Hogyan kanapészörföljünk?

Sokak számára ismerős lehet, viszont van olyan, aki még nem is hallott róla. Én sem vagyok még olyan gyakorlott a „szakmában”, de sok mindenre rájöttem időközben, így gondoltam megosztom ezt az Olvasó közönséggel :)

Mi is az a Couchsurfing?

A Couchsurfing oldalról már sokat hallottam én is, mielőtt regisztráltam volna 2013 júliusában. Elsősorban ingyenes szállás lehetőséget láttam benne, de ez sokkal több annál!
Egyrészt lehetünk surferek, és persze hostok is,vagy mindkettő (persze nem egy időben). Ez nem egy adok-kapok rendszer, tehát aki fogadott azt nem kell feltétlenül „viszont-fogadnod” (tehát nem cserekapcsolat).

Szörfölés

A szálláskeresésen kívül rengeteg plusz élményt kaphatunk, amit egy előre lefoglalt és bebiztosított szálláshelyen nem. Mivel a célvárosban élővel „élünk” picit együtt, ezért közelebbről is megismerhetjük a várost és lüktetését. Továbbá ha jófej hostot fogtunk ki, akkor idegenvezetőt is kaphatunk ajándékba.

Hogyan keressünk szállást? /demo-version/

Az oldalon megtalálható keresőrendszer segítségével kereshetünk hostot. Regisztrációnál annyit még fontos megemlítenem, hogy töltsünk ki mindent, ugyanis minél több infó kerül fel rólunk, annál nagyobb eséllyel pályázhatunk (fotó erősen ajánlott).

Első lépés tehát, hogy megadjuk a várost, időpontot, majd az utazásunk célját (kis Polákkal járnám be Közép-Európát, végig-partyznám NYC clubjait 2 haverommal, stb). Ezután megjelennek a hostolók névjegyei, nekiállhatunk a tényleges host-keresésnek.

Itt egyéni preferenciák dominálnak (csak dögös pasihoz megyek; skippelném az indiaikat; nézdmá’ de jó csöcse van), de nem árt, ha van róla fitó, kitöltött adatlap és a legfontosabb: pozitív feedback! És persze nem csak egy embernek kell írnunk, hanem valószínűleg 10-nek is mehet a levél, de ugyebár valamit valamiért!

A személyes üzenetnél nem árt, ha tényleg személyes az üzenet, tehát meg kell szólítani NÉV szerint a hostot, csak hogy érezze a törődést. Mégiscsak a lakását/házát osztja meg velünk (ingyen), ennyit csak megér! ;)

Ha elküldtük a felkéréseket és esetleg sikerült is megtalálni a jövőbeli hostunkat, akkor fontos fenn tartani a kapcsolatot az utazásig. Sajnos az első MAJDNEM couchsurfing-élményemnél én nem így tettem, így a hostoló srác úgy vettem, hogy mégse megyek … Szóval az utazás előtti esténk nagyon izgalmasan telt, mivel kiderült nem lesz hol aludnunk (saját CS-sztorik érkeznek egy következő posztban ;))

A tényleges szörfölés /a teljesség hiánya nélkül

 • Ne érkezzünk korábban a megbeszéltnél, ha a host a lakásához beszélt találkozót (ne törjél rá, ne szenvedj az utazástól stb).
 • Ne legyenek nagy elvárásaink: lehet, hogy csak egy matracot kapunk, lehet, hogy kulcsot, reggelit és idegenvezetőt is. Személy- és időfüggő.
 • Mivel konkrét pénzbeli juttatás ezért nem jár, azért illik vinni valami apróságot. Magyarok lévén jó ötlet a pálesztól elkezdve a túró rudin át a szalámiig bááááármi! A gesztus a lényeg!


További jó tanácsok

 • Nem árt, ha tudunk kommunikálni angolul vagy a célország nyelvén
 • Időben kezdjünk el keresni! Ez nem 1-2 hét, persze lehet szerencsénk, de jobb a biztosra menni. Nem árt minimum 1 hónappal az utazás előtt nekiállni a keresésnek
 • Bár már említettem, de a személyes üzenet megléte nagyon fontos. Tudom-tudom copyzni könnyebb, de ha már tényleg ennyire nincs időnk, akkor legalább a neveket írjuk ki a hozzácsapott sablonszöveggel.
 • Kérjünk el telefonszámot, hátha eltévednénk (személyes tapasztalat)
 • Esetleg egy skype/facebook-os beszélgetés sem ronthat a kapcsolattartáson a valós találkozó előtt
 • Vendégek vagyunk, mi igazodunk a hosthoz és nem ő hozzánk. Ha reggel 6-kor lelép melózni és nem ad kulcsot, akkor kurvaanyázunk a reggeli kelés miatt magunkban akkor mi is pacsirtaként kezdjük a napot!
 • Legyünk hálásak a vendéglátásért, ajándék és/vagy közös főzés, beszélgetés, közös városnézés & programok mindkét fél számára kellemes időtöltést nyújthatnak :)
 • Vadállat énünket hagyjuk otthon, gondolom azt nem kell megemlítenem, hogy rendbe hagyjuk magunk után a „szállást”, stb.
 • A couchsurfing utáni utolsó fontos lépés: FEEDBACK! Ami remélhetőleg pozitív mindkét részről (Surferként mi is kaphatunk feedback-et).Motiváció, avagy miért hostolnak az emberek?

Próbálok elvonatkoztatni az aberrált, perverz hajlamú emberektől, de sokan nem értik, hogy ez miért jó a hostoknak: ingyen befogadni 1 (vagy több) idegent a saját házunkba

 • új embereket megismerni
 • új kultúrával megismerkedni
 • nyelvet gyakorolni
 • hobbi és életstílus
 • unalom


     Persze, ha már említettem, akkor tényleg igaz, hogy néhány perverz vadbarom is tekereg az oldalon, így nem árt óvatosnak lenni! 
     
     Fenn lehetünk az oldalon hostolás/szörfölés nélkül is, van aki csak „idegenvezetőt” keres vagy csak egy helyi emberkét, akivel meginna egy kávét :)


Nyissunk a világra!
Megjegyzés küldése

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.