Hogyan valósítsuk meg az álmainkat?

Nem. Nem arról írok, hogy csak akarni kell, meg képzeld bele az életedbe és megkapod. Én is megálmodtam már párszor az ötös lottót, kár, hogy a lottószelvény megvásárlásáig nem jutottam még el. Eljön az ideje mindennek, neked csak várni kell, és a hasonló, szinte már-már mindenki által ismert mondatok, idézetek. Őszintén belegondolva: ha mindig mindenre várnánk, és sosem cselekednénk, akkor szépen elhalna a világ a nagy várakozásban…
Ki tudnak akasztani az olyan szövegek, amikor általánosan, a semmibe vesző mondatokkal „motivációra hajazó”, de attól jó messze álló gondolatokkal vennék rá az embereket a cselekvésre. Tényleg mindenki rá tudja húzni a saját életére, problémáira ezt a jelmezt, de ha a konklúziót nézzük, akkor végülis még mindig ugyanabban a sz@rban úszik a delikvens, nemde?!

Ezek az írások azoknál az embereknél működnek, akik már a szikra előtti állapotban vannak és attól az általános mondatcsokortól kapnak annyi erőt, hogy tényleg beindítsák magukat. De a legtöbb embernél ez maximum 5 perc, de jóindulattal  mondjuk 10. Folyamatos ösztönzés kell és motiváció, ami egyrészt érkezhet kívülről, de a nagyját belülről kell összekaparnunk. Persze, ha tudjuk, hogy pontosan mit is akarunk elérni…Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Először is nem árt, ha konkretizáljuk a céljainkat, álmainkat. Tényleg kurv@jó dolog, ha valaki le akar fogyni, de ez így lényegében még semmi konkrét. Vagy mondjuk el akar jutni álmai országába, esetleg meg akar tanulni egy új nyelvet… Lehet ez bármi, de le kell ülni magunkkal és megdumálni, hogy tulajdonképpen mire is vágyunk, és miért? Tényleg akarjuk és bármi áron képesek vagyunk küzdeni érte, vagy az éppen divathullámon érkező parasztvakítás áldozatai lettünk?Ha már van egy tényleges cél, és arra is rájöttünk, hogy miért akarjuk, akkor itt az ideje kereteket adni neki. Ugyanis mi motiválja legjobban az embert?! A határidő! Gondoljunk csak a melóra, a sulira, bármire. Ha dolgozik bennünk egy belső óra, ami izgalomban tart (és amennyiben tényleg akarjuk azt az álmot), akkor a határidő egy jó korlát lehet számunkra. Persze itt szerencsés, ha a józan paraszti ész is becsatlakozott az álomgyártásba, a legjobb, ha van egy bizalmasunk, aki besegít a határidőknél. Ha túl rövid ez az idő és teljesíthetetlen a feladat, akkor frusztráltak leszünk, és a sikertelenség csak még inkább visszatol bennünket a kezdővonalra. A túl laza időtáv pedig kevésbé motiváló.A tervezés bármilyen életcélnál, életszakaszban hasznos. Le kell írni, hogy mit akarunk, hogyan akarjuk elérni, hogyan lehetséges. Példaként a feljebb már említett fogyásnál tényleg meg kell tervezni a heti edzéseket, kajálásokat, ügyelve a pihenőidőkre. És ezt akár heti szinten mindig előre. Oooooh igen, meló van vele! Sokan ezért rettennek vissza, de senki sem mondta, hogy egyszerű lesz.


Ha az álmod eljutni 1 hétre nyaralni a nyáron, azt is meg kell tervezned előre, nem de bár? Szép-szép gondolat, hogy Mallorca-ra mennél lógatni a lábadat, de lóvé híján nehezen fog menni. De semmi sem lehetetlen. Meg lehet szervezni, le kell ülni, és nullából felépíteni az egészet, mert nincs lehetetlen. El lehet menni dolgozni, havi lebontásban összeírni a bevételeket, amit félre tudunk rakni és összejöhet. Nem mondom, hogy könnyű meló lesz, de tudom miről beszélek :)

