10 km!

Amikor elkezdődik egy új év, az ember mindig próbálja lezárni magában az előzőt. Általában jönnek a nagy fogadalmak, amiket 2 pezsgő/hubi/vodkaDá/Dankó estébé között mondanak el a páciensek... Na én szerencsére nem ilyen fogadalmakat teszek, mert jóformán az ember nem is emlékszik rájuk. 
Immár 4. éve 12 pontba szedem az év nagy dolgait és kereken a 7. pont: 10 km lefutása.El kell mondanom, hogy régebben nem szerettem futni. Rühelltem. De hát a futás ugyebár, mint tudjuk NAGYON JÓ! Túl jó mondjuk ha az ember fogyni vagy formásodni szeretne. Így aztán muszáj volt nekiállnom, aztán végül megszerettem, mivel egyre jobban ment. Ki szereti amúgy azt a dolgot, amiben sz@r? Hát addig én sem szerettem, de belejöttem. Emlékeim szerint 3 éve kezdtem el futni, akkor szerintem még 1 km(!) sem ment megállás nélkül, bár tegyük hozzá, hogy nem épp gazellatestemmel „futottam” neki a dolgoknak.

Mindenesetre rájöttem, hogy nem csak fizikailag, de szellemileg is jó hatással van rám a futás, így ha lelkibazdmegolni támadt volna kedvem, akkor fogtam magam és elmentem futni.
Mivel szeretek céloakt kitűzni, ezért jött az ötlet, hogy „merek nagyobbat álmodni” és bizony 2014-ben megpróbálkozom a 10 km lefutásával (megállás nélkül persze).

Az első 5 km-emet talán 2 évvel ezelőtt futottam, az eddigi leghosszabb futásom pedig múlt januárban 6.51 km. Azt is fontos megemlítenem, hogy nem időre futok, most még a kitartáson dolgozom, talán egyszer majd az idő is számítani fog :)

Így aztán neki álltam kutatni a neten 10 km-es edzésterv után, ami kezdőknek szól. Sokat találtam, végül egy tetszett meg igazán, de azt is átalakítottam, hogy passzoljon a többi edzés mellé és beleférjen az időmbe. Heti háromszori futóedzésről szól és mivel mostanság nem sűrűn jutottam el futni, így szerencsémre az első pár edzés nem olyan megerőltető. Volt benne még egy plusz edzés, amikor has-váll-hát erősítést kellene csinálni, de mivel elkezdtem CrossFit-re járni, így ezt kivettem. Továbbá biciklis edzéseket is írtak az utolsó 4 hétben vasárnapokra, de nem akarok előre kifogásokat látni (nincs felfújva a biciklikerék, merre menjek, blabla), így átírtam futásra azokat is.


2 hete már elkezdtem, viszont múlt héten lebetegedtem, kimaradt az első edzés a héten, hétvégén a 3. is kimaradt volna, így viszont nem láttam értelmét. Viszont újrakezdeni bármikor lehet, és szerencsére még nem vetettem bele magamat nagyon. Most már újult erővel álltam neki és bár tegnap baromi nehéz volt felkelni délután (hála az éjszakai műszaknak), de eltoltam a seggemet a csarnokba és lefutottam az első edzésadagot. Íme az edzésterv:
Majd beszámolok hébe-hóba, hogy hol tartok, csinálni fogom rendesen persze, de felesleges minden egyes edzés után szórakoztatni a népet! 


Szerény számításaim alapján április 6.-án lesz a nagy nap! Challenge accepted! :)
Megjegyzés küldése

Latest Instagrams

© natussshka. Design by Fearne.