Személyes motiváció - Szentpétervár

Végre elérkezett a várva várt következő expedícióm, ami akár VODKALAND címmel is íródhatna. Azért húztam-halasztottam eddig a témáról való mesélést, mivel biztos akartam lenni, hogy minden, de tényleg MINDEN kész van, minden hivatalos papír elküldve/aláírva/lenyálazva, tudják, hogy megyek; tudják, hogy jövök. A „mindennel kész vagyok” állapot augusztus 25.-én következett be, mind orosz, mind magyar oldalon meg vannak a papírjaim, vízum, repjegy pipa!
Ebben a posztban a személyesebb részt, a motivációmat mesélem el, tehát ez most tényleg naggggyon személyes lesz :)

Sokan azt hiszik, hogy félrehallották, és esetleg Olaszországba készülök, de nem. Tényleg vodka, tényleg matrjoska, tényleg dá, gyévuska, szábáká. Van egy kisebb mázlim, egy kiskapum, ami miatt Oroszországba szeretnék menni: Anyu révén félig belarusz vagyok (Belarusz –Fehéroroszország, főváros Minszk, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Ukrajna és Oroszország fogja közre, gondolom sokak semmit sem tudnak róla, vagy csak épp ennyit, de ez most lényegtelen :)).

A fenti okok miatt lényegében Anyuval együtt tanultam a magyart, eközben persze az oroszt is, és az elbeszélések szerint elég folyékonyan is ment kiskoromban. Az iskolakezdés előtt (tehát 6 éves koromig) minden évben mentünk a nagyszüleimhez, sajnos ezután már csak kétszer voltam Belaruszban. A megszerzett kis tudásom ennek köszönhetően eléggé kopni kezdett, bár az utolsó két alkalommal, mikor „kint” jártam elég hamar összeszedtem magamat, és tudtam kommunikálni, de ennek már 10 éve!
Azóta egyéb okok miatt Anyuval is magyarul beszélünk, és bár elég sok mindent értek, megszólalni már nem tudok (vagy nem merek :D).

Így visszakanyarodva a jelenhez eldöntöttem, hogy nekem mennem kell és kihasználni azt a lehetőséget, hogy lényegében majdnem ingyen elmehetek bárhova, tanulhatok, még egy kis kulturális sokk az idegeimnek és mindenki boldog lesz. Felcsaptam az egyetem adta lehetőségeket tartalmazó adathalmazt és igazából ez játszódott le bennem:

Miért menjek Spanyolországba (nem hiszitek el, de mindig Spanyolországot hoztam fel és ez még jóval a nyár előtt volt, előző évben, hahaha), ha nekem az csak partykat adna (ami persze nem baj), de spanyolul nem tudok – se olaszul, franciául, a németet rühellem a vele eltöltött 8 év ellenére – tehát eléggé kiesik a körömből ahhoz, hogy nekem érdemes legyen mennem.

Viszont az ERASMUS+ (sokak által már ismert ösztöndíj program az EU-n belül) során csak ide mehettem volna, vagy megkockáztatva beadhattam az egyetem saját ösztöndíjpályázatára a jelentkezésemet, ami GO EAST néven keletre vinné a hallgatókat. A két ösztöndíj rendszer kiüti egymást, vagy az egyik, vagy a másik, de próba-szerencse alapon jöttem-láttam győztem :)


Forrás: weheartit


Miért éppen Szentpétervár?


Ami Szentpétervárat illeti, az érzelmi és racionális alapon dőlt el. Az egyetemnek öt orosz egyetemmel van kapcsolata. Egy van valahol az Urál környékén, ami már tényleg a halál fasza és örök városi lányként nagyvárosba szerettem volna menni.

Aztán volt egy Brjanszk nevezetű városka cirka 600 000 fővel, ami már nem pici, viszont ipari város. Először felcsigázott, ugyanis a mamám faluja 200-300 km-re található a határ túloldalán, így kedvezőnek tűnt, viszont se a város, se az egyetem nem jött be a műszaki szakjaival.

Természetesen megmaradt a két óriás: Moszkva és Szentpétervár. Először mégis csak a főváros mozgatott meg, így elkezdtem utána nézni a dolgoknak, és itt lépett be a racionális énem: (ki)bírom én a hideget (bár nem annyira szeretem), de Szentpétervár melegebb – a tenger miatt – ugyanakkor olcsóbb is. Egy internetes táblázat segítségével derítettem ki, hogy what’s up, így csóró diák létemre, no meg mert „Cárnők évét” írjuk, így irány Szentpétervár!