Ha már célunk, tervünk is meg van, akkor a folyamat szinten tartásához kell tovább motiválnunk, inspirálnunk magunkat. Lesznek majd nehéz pillanatok, amikor kivágnánk az egészet a p!csába az ablakon, és inkább belesüppednénk a kényelem világába, ahogy az mindenki más is teszi. Ilyenkor kell előkapni azokat a fotókat, zenéket, videókat, amik láttán/hallatán újra elkezd bennünk mozgolódni valami.Lehet ez egy motivációs fal a szobánkban, vagy a hűtőn, a telefon háttere, a határidőnaplónk eldugott oldalán, egy titkos mappa a laptopon, zenék az ipodon. BÁRMI! Amint kontaktusba kerülsz vele, érezned kell, hogy bizseregsz és kurv@ra akarod azt a dolgot, amire emlékeztet! Aztán egy idő után már csak azt veszed észre, hogy megy minden magától és lassan már új célokat kell keresned, de ez természetes, hiszen az ember mindig elégedetlen és sosem elég. Törekszik a jobbra, a többre, a szebbre.
Az életet élni kell! Ha belekezdünk valamibe, akkor csináljunk rendesen, vagy hagyjuk a pics@ba! És ez nem csak az álmainkkal tegyük így, hanem a párkapcsolatainkkal, baráti és családi kapcsolatokat is ideértve, vagy a munkánkat, hobbinkat. Öljük az időnket értelmes dolgokba, és ha igazán akarunk valamit, akkor tegyük oda magunkat! Ha követjük az előre felállított menetrendet, akkor sikerülni fog!
Az ember nem létezhet célok nélkül, egyszerűen, aki csak úgy van, az szinte nem is létezik. Erre szokás mondani, hogy döglött hal úszik az árral. „Éli” a kis életet, de lényegében csak lebeg az éterben.


Gondolom sokak számára ismerős lehet a következő kép, ami tökéletesen illusztrálja az álmaink felé való haladásunkat:Nos én is majdnem így képzelem el, de inkább egy függőhídként. Jó hosszú, kevésbé széles, és mindegyikünk számára van egy, aminek végén a saját célunk áll, mint trófea. Jobbára persze, ha vannak, mert ha nincsenek, akkor jön az „éterben lebegés”, amit elég szép számmal művelnek körülöttünk. Ők azok, akik majd meg akarnak állítani, irigységükkel, vagy szimpla negatív hozzáállásukkal. Erősnek kell lenni, és nem hagyni, hogy ezek a lehúzó szándékú kezek minket is „lebegésbe” húzzanak. A felesleges kapcsolatokat el kell engedni, mások lebegését nem párhuzamba állítani a saját céljainkkal. Senki sem mondja, hogy ez egy könnyű menet, doglozni kell érte, nagyon is keményen.  Merni kell álmodni, merni kell megdolgozni érte. A lehetőségek mindig körbevesznek bennünket, a kérdés már csak az, hogy észrevesszük és meg merjük-e ragadni őket? Lehet csodálni azokat, akik már meg merték tenni az első lépéseket, de valószínűleg ezek előttünk is ott vannak. A konkrét gyakorlati megvalósítás pedig már csak gyerekjáték, elkezdeni nehéz mindent. Amikor az ember már benne van, akkor jön minden magától, a folyamatok egymást indítják be. Nyitott szemmel kell járni és ha jön egy lehetőség, akkor belevágni. Ez még szélesebb világot nyit meg számunkra és innen már automatikusan gerjesztik egymást a történések! 

Merj álmodni! Merj lépni!
képek forrása: internet


4 megjegyzés

 1. Az utolsó 3 kép nagyon igaz!!!!!
  és hangosan felnevettem, a : - "Amint kontaktusba kerülsz vele, érezned kell, hogy bizseregsz és kurv@ra akarod azt a dolgot, amire emlékeztet!" ezt a mondatot elmentem :)

  VálaszTörlés
 2. Ez most nagyon kellett, minden benne van; köszönöm!!
  Én is azt a mondatot emeltem ki magamnak, amit Judy is idézett. ^_^ Simply perfect and so true!! <3

  VálaszTörlés
 3. ismét csodálatosan motiváló bejegyzés :) a the creative prozess kép nagyon ismerős :D :D
  amúgy egyetértek az egésszel :)

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.