, de a lényeg, hogy volt programunk délutánra. Katja-val, az egyik mentorral mentünk először étterembe, majd sétálni.
Jó néhány érdekességet láttunk az étteremnél, például, hogy az ott maradt kajákra simán rászállnak a galambok és ezt persze senkit sem érdekel :D Ezek után persze inkább bent falatoztunk…Szerencsére pár kaját már ismerek, így inkább azokat kértem: céklasaláta, grécska (az átírásért nem vállalok felelősséget, de úgy gondolom egészen előnyös, ha latin betűkkel írom :D) csirkehusival, és egy süti, valamint tea. Mindez 150 rubel, ami kábé 1000 Ft-nak felel meg. Ez amúgy egy büférendszeres-menza szerű étterem, sokan járnak ide, mert olcsó, de mégis normális kaják vannak. Tudjátok, a tipikus fogom a tálcámat kérek ezt meg azt, fizetek és jól lakok. Eddig ez tetszett a legjobban :)Ezek után mentünk sétálni, de beszéljenek helyettem a képek :)
Aznap 4 házaspárt számoltam. Helyi hagyomány, hogy miután összeeskették őket, elindulnak a városban és a legszebb helyeken fotókat készítenek :)Igen, a bácsi fűrésszel zenél!Estefelé pedig elnéztünk az orosz teszkóba a LENTA-ba, ahol mindent meg lehet venni, így végre be tudtam szerezni konyhai cuccokat és még néhány kaját. Hol kötöttünk ki ezután? McDonalds… Hol máshol?! :D
CSÜTÖRTÖK


Az első sulinap. Egész hihetetlen, hogy ismét majd tanulni kell, de megnyugtattak a lányok minket, hogy nem kell parázni, Oroszország a legjobb hely külföldi félévnek, mert könnyen lehet teljesíteni… Találkoztunk a rektorral, továbbá az itteni Nemzetközi Iroda munkatársaival és az orosztanárunkkal.
Ugyanis el is kezdtük a nyelvet tanulni. A tanár persze nem beszél angolul, ami kicsit megnehezítette a megértést, de szerencsére én is csinálhattam valamit (fordítottam, ha kellett :D). Az első órán igazából a betűket kellett olvasni, különböző tagolással, 1-1 egyszerűbb mondatot is vettünk (bár nem tudom, hogy meddig jutunk decemberig, de nem akarok unatkozni :)). Hihetetlen módon óra után Burger Kingben kötöttünk ki, én már tényleg nem is mondok semmit :D
Ezek után az internet volt a következő nagy dolog, amit meg kellett oldanunk. A mi szobánkban (óh, ja el is felejtettem végre van szobatársam, aki szintén francia, de legalább nem vagyunk egyedül :D), tehát semmiféle kábel vagy bármiféle internethez valamennyire is kötődő cucc sem volt, de szerencsére ez egy IT-s koli, szóval megkerestem pár embert és szerencsére segítettek. Kellett vennünk egy routert, amit végül meg is ünnepeltünk egy orosz gyorsétteremben, aminek Teremok a neve (isteni palacsintát lehet enni!!! Ahhhh)
További randomságosságok:

 • amikor busszal mész, akkor bárhol felszállhatsz, viszont itt úgy van megoldva, hogy mindenki fizessen, hogy leszállásnál csak az első ajtó nyílik ki, mindenki leszáll bemutatva a bérletet, vagy odakészítve a pénzt (25 rubel, ami kábé 170 Forint), de mint megtudtam ez is változhat, egyik héten 25, másik héten 26… És ha mindenki leszállt, akkor kinyílik a többi ajtó is és a felszállók fel tudnak szállni.
 • megnéztünk pár fitness-termet, amik egészen jók, hamarosan el is kezdjük járatni valamelyiket (van egy 2 személyes ingyenjegyünk, majd utána kitaláljuk mi legyen)
 • ma megyek táncórára, ugyanis a drága facebook segítségével az egyik orosz lány táncos ismerőse felbukkant, mint bejelölhető lehetőség, és mivel világversenyes profilképpel volt, így írtam neki, ő pedig meginvitált a mai táncórára. Hogy őszinte legyek remélem odatalálok, ugyanis busszal is kell mennem :D Izgi lesz mindenesetre, elindulok 2 órával kezdés előtt (minimum 1 óra 15 perc kábé eljutni oda), de ugyebár ez nagy város…
 • sétáltunk a Névánál tegnap kábé negyed órányira van, és mint megtudtam a koli 16. emeletéről csodálatos kilátás van rá éjszaka. Valamikor fel is megyek képet csinálni! :)
 • Keddig SEMMIT nem kell csinálnunk, akkor is csak Szentpétervár építészete óránk lesz, ami egy 3 órás sétát jelent a városban. PERFECT!Valószínűleg kimaradt pár dolog, elég sok minden kavarog bennem, legalább 5 nyelv is, agyilag ilyenkor nehéz átállni, de próbálkozom :D Amint tudok, jövök!

Ez pedig pár random kép a tegnap esti sétánk alatt... Számomra semmi furcsa nincs az itteni környékben, ez akár Magyarországon is lehetne.

5 megjegyzés

 1. A madár a tányér szélén nagyon komoly :D
  Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D hát... még látni mekkora volt :D Simán belakmároztak :D

   Törlés
 2. húú extra hangulatosak a képek! alig várom, hogy még többet írj!:D

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.