A cárnők éve pedig egy személyes hülyeség egy drága barátnőmmel, előző évben királylányok voltunk, most meg cárnők, hahaha. Nincs hozzáfűzni valóm, de a cárnők Szentpétervárat célozták meg mindig is! :D

Egyébként (mint kiderült) egyszer már voltam Moszkvában, csupán átszállás céljából, mikor is Belarusziából vonattal jöttünk haza … ’93-ban. De oda is eljutok, meg sokfele terveim szerint! Szentpétervár gyönyörű, ahogy elnézegettem a St. Petersburg Guide facebook oldalát, már a télre is majdnem hogy vágyom, mert egyszerűen meseszép a város!

Forrás: weheartit

Érzelmi oldalról tehát ezért esett a választásom Pétervárra, ha pedig a  racionalitást nézem (és ez már inkább Oroszországot célozza meg), akkor az orosz nyelvvel ma igenis lehet mit kezdeni. Ezért lényegében nyelvfrissítés a fő célom, ugyanis a egészségügyi szervező létemre INFORMATIKÁT fogok tanulni (igen, ez az év poénja). Bár eredetileg menedzsment szakra jelentkeztem, a választható tárgyak listáján fellelhető 15 tárgyból kemény 3 érdekelt (orosz nyelv, töri, kultúra), a többi pedig csak infóóóó! Így bízom az égben, a vodkában, a barátaimban, a barátaim informatikus ismerőseiben, a vodkában, és persze magamban, haha! :D

update: a vodka drágul szeptember elsejétől ... :D


***


Ennyi személyes vonal után gondolom érthető, hogy miért Oroszország. Lényegében úgy érzem magam, mintha kicsit „haza mennék” erős túlzással, tőlem ugyanis nem áll messze a vodka az orosz kultúra; a nyelv sem lesz számomra kínai, orosz meséken nőttem fel a Magyar népmesék és Hugó, a víziló mellett (kedvencem a Nu pogodi), imádom az orosz palacsintát (blini).

Megnyitom tehát az oroszországi expedíciót, a következőkben írok a procedúráról kezdve a jelentkezéstől a vízumig mindenről. Remélem, hogy kedvet kaptok Ti is Oroszországhoz, utazáshoz, vagy szimplán csak élvezitek majd az írásaimat! :)Egy éve még nem gondoltam volna, hogy valamikor tényleg aktuálissá válhat az usankám :D


5 megjegyzés

 1. Gratulálok, vagy nem is tudom mit szokás ilyenkor mondani :) Ez hihetetlen nagy lehetőség és hogy Oroszországról van szó, az csak fokozza a dolgot. Használd ki minden percét. És hihetetlen jó lett az új blog-dizájn :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm :)) Én is eszméletlenül várom, extrémnek hangzik mindenféle szempontból! Örülök, hogy tetszik az új dizájn, köszönöm! :)

   Törlés
 2. Szia Nati!

  Nagyon szívesen olvasom minden bejegyzésedet, de legfőképpen az utazósokat. Valahogy az az érzésem, hogy kicsit veled utazok. Amikor Amerikáról írtál, sokszor gondoltam: Aha, igen.. dettó mint Anglia. Nagyon tetszik hogy ilyen bátor vagy, bár én lennék fele ilyen bátor, már könnyebb lenne az életem :)
  Nem hiszem, hogy lenne olyan cél, amit ha kitűzöl magad elé, előbb vagy utóbb (az utóbbal sincs semmi baj) ne érnéd el. Kitartó vagy, céltudatos és erős. Amikor megismertelek, tudtam hogy jó fej vagy, és vagány, de amióta nem találkozunk, csak még pozitívabb lett a véleményem, és úgy gondolom több van benned, mint azt az ember elsőre gondolná.

  Ne haragudj a hosszú kommentért, de én amolyan csendes olvasód vagyok, de ez most már kikívánkozott belőlem :)
  Sok szerencsét kívánok Oroszhonban, vigyázz magadra!

  Barla-Szabó Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ági!

   Nagyon örülök, hogy tetszenek az írásaim, bár azért Te sem utaztál a szomszéd faluig :) Köszönöm a biztatást, remélem tényleg elérem a céljaimat és nagyon örültem a hosszú kommentnek!! :)

   Annak meg még jobban, hogy még pozitívabb irányba változott a véleményed rólam :) Írj máskor is, kíváncsi vagyok az olvasói véleményekre! :))

   Törlés
 3. Annyira tudsz élni, tök irigyellek, engem annyira röghöz köt a vőlegényem (persze valamit valamiért, szóval nem bánom). Nagyon várom a bejegyzéseidet, nagyon más világ, de nagyon szép! Informatikához sok sikert, főleg, ha magamból indulok ki...inkább a halál :D :D :D

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.